Έγινε η παρουσίαση των βιβλίων αφιερωμένα στην Μεραρχία Άκουϊ από τον Βαγγέλη Σακκάτο

Έγινε χθες η παρουσίαση των δύο βιβλίων του συγγραφέα Βαγγέλη Σακκάτου με θέμα την Μεραρχία Άκουϊ, συγκεκριμένα “Μεραρχία Άκουϊ: Η σφαγή των Ιταλών στην Κεφαλονιά. Η Αντίσαση” και “Κεφαλονιά 1943. Το μεγάλο έγκλημα του ναζισμού. Η σφαγή της Μεραρχίας Άκουϊ”.

Η εκδήλωση παραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Κεφαλονιάς, με τον Αντιδήμαρχο Τουρισμού Ευάγγελο Κεκάτο να χαιρετίζει την παρουσίαση αναφερόμενος στην πολύ σημαντική εκδήλωση που έγινε πέρυσι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρουσία του Προέδρου Μάρτιν Σούλτς, για τα 60 χρόνια από την σφαγή των ιταλών στρατιωτών. Χαιρετισμό και ομιλία σχετικά με τον συγγραφέα και τη σπουδαία δουλειά που έχει κάνει όσον αφορά την παράθεση των ιστορικών γεγονότων  μέσα από έρευνα, προσωπική εμπειρεία αλλά και συνεντεύξεις με ανθρώπους που έζησαν την περίοδο των τραγικών γεγονότων, Ελλήνων Κεφαλονιτών αλλά Ιταλών στρατιωτών και Γερμανών που φέρουν μεγάλη ευθύνη για όσα συνέβησαν, έκανε και ο εκπαιδευτικός και μέλος του Συλλόγου Φιλολόγων κ. Γιώργος Ματαράγκας ενώ τον συγγραφέα προλόγισε ο ναυτικός και συγγραφέας κ. Σπηλιώτης.

Όπως τόνισε στην ομιλία του ο κ. Σακκάτος: “Όλα ξεκίνησαν όταν μία ασήμαντη φιγούρα, όπως χαρακτήρισε τον Αδόλφο Χίτλερ, αποφάσισε να σβήσει  από τον παγκόσμιο χάρτη το ωραίο νησί του Κέφαλου, του προπάππου του Οδυσσέα. Από τη στιγμή εκείνη φτάνουν στην Κεφαλονιά 300 στούκας την ημέρα και καίνε κάθε πόλη και κάθε χωριό που βρίσκονται μέσα Ιταλοί”.

Στην παρουσίαση παραβρέθηκαν η Βουλευτής Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού Ευάγγελος Κεκάτος, ο Πρόεδρος της Χορωδίας Αργοστολίου, Ρωσσέτος Λούζης, η Πρόεξνος της Ιταλίας κ. Μικελέτι, ο ιερέας της Καθολικής Εκκλησίας, ο π. Σιμονέλ, η Πρόεδρος του Ελληνικόιταλικού Συλλόγου “Mediterraneo” Άουρα Ματιάτου καθώς και τα μέλη του Συνδέσμου Φιλολόγων Κεφαλονιάς.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν πολλοί εκπαιδευτικοί, αλλά και άνθρωποι που έζησαν τα γεγονότα από πρώτο χέρι, και ήθελαν μιλήσουν για εκείνη την εποχή για την οποία δεν ξέρουμε πολλά πράγματα εκτός από αυτά που έχουν γραφτεί που μία μερίδα του κόσμου τα αμφισβητεί, όπως ο κ. Φωκάς που απευθυνόμενος στον κ. Σακκάτο τόνισε το γεγονός δεν ξέρουμε ακριβώς τι έχει συμβεί και πρέπει να μιλάμε με εμπεριστατωμένα στοιχεία για τα απεχθή γεγονότα που συνέβησαν εκείνη την μαύρη περίοδο. Ο κ. Φωκάς έκανε αναφορά και στο γεγονός ότι παρόλο που η σφαγή των Ιταλών της Μεραρχίας Άκουί αποτελεί ένα μεγάλο κεφάλαιο στην ιστορία του νησιού μας η νέα γενιά δεν ενδιαφέρεται και αυτό φάνηκε από την παντελή απουσία της νεολαίας από την χθεσινή εκδήλωση. Δημιουργότνας εύλογες απορίες για το τι δεν κάνουμε σωστά ή τι πρέπει να γίνει έτσι ώστε να προσελκύσουμε και να κρατήσουμε αμείωτο το ενδιαφέρον νέων ανθρώπων για την μεγάλη και σπουδαία ιστορία του τόπου μας.

Έγινε αρνητική αναφορά στην ταινία που είχε γυριστεί στο νησί μας με πρωταγωνιστές τους Νίκολας Κέιτζ και Πενέλοπε Κρουζ, Το Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι, μάλιστα σύμφωνα με συνέντευξη που είχε δώσει ο αδελφός της Μαρίας Σταματάτου, ηρωϊδας του ΕΑΜ, Σπύρος Σταματάτος, χαρακτήρισε τα όσα διαδραματίζονται στην ταινία ως απαράδεκτα και χωρίς να έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Ακούστε όλη την ομιλία και παρουσίαση

Ακούστε τι είπε το μέλος του Συλλόγου Φιλολόγων κ. Ζαβιτσιάνος

1-DSC03911

1-DSC03957

1-DSC03917

1-DSC03923

1-DSC03924

1-DSC03925

1-DSC03926

1-DSC03928

1-DSC03929

1-DSC03931

1-DSC03932

1-DSC03933

1-DSC03944

1-DSC03946

1-DSC03952

1-DSC03954
Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις