Γιώργος Μηλιαρέσης: Προνομιακή μεταχείριση ορισμένων περιοχών της ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

Κύριε Διευθυντή, το διαφημιστικό φυλλάδιο της Κεφαλονιάς που χορηγείται απ το Τουριστικό γραφείο του Δήμου στα Κρουαζιερόπλοια, είναι πολύ φτωχό και περιορίζεται μόνο σε 4-5 περιοχές/χωριά που επισκέπτονται κατ εξαίρεση οι επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων.

Σ αυτά τα μέρη φυσικά συμπεριλαμβάνεται και η πρωτεύουσά μας το Αργοστόλι. Όλη η υπόλοιπη Κεφαλονιά αγνοείται τελείως διαφημιστικά και όχι μόνο, αλλά και οικονομικά δε κερδίζει ούτε δεκάρα από αυτές τις αποβάσεις των τουριστών.

Είναι λυπηρό σκανδαλώδη και απαράδεκτο για τους αρμόδιους κρατικούς παράγοντες να μεροληπτούν, με αποτέλεσμα να καταδικάζουν σε συνεχή μαρασμό την άλλη Κεφαλονιά που αντί να διαφημίζεται παραμένει κλειδωμένη στη σκοτεινή αφάνεια. Η μεροληπτική πράξης , ή αδικία συντελείται όταν διαφημίζονται οι αναπτυγμένες/ γυαλισμένες και πασίγνωστες περιοχές ανά τον κόσμο , όπως ο Μύρτος, μόνο.

Πολλές άλλες περιοχές ενώ έχουν προικισθεί με αφάνταστες φυσικές ομορφιές στερούνται αναγκαία υποδομή και διαφήμιση. Πιστεύουμε η προσπάθεια ανάπτυξης πρέπει να καλύπτει όλο το νησί γιατί όλοι οι κάτοικοι έχουν τα ίδια δικαιώματα και γι ατό πρέπει να έχουν την ίδια υποστήριξη από την πολιτεία. Ακόμη θα ήταν πιο ελκυστική τουριστικά η Κεφαλονιά σα φανταστικό νησί και όχι επειδή διαθέτει μια δυο φανταστικές περιοχές ή χωριά. Δυστυχώς μια τέτοια ξεχασμένη αλλά προικισμένη με φυσικές ομορφιές περιοχή είναι και ο Πόρος.

Πολλές είναι οι πληγές του Πόρου και της περιοχής που εξυπηρετεί. Η απόστασης από το κέντρο είναι σημαντική και πολύ επικίνδυνη. Αυτό είναι πολύ σημαντικό και πολύ αρνητικό κυρίως για επείγουσες ιατρικές ανάγκες. Μερικοί ασθενείς δεν κατάφεραν να φτάσουν στο νοσοκομείο στο Αργοστόλι. Απ τη περίοδο του 50 υπήρχε ιατρικός σταθμός στα Τζαννάτα με μόνιμο γιατρό, μαμή, νοσοκόμα και κρεβάτια που κάλυπτε ολόκληρη τη περιοχή.

Τώρα δεν υπάρχει τίποτε απ αυτά, και χειρότερα πολλές φορές και για μεγάλα διαστήματα δεν υπάρχει ούτε αγροτικός γιατρός, όπως τώρα. Αυτό για την υγειονομική υποστήριξη των κατοίκων της περιοχής. Το αναφέρω γιατί η υγεία και η φτώχια είναι κυριαρχικά στοιχεία στη ζωή των ανθρώπων. Δεν είναι μόνο η προστασία της υγείας αλλά και ο οικονομικός μαρασμός που μαστίζει τη περιοχή μας. Πολλά απ τα προβλήματα οφείλονται στη έλλειψη βασικής υποδομής, υποστήριξη της περιφέρειας και του δήμου και σωστή διαφήμιση. Η παραλία στα Ράγια θα μπορούσε να γίνει φανταστική με καλό και συνεχή καθαρισμό , και με ριζική ανάπλαση της παραλιακής περιοχής απ τις εκβολές του Βόχηνα μέχρι τους βράχους στις τρύπες. Το έργο αυτό δεν απαιτεί μεγάλες δαπάνες και θα μπορούσε να ξαναφέρει την οικονομική άνοιξη στο Πόρο .

Ακόμη και στη σημερινή κατάσταση αυτή, η εξαιρετική πλαζ με γαλάζια σημαία είναι μαγνήτης για όσους τη γνωρίζουν. Αυτό το έργο θα μπορούσε να εκτελεστεί το πρώτο έτος στη προσεχή πενταετή δημαρχία του κ. Παρίση. Ακόμη ένα άλλο , σχετικά καθόλου πολυέξοδο έργο είναι η εγκατάσταση των πλωτών και η δημιουργία της ψιλοτραγουδισμένης μαρίνας για τα κότερα. Κι αυτό το σημαντικό έργο θα δώσει πνοή και διαφήμιση στη περιοχή μας. Ελπίζω με τη βοήθεια του κ. Παρίση αυτό να είναι το πρώτο έργο του νέου προέδρου του λιμενικού Ταμείου! Άλλο μικρό αλλά απαραίτητο έργο είναι η ανάπλαση της περιοχής γύρω απ το δημοτικό κτήριο στο φαράγγι και η κατασκευή των συγκοινωνιακών κόμβων μπροστά στη γέφυρα Βaley και στο παλιό λιμάνι. Το έργο αυτό είναι άμεσο για την αποφυγή δυστυχημάτων. Κατασκευή χώρου με τουαλέτες και άλλες επείγουσες ανάγκες για τους διερχόμενους από το Μεγαλολίμανο ταξιδιώτες είναι αναγκαίο. Φαίνεται ότι αυτοί που ευθύνονται για τη μη εγκατάσταση τους μέχρι σήμερα δεν χρησιμοποιούν τουαλέτες! Αδιάφορο για τους υπεύθυνους , οι ελλείψεις αυτές σε ένα λιμάνι που εξυπηρετεί κυρίως ανθρώπους είναι προσβολή για το Πόρο και για τη Κεφαλονιά !

Κατάλληλη ανάπλαση της περιοχής του παλιού λιμανιού θα μπορούσε να δημιουργήσει κάτι παρόμοιο με το Πόρτο μπέλλο, «Porto Bello» της Ιταλίας. Πολλές άλλες ανάγκες υποδομής του Πόρου και της περιοχής πρέπει να πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια της πενταετίας του κ. Παρίση. Έργα όπως: Bελτίωση της ασφαλής διακίνηση οχημάτων στο καρόδρομο Πόρο – Αργοστόλι με έργα διανοίγματος των επικίνδυνων /θανατηφόρων στροφών και κυρίως αυτών που έχουν απαλλοτριωθεί και πληρωθεί απ το δημόσιο στο παρελθόν. Περιορισμό/συντονισμό ασφαλής διακίνησης υπερμεγέθη οχημάτων στο καρόδρομο, όπως ορίζει ο κ.ο.κ. και όχι ανεξέλεγκτα όπως κινούνται τώρα. Αποπεράτωση δρόμου προς την Ιερά Μονή Ατρου. Αντικατάσταση γέφυρας « Baley» με μόνιμη γέφυρα στο Πόρο.

Η ευθύνη για την εκτέλεση αυτών των έργων ανήκει στη Περιφέρεια. Ο κ. Αντιπερηφερειάρχης μας είχε υποσχεθεί, δημόσια, ότι είχε τους πόρους για την επισκευή του δρόμου απ το Μαρκόπουλο μέχρι το Πόρο και ότι το έργο συμπεριελάμβανε και το άνοιγμα των απαλλοτριωμένων στροφών. Επίσης μας είχε υποσχεθεί ότι αυτό το έργο θα τελείωνε πριν τελειώσει η τρέχουσα θητεία του. Δυστυχώς, η υπόσχεση του να ανοίξει τις στροφές και να απομακρύνει το θανατηφόρο κίνδυνο που ενεδρεύει εκεί ματαιώθηκε αδικαιολόγητα . Μόνο τη λύπη και την απογοήτευση μας εκφράζουμε για τη στάση του. Ελπίζουμε ότι ο νεοεκλεγείς Περιφερειάρχης, φίλος και συμπατριώτης μας, δυναμικός μηχανικός κ. Θόδωρας Γαλιατσάτος μαζί με τους νεοεκλεγέντες συμβούλους του θα λύσει τα προβλήματα που βασανίζουν τη περιοχή μας για τόσα χρόνια και δε κατάφεραν να τα λύσουν όλοι οι άλλοι. Σκοπός μου δεν είναι να κουράσω τους συμπατριώτες μας γράφοντας για τα πολλά προβλήματα που βασανίζουν τη περιοχή μας αλλά να υπενθυμίσω στους διαχειριστές της εξουσίας , ότι όλοι χρειαζόμαστε ενίσχυση να αναπτύξουμε ολόκληρη τη Κεφαλονιά.

Δε μπορώ να αγνοήσω την μαγευτική ομορφιά που εκπέμπει το φανταστικό Φαράγγι στο Πόρο που ουσιαστικά είναι η πόρτα της Κεφαλονιάς. Όπως είχα ξαναγράψει το φαράγγι είναι η πρώτη ματιά του επισκέπτη απ τη θάλασσα του Πόρου και η τελευταία ανάμνηση γι αυτόν που φεύγει! Ακόμη πως είναι δυνατό να αγνοείται απ τα διαφημιστικά φυλλάδια, ο Μυκηναϊκός Τάφος στα Τζαννάτα , ένας πραγματικός πολιτιστικός θησαυρός; Είναι καιρός να ελευθερωθεί ο τάφος. Όλοι γνωρίζουμε ότι ο τάφος αφανίστηκε και θάφτηκε για πολιτική σκοπιμότητα όπως λέγεται. Στη τοποθέτηση της ταφόπετρας βοήθησε και ο πολιτικός παράγων κ. Θόδωρας Πάγκαλος.

Εμείς θέλουμε αυτό το μνημείο μόνο να γίνει πολιτιστικός φάρος για την περιοχή και τη Κεφαλονιά. Για τα αρχαιολογικά ζητήματα είναι οι αρχαιολόγοι. Είναι καιρός να σταματήσει ο πολιτικός πετροπόλεμος γύρω απ το τάφο. Οι ανάγκες είναι μεγάλες για τη περιοχή μας και χρειαζόμαστε αμέριστη υποστήριξη το συντομότερο δυνατό. Δεν είναι η πρώτη φορά που φωνάζω για τις ανάγκες της περιοχής μας . Ομως είναι ανάγκη να αναστηθεί ο Πόρος την επόμενη πενταετία. Οι παρακλήσεις για υποστήριξη δεν είναι μόνο δικές μου αλλά αντιπροσωπεύουν και τις κραυγές αγωνίας για το άθλιο κατάντημα της οικονομίας και την αβεβαιότητα για το αύριο!

Γιώργος Μηλιαρέσης,

συμβ. δημ. κοιν. Πόρου , 31 Ιουλ. 2014
Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις