Αιτήματα από τους “ανατροπείς” Δημάρχους στον Αργύρη Ντινόπουλο

Θέματα επικαιρότητας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση αναπτύχθηκαν στη συνάντηση που είχαν, σήμερα, στελέχη και ο επικεφαλής του Κινήματος «Ανατροπή στην Αυτοδιοίκηση», Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, με τον Υπουργό Εσωτερικών Αργύρη Ντινόπουλο, ενόψει των αρχαιρεσιών για τις Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων (ΠΕΔ) και την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Ειικότερα, στη συνάντηση ετέθησαν υπόψη του Υπουργού ζητήματα που σχετίζονται με:
την οργάνωση και τη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης,
την παράταση της “διαδημοτικής κινητικότητας” του προσωπικού μέχρι τέλους του χρόνου,
τα οικονομικά των Δήμων και τον διακανονισμό των οφειλών τους,
τη θητεία των γενικών γραμματέων, των συνεργατών, των ειδικών συμβούλων, αλλά και το καθεστώς πρόσληψης δικηγόρων στους Δήμους,
την επανεξέταση των αμοιβών Αντιδημάρχων και Δημοτικών Συμβούλων,
την ισότιμη μεταχείριση όλων των Δήμων χωρίς πληθυσμιακούς αποκλεισμούς και διαχωρισμούς και τέλος,
την παράταση της αδειοδότησης των κλειστών γυμναστηρίων.
Επισημάνθηκαν, επίσης, τα προβλήματα που έχουν παρατηρηθεί στη λειτουργία των Δήμων και κατατέθηκαν προτάσεις για την επίλυσή τους, ώστε να αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία τους.

Η άρση του ασυμβίβαστου των δικηγόρων, που εξελέγησαν στο Δημαρχιακό αξίωμα, αλλά και η δυνατότητα πρόσληψης δικηγόρων στους Δήμους, προκειμένου να περιοριστεί το φαινόμενο της κατ’ αποκοπή ανάθεσης για την εξοικονόμηση πόρων, βρέθηκαν, επίσης, στο “τραπέζι” της συζήτησης.

Η αντιπροσωπεία του Κινήματος κατέθεσε, επίσης, πρόταση τροπολογίας της παραγράφου 15 του αρ. 20 του Ν. 4257/2014 (ΦΕΚ Α’ 93, 14.4.2014), με σκοπό η ολοκλήρωση του ελέγχου νομιμότητας να γίνεται με την υπογραφή της σχετικής απόφασης του Ελεγκτή Νομιμότητας από τον Γενικό Γραμματέα της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Τέλος, οι εκπρόσωποι του Κινήματος «Ανατροπή στην Αυτοδιοίκηση» ενημέρωσαν συνολικά τον Υπουργό, για τις προτεραιότητες της προσπάθειάς τους, που κυρίως αφορούν:
στη διασφάλιση της οικονομικής ανεξαρτησίας των Ο.Τ.Α.,
στη διαμόρφωση ενός νέου αναπτυξιακού πλαισίου για τους Ο.Τ.Α. με συμμετοχή στις αποφάσεις που αφορούν στη διαχείριση των κονδυλίων μέσω ΕΣΠΑ αλλά και στους πόρους του «Πράσινου Ταμείου»,
στην ουσιαστική αναβάθμιση του ρόλου της Αυτοδιοίκησης μέσα από την προωθούμενη Συνταγματική Αναθεώρηση και τέλος
στην κατοχύρωση νέων ρόλων και αρμοδιοτήτων στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής.
Ο Υπουργός Εσωτερικών, στα αιτήματα και στις τοποθετήσεις των εκπροσώπων του Κινήματος εμφανίστηκε θετικά διακείμενος.
Παρά την αρνητική οικονομική συγκυρία για τη Χώρα, εμφανίστηκε πρόθυμος να προωθηθούν θέματα διοικητικής φύσης, που πρέπει να επανεξεταστούν, αλλά και να αναληφθούν πρωτοβουλίες και για όσα ακολουθείται η οδός μέσω του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Με την ευκαιρία της συνάντησης, ο επικεφαλής του Κινήματος «Ανατροπή στην Αυτοδιοίκηση», Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, δήλωσε:

«Το Κίνημα Ανατροπής στην Αυτοδιοίκηση έρχεται να φέρει την αλλαγή στην αυτοδιοίκηση. Είναι το νέο πρόσωπο διεκδίκησης απέναντι στην Κεντρική εξουσία. Δεν θέλουμε διαχωρισμούς και Δήμους “δύο ταχυτήτων” όπως ισχύει σήμερα.

Διεκδικούμε δίκαιη και ισότιμη μεταχείριση όλων των Δήμων της Χώρας, χωρίς πληθυσμιακούς διαχωρισμούς και αποκλεισμούς, ώστε όλοι να μπορέσουν να λειτουργήσουν ομαλά και αποτελεσματικά.

Ο αγώνας μας τώρα αρχίζει. Θα συνεχίσουμε τις συναντήσεις μας με όλους τους παράγοντες, που μπορούν να συμβάλουν στην προώθηση των συμφερόντων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Στη συνάντηση, εκτός από τον Δήμαρχο Αμαρουσίου Γ. Πατούλη, συμμετείχαν, επίσης, οι Δήμαρχοι Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου (υποψήφιος για την Π.Ε.Δ. Κεντρικής Μακεδονίας), Πεντέλης Δημήτρης Στεργίου – Καψάλης (υποψήφιος για την Π.Ε.Δ. Αττικής), Πυλαίας – Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτετζίδης, Σιθωνίας Γιάννης Τζίτζιος, Λαγκαδά Γιάννης Καραγιάννης, Πολυγύρου Αστέριος Ζωγράφος, Δέλτα Ευθύμιος Φωτόπουλος, καθώς και ο πρώην Δήμαρχος Λάρισας Κωνσταντίνος Τζανακούλης.

ΠΗΓΗ epoli.gr
Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις