Χρ. Σταϊκούρας: «Καμία νέα μείωση των πόρων της Τ.Α. το 2015»

Αντιπροσωπεία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), αποτελούμενη από τον Πρόεδρο της, Γ. Πατούλη, τους Αντιπροέδρους, Δ. Καφαντάρη και Γ. Καραγιάννη, τον Γενικό Γραμματέα, Γ. Μουράτογλου, τον Πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών, Α. Καστρινό, τους επικεφαλής των Παρατάξεων της Αντιπολίτευσης, Απ. Κοιμήση, Δ. Μπίρμπα και Γ. Ιωακειμίδη, καθώς τον Δήμαρχο Σιθωνίας, Ι. Τζίτζιο, συναντήθηκε, σήμερα, με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η χρηματοδότηση των Δήμων, ενόψει της ψήφισης του Προϋπολογισμού του 2015, καθώς και μια σειρά ακόμη οικονομικά ζητήματα, που αφορούν τους Δήμους.

Από τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Γιώργο Πατούλη, τέθηκε αρχικά το ζήτημα που έχει προκύψει για το 2014, σχετικά δηλαδή με την επίτευξη του δημοσιονομικού πλεονάσματος από πλευράς Αυτοδιοίκησης, που είχε οριστεί ως στόχος από την Κυβέρνηση.

Επισήμανε, πως αν και η Αυτοδιοίκηση ανταποκρίθηκε στην υποχρέωση της να πετύχει πλεόνασμα και το 2014, ο αριθμητικός στόχος που είχε τεθεί εξαρχής ήταν υπερβολικός. «Γι’ αυτό και η Αυτοδιοίκηση δεν αποδέχεται να επιβαρυνθεί επιπλέον με το ποσό των 125 εκ. ευρώ, το οποίο “λείπει” από το πλεόνασμα αυτό. Η Κυβέρνηση οφείλει να αναζητήσει τα χρήματα αυτά από άλλες πηγές, κι όχι από τους Δήμους» όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Στο αίτημα αυτό ανταποκρίθηκε θετικά ο Αναπληρωτής Υπουργός, αφού δεσμεύθηκε, ότι δεν πρόκειται να αφαιρεθεί από τους πόρους των Ο.Τ.Α. το 2015. Τα μόνα χρήματα που ουσιαστικά θα αφαιρεθούν από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) της επόμενης χρονιάς, είναι αυτά που αφορούν τη χρηματοδότηση αρμοδιοτήτων, όπως η μεταφορά των μαθητών, που μεταβιβάστηκε στις Περιφέρειες.

Στην ίδια συνάντηση αποφασίστηκε να δημιουργηθεί Επιτροπή, αποτελούμενη από εκπροσώπους της ΚΕΔΕ, του Υπ. Εσωτερικών και του Υπ. Οικονομικών, για να αναζητηθεί λύση στο ζήτημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών των Δήμων.

Η Επιτροπή αυτή, καταρχήν, θα καταγράψει το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχουν δημιουργηθεί ως το τέλος του 2011, και αφού αποτυπωθεί το ακριβές μέγεθος, στη συνέχεια, θα αναζητηθεί τρόπος αποπληρωμής από αδιάθετα κονδύλια που ήδη υπάρχουν.

Τέλος, τέθηκε από τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ το ζήτημα της σταδιακής αποπληρωμής των οφειλών σε Δημόσιο και Ασφαλιστικά Ταμεία που έχουν οι Δήμοι, αλλά και τα Νομικά Πρόσωπα και Δημοτικές Επιχειρήσεις που απορροφήθηκαν από αυτούς.

Το αίτημα των Δήμων είναι η αποπληρωμή να γίνεται σε ετήσια βάση, με παρακράτηση ποσοστού ως 5% των Κ.Α.Π., με ταυτόχρονη χορήγηση φορολογικής ενημερότητας.

Η συγκεκριμένη πρόταση των Δήμων εξετάζεται θετικά από το Υπουργείο Οικονομικών και Εσωτερικών και σύντομα θα υπάρξει οριστική κατάληξη.

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης, έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Στη σημερινή συνάντηση με τον Αν. Υπουργό Οικονομικών ξεκαθαρίσαμε, ότι το 2015 δεν θα υπάρξει καμία επιπλέον περικοπή πόρων της Αυτοδιοίκησης, πέραν αυτών που καλύπτουν αρμοδιότητες μας, που πλέον μεταφέρθηκαν αλλού.

Από κει και πέρα, πιέζουμε την Πολιτεία να δώσει λύση στο ζήτημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών των Δήμων, καθώς και να δεχθεί τη σταδιακή αποπληρωμή των οφειλών σε Δημόσιο και Ασφαλιστικά Ταμεία μέσω των Κ.Α.Π., με ανώτατο κατά έτος όριο το 5%.

Η Αυτοδιοίκηση έχει συμβάλλει καθοριστικά στην επίτευξη δημοσιονομικών πλεονασμάτων, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους Φορείς της Κεντρικής Κυβέρνησης.

Απαιτούμε από την Πολιτεία να κάνει το χρέος της, γιατί οφείλει έμπρακτα να αναγνωρίσει τη θετική μας συνεισφορά στην επίτευξη του εθνικού στόχου».

epoli.gr
Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις