Βασίλης Ρουχωτάς: Ουδείς μπήκε στον κόπο να απαντήσει για την τύχη του Αρχαιολογικού Μουσείου

Με δελτίο τύπου που δημοσίευσα στα τοπικά ΜΜΕ με ημερομηνία 9 Ιουλίου 2014, προσυπέγραφα τα ερωτήματα που έθεσε στις 3 Ιουλίου 2014 ο εκλεγμένος τότε Περιφερειάρχης κ Θ Γαλιατσάτος, σχετικά με την τύχη και την λειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου Κεφαλλονιας, μετά τις ζημιές που υπέστη εξ αιτίας των σεισμών του Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2014. 

Περαιτέρω όμως έθεσα ερωτήματα τα οποία είχαν σχέση με την πιθανότητα επισκευής ή ανακατασκευής του Μουσείου Κεφαλλονιάς, προτείνοντας μέχρι την επίλυση του προβλήματος της επισκευής η ανακατασκευής του Μουσείου, την λειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου στο κτίριο του Μουσείου Ληξουρίου το οποίο παραμένει κενό από την κατασκευή του.
Επί της προτάσεως μου αυτής είχα ζητήσει δημοσίως ( με το ως άνω μνημονευόμενο Δελτίο Τύπου) τις απαντήσεις επι της προτάσεως μου των εκλεγμένων τότε περιφερειάρχη και Αντιπερειάρχη κκ Θ Γαλιατσάτου, & Π Δρακουλόφκωνα, του τότε αντιπερειφερειάρχη κ Σ Κουρή, του Δήμαρχου κ Παρίση, της Βουλευτού κ Θεοπεφτάτου και του κ Α Σωτηρίου ως προϊστάμενου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Κεφαλλονιάς.
Περιττό να τονίσω ότι, ως ανέμενα, ΟΥΔΕΙΣ εξ όλων των ανωτέρω υπεβλήθη στον κόπο να απαντήσει.
Δυστυχώς η συνέχεια της τραγωδίας του Αρχαιολογικού Μουσείου Κεφαλλονιάς συνεχίζεται με την συνέργεια ή την ανοχή όλων των τοπικών Αρχών αλλά και των πολιτιστικών φορέων του Νησιού, αφού, όπως διαπίστωσα, από την Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014 τα εκθέματα του Μουσείου Κεφαλλονιάς, όμορφα συσκευασμένα μέσα σε ¨κόφες,” οδεύουν προς αποθήκευση σε νοικιασμένη αποθήκη κάπου στο Αργοστόλι.
Διερωτώμαι αν η φαεινή ιδέα της αποθήκευσης των εκθεμάτων του Αρχαιολογικού Μουσείου σε “κόφες’ έχει την αποδοχή όλων των κυρίων τους οποίους αναφέρω ανωτέρω.
Διερωτώμαι αν οι επιστημονικοί φορείς του τόπου προτιμούν τα εκθέματα πεταμένα σε κάποια αποθήκη για την επόμενη δεκαετία (με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις) ή στο Μουσείο Ληξουρίου.
Διερωτώμαι αν θα έχει κανείς το φιλότιμο να απαντήσει, με τεχνική οικονομική, πολιτιστική, και κοινωνική τεκμηρίωση, γιατί το κτίριο του Μουσείου Ληξουρίου δεν μπορεί να φιλοξενήσει τα εκθέματα αντί να τα αφήσουμε στις “κόφες” έτσι ώστε και εγώ να σταματήσω να προτείνω λάθος προτάσεις στο θέμα.
Τέλος επαναλαμβάνω αυτούσια την πρόταση μου της 9ης Ιουλίου 2014

“Υπό τις παρούσες συνθήκες η ενεργοποίηση του Μουσείου Ληξουρίου, το οποίο θα λειτουργήσει ως Μουσείο Κεφαλλονιάς φιλοξενώντας τα εκθέματα του Μουσείου Αργοστολίου είναι η μοναδική εφικτή λύση, έφ όσον βεβαίως θέλουμε να λειτουργήσει Αρχαιολογικό Μουσείο στην Κεφαλλονια, λαμβάνοντας συγχρόνως υπ όψη:
• το γεγονός ότι η Κεφαλλονιά είναι ένας Δήμος,
• την ανάγκη για την ανάπτυξη της περιφέρειας του Δήμου Κεφαλλονιάς.
Μαζί με εμέ περιμένουν απαντήσεις όσοι ορθολογιζονται εντός και εκτός Κεφαλλονιάς, αλλα και 7.000 κάτοικοι της καθημαγμένης Παλικής.

Ληξούρι 16 Δεκεμβρίου 2014

Βασίλης Γρ. Ρουχωτας

τ Δήμαρχος Παλικής
Δημοτικός Σύμβουλος
ΥΓ Προέταξα την ιδιότητα του τέως Δημάρχου Παλικής για την αποφυγή πολιτικής εκμετάλλευσης του Δελτίου.
Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις