Βαρουφάκης: «Προτιμότερος ο θάνατος, αν δε βρεθεί συμφωνία» με την Τρόικα!

Αν δεν βρεθεί καμία συμφωνία “είναι προτιμότερος ο θάνατος”.

Αυτό δηλώνει ο γνωστός οικονομολόγος, Γ. Βαρουφάκης, υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ στη Β Αθηνών, σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα, La Tribune.

Στη συνέντευξη αυτή ο κ. Βαρουφάκης εξηγεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εάν γίνει κυβέρνηση θα προτείνει στους εταίρους ένα σχέδιο που θα αντικαταστήσει το μνημόνιο και θα περιλαμβάνει ανάμεσα σε άλλα τη διευθέτηση του χρέους και την αποπληρωμή του ανάλογα με τον ρυθμό ανάπτυξης.

Επίσης, θα περιλαμβάνει πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα και ευρωπαϊκές επενδύσεις.

Όταν ο δημοσιογράφος τον ρωτάει “Τι θα κάνετε όμως εάν καμία συμφωνία δεν είναι δυνατή;”, ο κ. Βαρουφάκης απαντά “Ε τότε λοιπόν το λέω καθαρά: Ο θάνατος είναι προτιμότερος, το αληθινό έλλειμμα της Ελλάδας είναι έλλειμμα αξιοπρέπειας, εξαιτίας αυτού του ελλείμματος αποδεχθήκαμε μέτρα βλακώδη και αυτό τροφοδοτείσαι ένα φαύλο κύκλο αναξιοπρέπειας η οποία συντηρεί τη δυσαρέσκεια, το φόβο. Πρέπει να βρούμε την αξιοπρέπειά μας, το πνεύμα με το οποίο στις 28 Οκτωβρίου 1940 είπαμε ΟΧΙ στο τελεσίγραφο της Ιταλίας και του Μουσολίνι. Ούτε τη στιγμή εκείνη είχαμε τα μέσα να πούμε όχι και όμως το κάναμε. “

Ερώτηση “Τι εννοείται με τον «θάνατο»; Έξοδο από το ευρώ;”
Απάντηση: “Ο όρος θάνατος είναι αλληγορικός. Και όπως κάθε αλληγορία όσο λιγότερο την εξηγούμε τόσο καλύτερα την καταλαβαίνουμε. Όσο για την έξοδο από το ευρώ επιμένω ότι έχουμε το δικαίωμα να παραμείνουμε στη ζώνη του ευρώ και κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει αυτό.”

Η Ελλάδα μπορεί να υποχρεώσει την Ευρώπη να αλλάξει και ότι η μόνη βεβαιότητα στην Ελλάδα είναι η αβεβαιότητα, πρόσθεσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον υποψήφιο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, η τρόικα προσπαθεί να πιέσει ασφυκτικά την χώρα όσον αφορά τη δημοκρατική επιλογή, λέγοντας ή ακολουθείτε τις απαιτήσεις μας, ή θα βυθιστείτε στην κόλαση και εξήγησε ότι στην ουσία «παρουσιάζουν ως δικές τους απειλές, εξωγενείς παράγοντες, ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα μέρος της αλήθειας».

«Προσπαθούν να τρομοκρατήσουν τους Έλληνες ψηφοφόρους», είπε και υπογράμμισε πως το καλύτερο όπλο έναντι της τρόικας «είναι μια κυβέρνηση εκλεγμένη με καλή πλειοψηφία».

«Πρέπει να καθίσουμε στο τραπέζι για να συζητήσουμε επιτέλους την οριστική διευθέτηση της ελληνικής κρίσης και να θέσουμε επί τάπητος μια νέα προσέγγιση για την υπόλοιπη Ευρώπη. Διότι αυτή η κρίση δεν είναι μια “ελληνική” κρίση, είναι και ευρωπαϊκή», ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης και τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει καταρχήν μια προθεσμία 10 έως 15 ημερών για να ολοκληρώσει το σχέδιό του, «το οποίο θέλουμε να είναι πολύ αναλυτικό αλλά και πολύ πλήρες».

Μιλώντας στη «La Tribune» ο οικονομολόγος ανέφερε ακόμη ότι είναι ψευδές ότι η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά είναι ο καλύτερος εγγυητής των μεταρρυθμίσεων, λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός «έκανε χειρουργική επέμβαση με χασαπομάχαιρο».

«Εμείς, θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε λέιζερ για να μην σκοτώσουμε τον ασθενή. Αλλά επιθυμούμε βέβαια και μεταρρυθμίσεις», πρόσθεσε στη συνέχεια, σημειώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, θέλει να τελειώνει με την «κλεπτοκρατία που ρημάζει αυτήν τη χώρα».

Σύμφωνα με τον Γιάννη Βαρουφάκη, το πρόβλημα των επενδύσεων στην Ελλάδα δεν μπορεί να αφορά μόνο την Ελλάδα και ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί να διατηρήσει έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, «άρα δεν μπορούμε να περιμένουμε από το ελληνικό Κράτος να λύσει αυτό το πρόβλημα».

«Χρειάζεται ένα φιλόδοξο σχέδιο σε ευρωπαϊκό επίπεδο», είπε, ενώ αμέσως μετά, ερωτηθείς σχετικά με το σχέδιο Γιούνκερ για τις επενδύσεις, ανέφερε ότι δεν σταματάει να εκπλήσσεται «από την ηλιθιότητα του σχεδίου», προσθέτοντας πως «είναι σαν να δίνεις ασπιρίνη σε έναν νεκρό».

Μάλιστα, είπε ούτε η ποσοτική χαλάρωση του Μάριο Ντράγκι είναι πολύ καλή ιδέα.

Πηγή: newmoney.gr
Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις