Έγινε η παρουσίαση του βιβλίου του Βαγγέλη Φλωράτου-Υπέροχες Κεφαλονίτικες ιστορίες και ποιήματα

Στην κατάμεστη αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου Ο Κέφαλος έγινε χθες η παρουσίαση του νέου βιβλίου του συγγραφέα Βαγγέλη Φλωράτου με τίτλο “Η Κεφαλονιά του τότε και του τώρα”.
Το βιβλίο προλόγισε ο εκπαιδευτικός Γεράσιμος Γαλανός, ενώ η φιλόλογος Ελένη Κουνάδη ανέλαβε το ρόλο της αφηγήτριας, διαβάζοντας κάποιες από τις πραγματικά απίθανες και αστείες ιστορίες που έγραψε ο Βαγγέλης Φλωράτος αλλά και τα πολύ ωραία ποιήματα που βρίσκονται προς το τέλος του βιβλίου.
Μέσα από αυτές τις ιστορίες μεταφερόμαστε πίσω σε μία άλλη εποχή την προ του σεισμού του ’53 Κεφαλονιά, όπου οι άνθρωποι ζούσαν πιο απλά, μοχθούσαν για να έχουν φαγητό στο τραπέζι, αλλά συνάμα διασκέδαζαν με τα παθήματά τους, ήταν πιο πρόσχαροι και ανοιχτοί σε σχέση με τη σημερινή εποχή που ο κόσμος δεν ανοίγει την πόρτα του εύκολα.
Ένα σημαντικό στοιχείο του συγγραφέα είναι το γεγονός ότι οι ιστορίες αυτές είναι γραμμένες στην τοπολαλιά δίνοντας έμφαση στον ιδιόρρυθμο χαρακτήρα του Κεφαλονίτη, με το Κεφαλονίτικο ιδίωμα να είναι εμφανές σε κάθε πρόταση και κάθε λέξη που πολλοί από εμάς χρειαζόμαστε λεξικό για να καταλάβουμε τι θέλει να πει, πράγμα που καταδεικνύει την άγνοια που έχουν οι νέες γενιές, ιδίως μετά το ’53, με τον σεισμό να μην κατέστρεψε και να αφάνισε μονομιάς κάθε μνημείο και ιστορικό κτήριο της εποχής εκείνης, δείγμα πολιτισμού και επτανησιακής αρχιτεκτονικής, αλλά να έχει εξαφανίσει και κάθε στοιχείο που μας ξεχωρίζει και μας κάνει Κεφαλονίτες, όπως την τοπική μας διάλεκτο.
Όπως κάθε βιβλίο του Βαγγέλη Φλωράτου έτσι και αυτό θέλει να δώσει κέφι και χαρά στον αναγνώστη και να του προκαλέσει το αυθόρμητο γέλιο με τα παθήματα και τις παραξενιές των ηρώων που πραγματεύεται κάθε ιστορία, ήρωες απλοί, καθημερινοί, με τα προβλήματά τους και τις αγωνίες τους.

Στην παρουσίαση παραβρέθηκαν η Βουλευτής, Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού και Πολιτισμού, Ευάγγελος Κεκάτος, οι οποίοι χαιρέτησαν και την εκδήλωση εκφράζοντας αμφότεροι τον θαυμασμό και την εκτίμησή τους για το σημαντικό έργο του συγγραφέα, το παρών έδωσε επίσης και ο Αντιδήμαρχος Σάμης και Πρόεδρος του ΟΚΑΠ, Διονύσης Κοκκόσης και πολλοί εκλεχτοί καλεσμένοι, γνωστοί και φίλοι του συγγραφέα.

 

1-DSC02727 1-DSC02729 1-DSC02730 1-DSC02731 1-DSC02732 1-DSC02733 1-DSC02759 1-DSC02760 1-DSC02761 1-DSC02762
Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις