Πολύ ενδιαφέρον το σεμινάριο για τους τραυματισμούς στο σχολείο από την ΕΠΑΣ

Ένα πολύ ενδιαφέρον, επιμορφωτικό και άκρως σημαντικό σεμινάριο διοργάνωσε η ΕΠΑΣ Β Νοσηλευτών με θέμα τα ατυχήματα και την αντιμετώπιση στο σχολείο.

Στο σεμινάριο παραβρέθηκαν ο Διοικητής του Νοσοκομείου Κεφαλληνίας, Παναγιώτης Ζαφειρόπουλος, ο Διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Θόδωρος Μπαγιώκης, ο Διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής, Ευάγγελος Ευαγγελάτος και ο χειρούργος κ. Κασπίρης.

Η αίθουσα πρακτικής της Σχολής ήταν γεμάτη από γιατρούς, φοιτητές της Νοσηλευτικής, διασώστες, Πυροσβέστες αλλά και δάσκαλους που ήθελαν να ενημερωθούν σχετικά με την αντιμετώπιση  ατυχημάτων μωρών και παιδιών στο σχολείο, στο σπίτι, στο δρόμο οπουδήποτε μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με μία τέτοια κατάσταση έτσι ώστε να ξέρουν τι πρέπει να κάνουν μέχρι να έρθει το ασθενοφόρο.

Ο Διευθυντής της Σχολής Σπύρος Σακαλής ευχαρίστησε όλους όσους τίμησαν με την παρουσία τους το σεμινάριο και διάβασε τον χαιρετισμό του Αντιπεριφερειάρχη, Παναγή Δρακουλόγκωνα, ο οποίος βρίσκεται εκτός Κεφαλονιάς λόγω του επικείμενου Περιφερειακού Συμβουλίου στην Κέρκυρα, αλλά και του Αντιδημάρχου υπεύθυνου για θέματα Υγείας, Ευάγγελου Κεκάτου ο οποίος απουσιάζει στην Ιταλία, στην συνέχεια ο κ. Σακαλής συνεχάρη και τίμησε τους φοιτητές της σχολής που πρόσφεραν αίμα για να βοηθήσουν συμπολίτες μας στην Άσσο και την Ιθάκη.

Ο Διοικητής του Νοσοκομείου κ. Ζαφειρόπουλος στον χαιρετισμό του τόνισε μεταξύ άλλων: Έχουμε δώσει το πράσινο φως στον κ. Σακαλή να κάνει όλα εκείνα τα σεμινάρια που χρειάζονται να προστατέψουμε το δυναμικό του νησιού. Πάνω από όλα είναι ο άνθρωπος και επειδή έχουμε περάσει δύσκολες στιγμές σε αυτό το νησί με τους σεισμούς του Φερβουαρίου θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα. Άρα αυτά τα σεμινάρια είναι υπερπολύτιμα, πόσο μάλλον όταν αφορούν παιδιά του νηπιαγωγείου και του Δημοτικού. Το καλύτερο φάρμακο είναι η πρόληψη”. Και συνέχισε ο κ. Ζαφειρόπουλος: Θα παραμείνει ανοιχτή η σχολή μας γιατί πολλές άλλες σχολές ανά την επικράτεια θα κλείσουν, η δική μας η σχολή, με την τελευταία ενημέρωση που είχα από το Υπουργείο, θα παραμείνει ανοιχτή ίσως με άλλη νομική μορφή και θα δέχεται σπουδαστές που την επόμενη μέρα θα βοηθήσουν στο νοσοκομείο”.

Ο Διευθυντής της Α/θμιας κ. Μπαγιώκης ανάφερε ανάμεσα σε άλλα: “Αυτό που εμείς πάντα λέμε ότι το σχολείο θέλουμε να είναι ανοιχτό στην κοινωνία γίνεται πράξη. Το σημερινό σεμινάριο είναι ένα βιωματικό σεμινάριο, είναι ένα σπουδαίο σεμινάριο, είναι κάτι που γίνεται από μας με κατάθεση ψυχής. Πέραν των παιδαγωνικών καθηκόντων που έχουμε, έχουμε και κοινωνικές ευαισθησίες έτσι ώστε να αντιμετωίζουμε καθημερινά ζητήματα που προκύπτουν και να μπορούμε να βοηθάμε το πιο πολύτιμο αγαθό που έχουν οι γονείς, που έχει η κοινωνία, τα μικρά παιδιά, τους μαθητές των Δημοτικών και Νηπιαγωγείων”.

Στη συνέχεια ο κ. Σακαλής ξεκίνησε το σεμινάριο με το πως δίνουμε το “φιλί της ζωής”, σε έναν τραυματία, τι προσέχουμε, πως τοποθετούμε τον τραυματία ενήλικα ή παιδί, τις μαλάξεις που πρέπει να κάνουμε και τέλος να εμφυσήσουμε αέρα στο στόμα του ασθενή έτσι ώστε να τον επαναφέρουμε αν είναι δυνατόν μέχρι να έρθει το ασθενοφόρο που θα τον μεταφέρει στο νοσοκομείο.

Αμέσως μετά φοιτήτριες της σχολής Χριστιάνα Μιχαλιτσιάνου και Ιωάννα Τουμαζάτου έκαναν αναπαράσταση για το πως αντιμετωπίζουμε ένα μωρό που έχει τραυματιστεί και δεν αναπνέει, ενώ έγινε επίδειξη πως μπορούμε να κάνουμε επαναφορά με την βοήθεια ενός απινιδωτή ή τι κάνουμε σε περίπτωση πνιγμονής. Το σεμινάριο έκλεισε η Παιδίατρος Βασιλική Γεωργοπούλου όπου ανέφερε τις περιπτώσεις που πρέπει οι γονείς ή οι εκπαιδευτικοί να προσέχουν έτσι ώστε να αναγνωρίζουν τα συμπτώματα μίας ασθένειας όπως μηνιγγίτιδα, ενός πυρετού που επιμένει, ή πως να αντιμετωπίσουν την περίπτωση μιάς ξαφνικής λιποθυμίας. Η ιατρός κα Γεωργοπούλου εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει οι πρώτες βοήθειες να μπουν σαν βασικό μάθημα στα σχολεία. Μετά το τέλος του σεμιναρίου ακολούθησε συζήτηση και πρακτική εξάσκηση για τους συμμετέχοντες ενώ όλοι όσοι παρακολούθησαν το σεμινάριο πήραν βεβαίωση.

1-20141017_181812 1-20141017_182012 1-DSC05290 1-DSC05291 1-DSC05294 1-DSC05295 1-DSC05296 1-DSC05298 1-DSC05299 1-DSC05302 1-DSC05305 1-DSC05311 1-DSC05313 1-DSC05314 1-DSC05316 1-DSC05318 1-DSC05320 1-DSC05323 1-DSC05324 1-DSC05325 1-DSC05328 1-DSC05331
Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις