ΕΛΜΕ-ΚΙ: Να σταματήσει το άθλιο παιχνίδι με τις ζωές των μαθητών!!!

Να σταματήσει το άθλιο παιχνίδι με τις ζωές των μαθητών!!!

Μέτρα τώρα για την αντισεισμική θωράκιση, τους σεισμόπληκτους μαθητές και τα σχολεία

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καλεί τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους μαθητές σε αγωνιστική ετοιμότητα για τη διασφάλιση της αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας των σχολείων. Η συστηματική σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων ημερών έρχεται να υπομνήσει αυτή την ανάγκη, στην οποία η ΕΛΜΕ-ΚΙ – μαζί με άλλες λαϊκές οργανώσεις – κινείται με συνέπεια. Η κυβερνητική επιλογή να εξοικονομηθούν πόροι από το αναγκαίο της θωράκισης για το σεισμόπληκτο νησί μας σε όφελος της τουριστικής ανάπτυξης και των κατασκευαστικών ομίλων για τα οποία ενδιαφέρεται προσωπικά ο κ. Χρυσοχοΐδης και πολιτικοί παράγοντες της τοπικής διοίκησης είναι εγκληματική. Σε κανένα σχολείο (από όσα δεν έχουν κριθεί ακατάλληλα) δεν έχουν πραγματοποιηθεί ουσιαστικοί έλεγχοι και δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο. Τεράστια είναι η ευθύνη της Δημοτικής Αρχής (ΝΔ). Για τα ακατάλληλα σχολεία διακινείται η επικίνδυνη αντίληψη ότι «υποχρέωση της πολιτείας είναι να τα φέρει στην πρότερη κατάσταση», δηλαδή στο σημείο από το οποίο έπεσαν. Ενημερωτικά blogs που σχετίζονται με το Δήμο Κεφαλονιάς φθάνουν στο σημείο να ειρωνεύονται τις παρατηρήσεις του τοπικού ΤΕΕ με απαράδεκτο τρόπο. Μόνο ο φόβος του λαού τούς κάνει να διακηρύττουν ότι θα υπάρξουν επιπλέον μέτρα, χωρίς να υπάρχει καμία εγγύηση για την υλοποίηση των όποιων δεσμεύσεων.

Ταυτόχρονα ούτε καν ένα από τα πέντε νέα σχολικά συγκροτήματα δεν προωθείται. Το ΥΠΑΙΘ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν έχουν υποβληθεί αιτήματα για οικοδόμηση σχολείων από κανένα φορέα τοπικής διοίκησης, πέρα από αυτό που υλοποιείται στο Φαραώ και τη νέα πτέρυγα της Ιθάκης. Το ίδιο σκηνικό επαναλαμβάνεται. Στο νέο προϋπολογισμό της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων δεν υπάρχει μνεία ούτε δεκάρα για νέα σχολεία. Μάλιστα το θέμα των μέτρων για τους σεισμόπληκτους μαθητές και της θωράκισης δε συζητήθηκε καν στο τελευταίο Περιφερειακό Συμβούλιο (αναβλήθηκε ενώ υπήρχε στην ημερήσια από άλλη αναβολή). Αυτά έρχονται σε συνέχεια των θερινών δηλώσεων της κ. Βουλευτού πως «η πείρα έχει δείξει ότι νέα σχολεία δε φτιάχνονται και πρέπει να πάμε σε επισκευές». Συγκυβέρνηση και αντιπολίτευση σε ενιαίο μπλοκ υπερασπίζονται τα σχολεία – σφαγεία, στέλνουν τους μαθητές βορά στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης.

Κι αυτά τη στιγμή που το πλαίσιο αιτημάτων που έχει διατυπώσει η ΕΛΜΕ-ΚΙ το έχουν συνυπογράψει πανελλαδικής εμβέλειας οργανώσεις (ΓΣ Προέδρων ΟΛΜΕ, ΑΣΓΜΕ) και το στηρίζουν μαζικά γονείς και μαθητές. Καλούμε γονείς – εκπαιδευτικούς – μαθητές, ακόμη πιο αποφασιστικά να διεκδικήσουμε:

 1. Το μέτρο της ποσόστωσης του 0,5% για την εισαγωγή στις σχολές ΑΕΙ – ΤΕΙ των σεισμόπληκτων της ΔΔΕ Κεφαλονιάς να ισχύσει μέχρι ν’ αποφοιτήσει και η φετινή Β΄ Λυκείου.
 2. Κανένας σεισμόπληκτος μαθητής χωρίς στέγη, ρεύμα, πόσιμο νερό, σίτιση. Να δοθούν επιπλέον οικίσκοι στα σχολεία για αναγνωστήρια των σεισμόπληκτων μαθητών.
 3. Όχι στις καταργήσεις και τις συγχωνεύσεις σχολείων.
 4. Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά, να μη χαθεί ούτε μια διδακτική ώρα, με μαζικούς διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών. Μόνιμη δουλειά για όλους τους εκπαιδευτικούς, με αξιοπρεπείς μισθούς, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Να παρθούν πίσω οι απολύσεις. Μέτρα στήριξης των εκπαιδευτικών που βρίσκονται μακριά από το σπίτι τους και τις οικογένειές τους (επίδομα ενοικίου και θέρμανσης, δωρεάν μετακίνηση κ.α.).
 5. Να λειτουργήσουν ολοκληρωμένα τμήματα ενισχυτικής διδασκαλίας και πρόσθετης διδασκαλίας σε όλα τα σχολεία. Το μέτρο αυτό και η εφαρμογή του από την αρχή της χρονιάς έχει ιδιαίτερη σημασία για την Κεφαλονιά.
 6. Να μην εφαρμοστεί η νέα ΚΥΑ για τις μεταφορές. Εξασφάλιση ασφαλούς δωρεάν μεταφοράς για όλα τα παιδιά. Αποκατάσταση όλου του εσωτερικού δικτύου που αφορά τις σχολικές μεταφορές και αντιμετώπιση των κινδύνων από βραχοπτώσεις. Να διασφαλιστεί η οδική ασφάλεια στις σχολικές μεταφορές, με τεχνικά έργα στα επικίνδυνα σημεία.
 7. Να πραγματοποιηθούν ουσιαστικοί έλεγχοι και όχι μόνο εποπτικοί, από αρμόδιες επιτροπές του ΟΣΚ και να παρασχεθούν πιστοποιητικά καταλληλότητας για όλα τα σχολεία. Να ελεγχθεί και να δημοσιοποιηθεί για ποιο λόγο η πλειονότητα των σχολικών συγκροτημάτων στο Νομό δεν έχει ποτέ παραληφθεί. Ο ουσιαστικός – ενδελεχής έλεγχος όλων των σχολικών μονάδων να γίνει ΑΜΕΣΑ σε όλα τα επίπεδα (στατική επάρκεια –έξοδοι διαφυγής – πυρασφάλεια – επάρκεια σε προαύλια και χώρους συγκέντρωσης). Υπενθυμίζουμε ότι υπάρχουν σχολεία που έχουν κατασκευαστεί πριν το 1985, δηλαδή σύμφωνα με παλιότερους αντισεισμικούς κανονισμούς. Για όσα τέτοια κτήρια δεν προκύψει η επάρκεια να αντικατασταθούν άμεσα με σύγχρονα αντισεισμικά κτηριακά συγκροτήματα. Στην πιο σεισμογενή περιοχή της χώρας η πολιτεία οφείλει ΟΛΑ τα σχολεία του νομού να είναι κατασκευασμένα σύμφωνα με τους τελευταίους αντισεισμικούς κανονισμούς (2003), που πρέπει να επικαιροποιηθούν, βάσει των δεδομένων του τελευταίου σεισμού (όχι πολυώροφα, επάρκεια σε προαύλια, αντοχή σε μεγαλύτερες επιταχύνσεις κλπ).
 8. Να συνταχθεί μητρώο ελέγχων που θα επικαιροποιείται περιοδικά.
 9. Άμεση ανέγερση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος σύγχρονων και ασφαλών σχολικών συγκροτημάτων (κατ’ αρχήν των πέντε νέων σχολικών συγκροτημάτων που έχουν αποφασιστεί εδώ και δεκαετίες), με 100% δημόσιες επενδύσεις και χωρίς ΣΔΙΤ, με διασφάλιση του δημόσιου – δωρεάν χαρακτήρα τους. Να ολοκληρωθεί το συγκρότημα στο Φαραώ με όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για τη λειτουργία του (πχ κλειστό γυμναστήριο).
 10. Να επαναλειτουργήσει η μαθητική εστία στην Ιθάκη.
 11. Να υπάρχει απρόσκοπτη πρόσβαση όλων των μαθητών σε αθλητισμό – πολιτισμό, με διαμόρφωση κατάλληλων ασφαλών υποδομών σε όλη την Κεφαλονιά (π.χ. αποκατάσταση γηπέδου και αθλητικών εγκαταστάσεων Αργοστολίου, δημιουργία γηπέδων μπάσκετ – βόλεϊ και αθλοπαιδιών στο Ληξούρι, χώρων πολιτιστικών εκδηλώσεων κλπ).
 12. Ολοκληρωμένη αντισεισμική θωράκιση και προστασία.
 13. Γενναία χρηματοδότηση των σχολείων ώστε να εξασφαλίζεται η λειτουργική, κτιριακή, υλικοτεχνική υποδομή, για την κάλυψη των αναγκών της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη των γονιών.
 14. Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, εμβολιασμοί για όλα τα παιδιά. Να εξασφαλιστεί δωρεάν γεύμα στο σχολείο με ευθύνη του κράτους και της τοπικής διοίκησης
 15. 15 νήπια – προνήπια ανά νηπιαγωγό και δάσκαλο Α΄ και Β΄ τάξης. 20 μαθητές ανά δάσκαλο και καθηγητή στις υπόλοιπες τάξεις. Λειτουργία των κατευθύνσεων και των τμημάτων επιλογών, δύο καθηγητές στα εργαστήρια, ανεξάρτητα από τον αριθμό των μαθητών.

Για την οργάνωση της πάλης για τα προηγούμενα αιτήματα το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καλεί σε

σύσκεψη Συλλόγους Γονέων και Μαθητικά Συμβούλια

την Πέμπτη 20 Νοέμβρη

και ώρα 6.30 το απόγευμα

στο 2ο Λύκειο Αργοστολίου.

Σε όλα τα σχολεία να οργανωθούν συσκέψεις – συνελεύσεις. Με όλες μας τις δυνάμεις για να έχει επιτυχία η σύσκεψη και ο σταθμός της ΓΕΝΙΚΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ, 27 Νοέμβρη.

Αργοστόλι 14 Νοέμβρη 2014

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
 

Γεωργόπουλος Διονύσης

 

Βάρσος Δημήτρης
Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις