RURAL/ITER: Ένα εργαλείο για τη δημιουργία επιχειρηματικού πλάνου αγροτικών επιχειρήσεων

Πρόσκληση σε όλους τους φορείς και τους ενδιαφερόμενους για την αγροτική καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, απηύθηνε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας και αναπληρωτής του Περιφερειάρχη, Γρηγόρης Αλεξόπουλος κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παρεχώρησε με αφορμή τη διεξαγωγή του τελικού συνεδρίου του Ευρωπαϊκού έργου RURAL/ITER, μεθαύριο Παρασκευή 21 Νοεμβρίου και ώρα 9 το πρωί στο ξενοδοχείο Patras Palace, στην Πάτρα.

Τη διοργάνωση του συνεδρίου με τίτλο «Αγροτική καινοτομία και επιχειρηματικότητα. Απάντηση στην κρίση», έχει το Κ.Ε.Κ. Δια Βίου Μάθησης της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, καθώς είναι ο συντονιστής εταίρος του έργου και στη διάρκεια του οποίου θα παρουσιαστούν τα βασικά αποτελέσματα και συγκεκριμένα η διαδικτυακή εκπαιδευτική πλατφόρμα για υφιστάμενους και εν δυνάμει αγρότες, η συλλογή καλών πρακτικών από διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες και το εργαλείο δημιουργίας Επιχειρηματικού Πλάνου αγροτικών επιχειρήσεων.
«Πρόκειται για μια ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα εκδήλωση για όσους έχουν κάνει στροφή στον πρωτογενή τομέα και ιδίως στο πως θα πρέπει να δράσουν οι φορείς ώστε να ενθαρρύνουν ακόμη περισσότερους πολίτες να ασχοληθούν με την παραγωγή. Καθημερινά, εν μέσω κρίσης, βλέπουμε όλο και πιο πολλούς συμπολίτες μας να στρέφονται στον αγροτικό τομέα και αυτούς τους ανθρώπους πρέπει και θέλουμε να βοηθήσουμε» υπογράμμισε ο κ. Αλεξόπουλος και πρόσθεσε: «Εύχομαι αυτές οι δράσεις να συνεισφέρουν ώστε να διαμορφώσουμε μια αγροτική πολιτική που θα αγγίζει όλη την Ευρώπη. Και η κατεύθυνση που έχει δώσει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με τους στρατηγικούς της στόχους είναι ακριβώς αυτό. Είναι στοίχημα για εμάς η ενίσχυση του αγροτικού κλάδου και διαρκής επιδίωξή μας η συνεχής ενημέρωση των παραγωγών για καλύτερα αποτελέσματα».
Όπως επεσήμανε ο Αντιπεριφερειάρχης, το έργο RURAL/ITER αποτελεί ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με το οποίο οι πολίτες έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν σημαντικά εφόδια μέσω διαρκούς ενημέρωσης και πληροφόρησης ώστε να προχωρήσουν ένα βήμα πιο πέρα το παραγωγικό τους έργο.
«Επιθυμούμε να τους κάνουμε κοινωνούς μέσω μιας διαδικασίας που θα παρέχεται ανοικτή πληροφόρηση μέσω διαδικτύου με πληροφοριακό υλικό που θα διευκολύνεται και ο ενδιαφερόμενος» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τι περιλαμβάνει η πλατφόρμα
Μεταξύ άλλων τα εκπαιδευτικά θέματα που περιλαμβάνει η πλατφόρμα είναι: Μεταποίηση γεωργικών τροφίμων και άμεση πώληση, βιοποικιλότητα και βιολογική καλλιέργεια, διαχείριση γεωργικής εκμετάλλευσης για την ανταγωνιστικότητα και την βιωσιμότητα, χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη γεωργική εκμετάλλευση, μέτρα ΚΑΠ για προϋποθέσεις ορθών παραγωγικών πρακτικών και καλής διαβίωσης ζώων, ο αγροτουρισμός και οι συναφείς πολυλειτουργικές δραστηριότητες.
Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα υπάρχουν ομιλίες για τις καινοτόμες τάσεις του αγροδιατροφικού τομέα, τις νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες και τη βιωσιμότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.

Το έργο RURAL/ITER
Το Ευρωπαϊκό έργο RURAL/ITER χρηματοδοτείται από την δράση Μεταφορά Καινοτομίας-LEONARDO Da Vinci του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Δια Βίου Μάθησης και έχει σαν αφετηρία τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνει η οικονομική κρίση σε Ελλάδα και Ευρώπη, με την στροφή που παρατηρείται στον πρωτογενή τομέα.
Και φυσικά αναφερόμαστε σε στροφή στον πρωτογενή τομέα, όχι απλά σαν εναλλακτική λύση επαγγελματικής απασχόλησης, αλλά σαν μια συνειδητή επιλογή.
Στο έργο εκτός από το Κ.Ε.Κ Δ.Β.Μ. Π.Ε. Αχαΐας, μετέχουν επιπλέον η Πανελλήνια Συνομοσπονδία Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΠΑΣΕΓΕΣ), το ΚΕΚ Agricoltura è Vita από την Ιταλία, το Πανεπιστήμιο Trás-os-Montes e Alto-Douro από την Πορτογαλία, το εκπαιδευτικό κέντρο Centre for Agricultural and Rural Development από την Ιταλία, η ένωση συνεταιρισμών European Farmers European Agro-Cooperatives και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Νέων Αγροτών με έδρα το Βέλγιο.
Περισσότερες πληροφορίες για το έργο RURAL/ITER μπορείτε να βρείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.ruraliter.eu

Leonardo da Vinci Μεταφορά Καινοτομίας – Έργο ‘RURAL/ITER LdV TOI’   “Καινοτόμο Σύστημα εξ αποστάσεως Εκπαίδευσης για Αγρότες Επιχειρηματίες”

Κωδικός Έργου 2012-1-GR1-LEO05-10058

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014 – Τελικό Συνέδριο Έργου 

Τόπος Συνεδρίου: Ξενοδοχείο Patras Palace

Διεύθυνση: Όθωνος Αμαλίας 15, Πάτρα

“Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα στον αγροτικό τομέα! Μια απάντηση στην οικονομική ύφεση”

09.00 – 09.30 Προσέλευση και Εγγραφή συμμετεχόντων
09.30 – 09.40 Χαιρετισμός από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας,

κ. Απόστολο Κατσιφάρα

09.40 – 09.50 Χαιρετισμός από τον Αντιπεριφερειάρχη Π. Ε. Αχαϊας & Aναπληρωτή Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος,

κ. Γρηγόριο Αλεξόπουλο

09.50 – 10.00 Χαιρετισμός και Εισαγωγή στο Έργο RURAL/ITER από τον συντονιστή

κ. Φώτη Θεοδωράτο

Περιφερειακό Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης Δια Βίου Μάθησης Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας”

10.00 – 10.30 “Συλλογική επιχειρηματικότητα στον αγροδιατροφικό τομέα”,

Δρ. Ηλιόπουλος Κώστας, Ινστιτούτο Αγροτικής Οικονομίας και Κοινωνιολογίας

10.30 – 11.00 “Νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες, ανταγωνιστικότητα και βιωσιμότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων”

κος. Δημήτριος Μάλκας, Παραγωγός, Βιοκαλλιεργητής

11.00 – 11.30 “Βιώσιμος Αγροτουριστικός Σχεδιασμός: από την ιδέα στην πράξη “

Δρ. Κυριακή Γλυπτού, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Τμήμα Μηχανικών Οικονομίας & Διοίκησης

11.00 – 11.30 Διάλλειμα
11.30 – 12.00 “Διαχείριση Γνώσης – Η προϋπόθεση για τη σωστή επιχειρηματικότητα στον Πρωτογενή Τομέα της Οικονομίας”,

Καθ. Δημήτριος Λυμπερόπουλος, Πανεπιστήμιο Πάτρας, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Υπολογιστών

12.00 – 12.30 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ Εκπρόσωποι Εταιρικού Σχήματος,

 

Εντυπώσεις σχετικά με τα αποτελέσματα και τις επιπτώσεις του έργου

AGRICOLTURA E VITA – AeV
ΚΕΝΤΡΟ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ – CESAR
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ DE TRÁS OS MONTES E ALTO DOURO – UTAD
12.30 – 13.00 Παρουσίαση της Εξ’ αποστάσεως Εκπαιδευτικής Πλατφόρμας του έργου RURAL/ITER,

κος Παναγιώτης Βαφείδης

13.00 – 13.30 Ανοιχτή συζήτησηΑπαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις