Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Κεφαλληνίας Σπυρίδωνας

Εκοιμήθη λίγο μετά της 16:00 (20/1/2015), ο Μητροπολίτης Κεφαλληνίας Σπυρίδωνας σε ηλικία 89 ετών. Το τελευταίο διάστημα ο Μητροπολίτης νοσηλευόταν στο Ναυτικό Νοσοκομείο Πειραιά, μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο, όπου και υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση. Τις τελευταίες μέρες η υγεία του Μητροπολίτη παρουσίασε επιδείνωση μετά από νέα λοίμωξη, όπου τελικά κατέληξε. Οι καμπάνες όλων των Ιερών Ναών στη Κεφαλονιά θα χτυπούν πένθιμα…

Το πρόγραμμα της Εξοδίου Ακουλουθίας Μητροπολίτη Κεφαλληνίας Σπυρίδωνος

Η σορός του μεταφέρθη στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιά όπου απόψε Τρίτη θα τελεσθεί η αγρύπνια.

Τετάρτη 21 Ιανουρίου θα τελεστεί θεία λειτουργία και η σορός θα αναχωρήσει για Κυλλήνη.

Άφιξη στο Αργοστόλι περί τις 5.00 μμ – Η πομπή θα ξεκινήσει έξω από το Θέατρο ΚΕΦΑΛΟΣ και θα κατευθυνθεί πεζή στον Ιερό Ναό Μητροπόλεως Αργοστολίου.

Αγρύπνια και προσκύνημα των πιστών.

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί την Πέμπτη στις 12.00 το μεσημέρι εις τον Ιερό Ναό Μητροπόλεως.

► Δείτε περισσότερα:
» (22/1/15) Η Κεφαλονιά αποχαιρέτησε τον μακαριστό Ποιμενάρχη της
» (21/1/15) Σε κλίμα συγκίνησης υποδέχτηκε η Κεφαλονιά τη σορό του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κεφαλληνίας κ. κ. Σπυρίδων εγεννήθη, εν Πειραιεί το έτος 1926. Το έτος 1953 απεφοίτησε της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Εχειροτονήθη Διάκονος τον Μάρτιον του έτους 1951 και Πρεσβύτερος τον Ιανουάριον του 1954 υπό των τότε Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Ευρίπου κ. Αλεξίου και Ρωγών κ. Διονυσίου, σεπτή Εντολή του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Κύρου Σπυρίδωνος.

Υπηρέτησεν ως Διάκονος εις τον Ιερόν Ναόν Αγίου Βασιλείου (Μετσόβου και Μπουμπουλίνας) Αθηνών από του έτους 1951 και τον Ιανουάριον του έτους 1954 εχειροτονήθη Πρεσβύτερος εν τω αυτώ Ιερώ Ναώ.
Ακολούθως υπηρέτησεν ως Γραμματεύς και Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης από του έτους 1954 – 1971, υπηρετών ταυτοχρόνως, από μεν του έτους 1954 – 1958 Προϊστάμενος και Ιεροκήρυξ του Μητροπολιτικού Ναού Παναγίας Δεξιάς, του οποίου εγένετο και κτήτωρ. Από δε του έτους 1958 – 1971 Προϊστάμενος και Ιεροκήρυξ του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγ. Γρηγορίου του Παλαμά Θεσσαλονίκης.

Το έτος 1972 επέστρεψεν εις την γενέτειράν του, τον Πειραιά, τοποθετηθείς εις τον Ιερόν Ναόν Ευαγγελιστρίας, ως Προϊστάμενος και Ιεροκήρυξ αυτού, κληθείς μετ’ ολίγον υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς Κύρου Χρυσοστόμου του Ταβλαδωράκη να αναλάβει την Πρωτοσυγκελλίαν και της Ιεράς αυτής Μητροπόλεως, οπότε και ο εν αρετή και Αγιότητι βίου διακρινόμενος, σοφός αυτός Ιεράρχης, επρότεινεν αυτόν, ως βοηθόν Επίσκοπόν Του, το έτος 1976.

Η εις Τιτουλάριον Επίσκοπον Νεοχωρίου χειροτονία αυτού εγένετο την Κυριακήν, εορτήν της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, εν τω πανηγυρίζοντι Ιερώ Ναώ Ευαγγελιστρίας Πειραιώς (15.8.1976).

Μητροπολίτης Κεφαλληνίας εξελέγη, υπό της Σεπτής Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, τον Μάϊον 1984 και την 3ην Ιουνίου εγένετο η ενθρόνησις αυτού εις τον Ιστορικόν Αρχιεπισκοπικόν Θρόνον της Ιεράς Μητροπόλεως Κεφαλληνίας, αναδειχθείς κατά κοινήν ομολογίαν άριστος οιακοστρόφος του σκάφους της Κεφαλληνιακής Εκκλησίας κατορθώσας τον ήρεμον και γαλήνιον πλούν αυτού.

Με πρωτοβουλία του ανοικοδωμήθησαν εις όλας τας Ιεράς Μονάς νεότευκτα κτίρια, ηγουμενεία, τραπεζαρίες, αρχονταρίκια, ξενώνες, ίδρυσε το Εκκλησιαστικόν Μουσείον εις την Ιεράν Μονήν Αγ. Ανδρέου.

mitropolitis-spiridon-1
Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις