Εκδήλωση στην μνήμη του μεγάλου ιστορικού και αγωνιστή Σπύρου Λουκάτου

Μία πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση μνήμη στον ιστορικό, αγωνιστή και συγγραφέα Σπύρο Λουκάτο, πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ διοργάνωσε η Σχολική Βιβλιοθήκη του 2ου  Λυκείου Αργοστολίου στο χώρο του Λυκείου στο Ξενία.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν η Βουλευτής Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού Ευάγγελος Κεκάτος, ο τέως Δήμαρχος Αργοστολίου Γιώργος Τσιλιμιδός, η επικεφαλής του ΑΝΤ.ΡΣ.Υ.Α για την Κεφαλονιά, Ευανθία Γαϊτανίδου, ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ-ΚΙ, Διονύσης Γεωργόπουλος, ο καθηγητής Νίκος Γαλιατσάτος, κ. Σπύρος Πεφάνης, και πολλοί εκπαιδευτικοί αλλά και συμπολίτες μας που ήθελαν να μάθουν για αυτόν τον μεγάλο ιστορικό της Κεφαλονιάς που κράτησε μέσα από την μεγάλη βιβλιογραφία που εξέδωσε ζωντανή την ιστορία της Κεφαλονιάς για τις επόμενες γενιές. Αυτό που μας έκανε εντύπωση ήταν το γεγονός ότι είδαμε πολλά νέα σε ηλικία άτομα να δίνουν το παρών στην εκδήλωση μνήμης, πράγμα θετικό και ευχάριστο.

Την εκδήλωση-συζήτηση παρουσίασε ο καθηγητής Αντώνης Καλλιβωκάς ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων: “Ως κοινωνία έχετε αγκαλιάσει τις εκδηλώσεις που κάνει η σχολική μας βιβλιοθήκη που μέσα από αυτές αναδεικνύεται και ο κοινωνικός ρόλος του δημόσιου σχολείου, ενός σχολείου που σήμερα βάλεται σε όλα τα επίπεδα. Η σημερινή βραδιά είναι αφιερωμένη στον αείμνηστο δάσκαλο, συγγραφέα και αγωνιστή τον Σπύρο τον Λουκάτο. Μία φωτεινή πολυεπίπεδη προσωπικότητα, σφυριλατημένη μέσα στο καμίνι των αγώνων”.

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο εκπαιδευτικό Πέτρος Πετράτος ο οποίος μίλησε για το έργο του Σπύρου Λουκάτου, την ζωή του, και γενικότερα την προσφορά του αναφέροντας σχετικά: Σήμερα που οι ανθρώπινες αξίες απαξιώνονται και κεκτημένα με ιδρώτα και αίμα δικαιώματα διαγράφονται, σήμερα που η νεοταξική των πραγμάτων κατάσταση τρομοκρατεί πολίτες και λαούς και ισοπεδώνει πολιτισμούς. Σήμερα περισσότερο από ποτέ οφείλουμε να ανατρέξουμε σε γεγονότα και πρόσωπα της πρόσφατης ιστορίας μας για να μάθουμε πως αντιμετώπισαν ανάλογες καταστάσεις άνθρωποι σαν τον Σπύρο Λουκάτο. Τι έπραξαν ο Σπύρος Λουκάτος και η γενιά του όταν η φασιστική και χιτλερική τάξη πραγμάτων βάλθηκε να επιβληθεί στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και στον κόσμο ολόκληρο”. Ο κ. Πετράτος έκανε αναφορά στην ζωή του Σπύρου Λουκάτου, πως κατάγησε στον Ελληνικό στρατό, τις επαφές που είχε με την Εταιρεία Επτανησιακών Μελετών όπου και έγινε μέλος. Γνώρισε από κοντά την φρίκη του πολέμου κατά την παραμονή του στην Κεφαλονιά συμμετείχε στον Αντιστασιακό αγώνα κατά των Γερμανών καθώς συγκρότησε αντιστασιακές ομάδες του ΕΑΜ σε όλο το νησί.

Αμέσως μετά το λόγο πήρε η καθηγήτρια Σοφία Νεοφύτου όπου έκανε αναφορά στις δυνατότητες αξιοποίησης του έργου του Σπύρου Λουκάτου στην εκπαιδευτική διαδικασία, καθώς σαν ιστορικός αλλά λόγω των ερευνών που διενεργούσε κατείχε τεράστιες γνώσεις πάνω σε ιστορικά γεγονότα που αφορούν όχι μόνο την Κεφαλονιά, και την Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες του εξωτερικού. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ανάμεσα σε άλλα η κα Νεοφύτου: Μπορούν οι μαθητές να συνηδητοποιήσουν την αξία της Παιδείας γιατί οι κατοχικές δυνάμεις το πρώτο που φρόντισαν να σταματήσουν ήταν η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και της ελληνικής ιστορίας. Αυτό το κεφάλαιο κάλλιστα μπορεί να διδαχθεί με αποσπάσματα από τα κηρύγματα του Κοσμά του Αιτωλού που παρότρυνε τους υπόδουλους Έλληνες να χτίσουν σχολειά. Όμως κυρίως οι μαθητές μέσα από το έργο του Λουκάτου θα μάθουν την ηθική διάσταση της μνήμης, δηλαδή θα νοιώσουν πως ότι υψηλό απολαμβάνουν σήμερα το οφείλουν σε όσους στάθηκαν εύορκοι και επέλεξαν τη θυσία αντί για τον εύκολο δρόμο που πήραν οι δοσίλογοι, οι μαυραγορίτες οι δουλόφρωνες. Θα μάθουν ότι τίποτα στους λαούς δεν χαρίστηκε χωρίς αυτοί να εγερθούν”.

Στην αίθουσα όπου έγινε η συζήτηση υπήρχε και έκθεση με βιβλία του Σπύρου του Λουκάτου από την συγγραφική του πορεία που επιμελήθηκε η κα Ειρήνη Τζανετάτου.

Ακούστε τι ειπώθηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης μνήμης του αγωνιστή συγγραφέα Σπύρου Λουκάτου

1-DSC04967 1-DSC04968 1-DSC04970 1-DSC04971 1-DSC04974 1-DSC04975 1-DSC04976 1-DSC04977 1-DSC04997 1-DSC05010 1-DSC05011 1-DSC05016 1-DSC05017 1-DSC05020 1-DSC05021 1-DSC05023 1-DSC05024 1-DSC05026 1-DSC05027
Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις