Έκδοση του βιβλίου Μουσικές Καταγραφές Ι – 184 οργανικοί σκοποί από Αιγαίο, Ιόνιο, Κρήτη και Κύπρο

Την 8η Οκτωβρίου 2014, κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Παπαγρηγορίου-Νάκας το βιβλίο Μουσικές Καταγραφές Ι – 184 οργανικοί σκοποί από Αιγαίο, Ιόνιο, Κρήτη και Κύπρο. Συγγραφείς του βιβλίου είναι οι μουσικολόγοι Λαμπρογιάννης Πεφάνης και Στέφανος Φευγαλάς, ενώ η έκδοση αποτελεί τον πρώτο τόμο από σειρά καταγραφών.

Τον πρόλογο γράφει ο διακεκριμένος μουσικολόγος Μάρκος Δραγούμης, υπεύθυνος του Μουσικού Λαογραφικού Αρχείου του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών. Στις 302 σελίδες της έκδοσης περιλαμβάνονται 184 οργανικοί σκοποί από 40 νησιά καταγεγραμμένοι σε νότες, έτσι ώστε να αποτυπώνεται με τον πληρέστερο δυνατό τρόπο το εκάστοτε μουσικό ύφος.

Οι καταγραφές αφορούν συγκεκριμένες ηχογραφήσεις 86 οργανοπαιχτών των παλιότερων γενεών και τα όργανα που καταγράφηκαν είναι: βιολί, λύρα, νιάκαρα, πιθκιαύλι, τσαμπούνα, κλαρίνο και γκάιντα. Η έκδοση είναι δίγλωσση (ελληνικά, αγγλικά) και περιλαμβάνει επεξηγηματικό σημείωμα και πηγές. Στη γενικότερη δημιουργική διάθεση να μελετηθεί ο λαϊκός πολιτισμός, η συμβολή της έκδοσης εντοπίζεται στη μελέτη και ανάδειξη του μουσικού ύφους των παλιότερων γενεών.

Το υλικό μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο ανάλυσης διάφορων παραμέτρων (μουσικοί τρόποι, μορφή, μελωδική κίνηση, διάνθιση, κλπ.), και ταυτόχρονα μπορεί να αποτελέσει ύλη στη διδασκαλία των μουσικών οργάνων, συγκερασμένων και μη.
Συμπληρωματικά στοιχεία: EPN 1198, ISMN 979-0-69151-676-8, σελίδες: 302, μέγεθος: 210 x 297 mm
Περισσότερες πληροφορίες, το εξώφυλλο, περιεχόμενα, αποσπάσματα από τον πρόλογο, κλπ., περιέχονται στο σύνδεσμο:
http://mousikeskatagrafes.blogspot.gr/2014/10/mousikeskatagrafes1.html
Τα βιογραφικά των συγγραφέων είναι προσβάσιμα στο σύνδεσμο: http://mousikeskatagrafes.blogspot.gr/p/blog-page_3.html.
Το βιβλίο είναι διαθέσιμο από τον εκδοτικό οίκο Παπαγρηγορίου-Νάκας (Πανεπιστημίου 39 – 105 64, Αθήνα, τηλ. 210 32.21.786) καθώς και στο ηλεκτρονικό κατάστημα:
http://www.panasmusic.gr/catalog/product_info.php?products_id=26301

Λαμπρογιάννης Πεφάνης – Στέφανος Φευγαλάς
Αθηνα, 10/10/2014

mousikes_katagrafes_I
Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις