«Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα» για 700.000 δικαιούχους

Σε 13 Δήμους της Χώρας θα εφαρμοστεί πιλοτικά το Πρόγραμμα «Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα», το οποίο παρουσιάστηκε στο Ζάππειο, παρουσία του Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά και του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Ευάγγελου Βενιζέλου. [ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ]

Μιλώντας στην εκδήλωση, ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε το πρόγραμμα «εργαλείο κοινωνικής πολιτικής για την προστασία των πιο αδύναμων, για την καταπολέμηση της φτώχειας και για την επανένταξη όσων κινδυνεύουν να μείνουν στο περιθώριο».

«Αυτό έγινε εφικτό» είπε ο κ. Σαμαράς, «με τα πλεονάσματα που βγάζει η χώρα, με τα οποία μπορεί να καλύπτει με τις δικές της δυνάμεις τις κοινωνικές ανάγκες».

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε, επίσης, πως η Κυβέρνηση «βάζει μπροστά πράγματα που ήταν αδιανόητα μέχρι πριν από λίγο, αν και θα έπρεπε να έχουν γίνει», καθώς και ότι, οι μεταρρυθμίσεις καθιστούν τη χώρα πιο αποτελεσματική και πιο δίκαιη. «Η κοινωνική δικαιοσύνη ευνοεί την ανάπτυξη και στεριώνει τη δημοκρατία στη χώρα μας», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

«Η Ελλάδα “αλλάζει σελίδα”, οργανώνουμε τη χώρα μετά το μνημόνιο» ανέφερε από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος και εξέφρασε τη βεβαιότητα, ότι «το εγγυημένο κοινωνικό εισόδημα θα αποδώσει σύντομα αποτελέσματα».

«Αυτό όμως είναι το ελάχιστο, δεν αρκεί» συνέχισε, για να προσθέσει: «Οι πολιτικές μας για τη Βοήθεια στο Σπίτι, για τους αστέγους, για τους ανέργους δίνουν το υπόστρωμα για να αποδώσει το εγγυημένο κοινωνικό εισόδημα. Η αλλαγή στο επίπεδο απασχόλησης επηρεάζει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Η εξέλιξη θα είναι γεωμετρική αρκεί να είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι να “γυρίσουμε τη σελίδα”».

Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα, ο υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας, Γ. Βρούτσης, χαρακτήρισε με τη σειρά του την εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος ως «τη μεγαλύτερη κοινωνική μεταρρύθμιση».

Όπως τόνισε, «η κρίση φανέρωσε με τον πιο εμφανή τρόπο τις στρεβλώσεις, τα κενά και τις αντιφάσεις του συστήματος κοινωνικής προστασίας στην Ελλάδα».

Πρόσθεσε δε, ότι το σύστημα ήταν αναποτελεσματικό, ατελές και διάτρητο, τόσο σε κοινωνικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. «Σε όλα αυτά» είπε, «έρχεται να απαντήσει ο θεσμός του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος».

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις