Μεγάλη έκθεση παλαιού σχολικού βιβλίου

ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Μεγάλη έκθεση παλαιού σχολικού βιβλίου (19ος – 20ος αι.)
Στην Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη από την Εταιρεία Κεφαλληνιακών
Ιστορικών Ερευνών

Για τους νέους , για τα σχολεία και τους μαθητές, για τους δασκάλους που υπηρετούν την παιδεία μας, για τους μεγάλους στην ηλικία, για μια διαχρονική και διηλιακιακή περιήγηση, για την ανάδυση των αναμνήσεων των παιδικών μας χρόνων, για μια γνωριμία με τις εκάστοτε και για πλέον του ενός αιώνος σχολικές – παιδαγωγικές αλλαγές, στην Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη στο Αργοστόλι, για δεκαπέντε ημέρες (25 Οκτωβρίου – 10 Νοεμβρίου) η μεγάλη έκθεση παλαιών σχολικών βιβλίων (εγχειριδίων), χάρτες, σχολικά βοηθήματα για τον δάσκαλο, τα περίφημα αριθμητάρια, η άγνωστη και ξεχασμένη σήμερα σχολική μαυρόπλακα της πρώτης τάξης του δημοτικού σχολείου, με το καντύλι και το σφουγγάρι κρεμασμένα, όλα με τάξη και τεκμηρίωση εκτίθενται σε ειδική αίθουσα της Κοργιαλενείου Βιβλιοθήκης, για σχολιασμό, προβληματισμούς, αναμνήσεις, συμπεράσματα.
Τα εγκαίνια στις 25 Οκτωβρίου (Σάββατο και ώρα 7:00μ.μ.), όπου οι ομιλητές (Ρενέ Λιναρδάτου – Μαρτίνη, Γεν. Γραμματέας της Εταιρείας Κεφαλληνιακών Ιστορικών Ερευνών, η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Δώρα Μαρκάτου και ο διδάκτωρ του Ιονίου Πανεπιστημίου, καθηγητής Ηλίας Τουμασάτος) θα καταστήσουν προσιτή την περιδιάβαση τόσο στο ευρύτερο έργο της οργανώτριας Εταιρείας Κεφαλληνιακών Ιστορικών Ερευνών, που κλείνει φέτος 40 χρόνια από την Ίδρυσή της, όσο και στις περιοδικές μορφές του σχολικού βιβλίου και ποικίλου σχετικού υλικού, υπογραμμίζοντας τις παιδαγωγικές μεταβολές, υποταγμένες στις μαθησιακές εκάστοτε υπαγορεύσεις της Παιδείας. Πρόκειται για μια συλλογή της Εταιρείας Κεφαλληνιακών Ιστορικών Ερευνών επαυξημένη και εμπλουτισμένη με παλαιότερα εγχειρίδια από το Κοργιαλένειο Ίδρυμα και από τα ΓΑΚ – Αρχεία Νομού Κεφαλληνίας, αλλά και από ιδιώτες που ευγενώς προσφέρθηκαν να ενισχύσουν αυτή τη δραστηριότητα, η οποία αφορά τη διαχρονική μικρή ηλικία των παιδιών μας.
Είναι, πράγματι, άξιο παρατήρησης, πώς κατά την εναλλαγή των σχολικών περιόδων, αυτή η διαφοροποίηση του μαθησιακού υλικού αποκαλύπτει και συμβάλλει στην ανάδειξη γνώσεων και νοοτροπιών της κοινωνίας μας, αλλαγή όντως του κοινωνικού μεταβολισμού, των παιδιών μας, αλλά και της εκάστοτε πνευματικής, παιδαγωγικής και πολιτικής ηγεσίας μας.
Η ‘‘επίσκεψη’’ στα ‘‘αναγνωστικά’’ εκάστης εποχής, στους ποιητές και πεζογράφους των οποίων την παραγωγή συναντάμε στις σελίδες αυτών των αναγνωσμάτων, στην παιδαγωγική μεθοδολογία εισαγωγής των μικρών μαθητών στην γνωριμία των πρώτων γραμμάτων και λέξεων της παιδευτικής διαδικασίας, παραπέμπει σε προβληματισμούς με κοινωνικό υπόβαθρο και, οπωσδήποτε, σε χρήσιμα συμπεράσματα.
Τώρα, ούτε μαυροπίνακες και κοντύλια, ούτε σφουγγάρια για τη διόρθωση και ενδεχομένως σε λίγο ούτε βιβλία. Τα ηλεκτρονικά μέσα, τα κομπιούτερ, τα βιντεάκια, το διαδίκτυο θα οδηγούν τους μικρούς τροφίμους του σχολείου στην πορεία προς τη γνώση. Κέρδος; Απώλεια; Ο χρόνος θα δείξει.

Από το Διοικητικό Συμβούλιο της
Εταιρείας Κεφαλληνιακών
Ιστορικών Ερευνών
Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις