Ίδρυμα Ευγενίδου: Δωρεά 500.000 ευρώ για την Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού

Τελετή δωρεάς ποσού και υπογραφή της σχετικής σύμβασης για την ανακατασκευή της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Ιονίων Νήσων πραγματοποιήθηκε, χθες Τετάρτη, από τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και τον Πρόεδρο του Ιδρύματος Ευγενίδου, Λεωνίδα Δημητριάδη-Ευγενίδη. Η δωρεά του Ιδρύματος Ευγενίδου υπολογίζεται σε ένα ποσό που προσεγγίζει τα 500.000 ευρώ και περιλαμβάνει την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών στα κτήρια της ΑΕΝ στο Αργοστόλι, του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού της, καθώς και τοποθέτηση ενεργειακών παραθύρων.dorea-eugenidiou-2Η υπογραφή της σύμβασης πραγματοποιήθηκε, από τον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και τον Πρόεδρο του Ιδρύματος Ευγενίδου, Λεωνίδα Δημητριάδη-Ευγενίδη.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του τόνισε ότι«η δωρεά αποδεικνύει το μέγεθος της διάθεσης της ψυχής της προσφοράς του κ. Ευγενίδη για την ενίσχυση της ελληνικής ναυτιλίας».dorea-eugenidiou-3Ταυτόχρονα σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και του περιορισμού των προϋπολογισμών οι Σχολές και οι Ακαδημίες του Εμπορικού Ναυτικού δεν θα είχαν διατηρηθεί εν ζωή, «αν δεν υπήρχε η ενεργός συμμετοχή του εφοπλιστικού κόσμου, αν δεν υπήρχε η συνεισφορά μέσα από το κεφάλαιο ναυτικής εκπαίδευσης».

Ο κ. Βαρβιτσιώτης αποκάλυψε ότι «αμέσως μετά τους σεισμούς στην Κεφαλλονιά, ο Λεωνίδας Ευγενίδης με πήρε τηλέφωνο και μου πρότεινε να γίνει αυτή η μεγάλη δωρεά των 500.000 για την ανακατασκευή της ΑΕΝ /Ιονίων Νήσων στην Κεφαλλονιά» και συνέχισε ότι «είναι μία πολύ μεγάλη προσφορά, προσφορά και σε έργο και που δεν θα γινόταν, αν δεν υπήρχε η ιδιαίτερη ευαισθησία τόσο του Ιδρύματος όσο και του Λεωνίδα προσωπικά, για το μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κληρονομιάς που λέγεται ελληνική ναυτιλία και ελληνική ναυτοσύνη».

dorea-eugenidiou-1Ο Πρόεδρος Ιδρύματος Ευγενίδου, Λεωνίδας Δημητριάδης –Ευγενίδης από την πλευρά του επεσήμανε ότι αυτή η προσφορά είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Ευγένιου Ευγενίδη, ο οποίος, ανέφερε:

 «Σήμερα είναι μια ξεχωριστή μέρα για το Ίδρυμα Ευγενίδου, γιατί 60 χρόνια μετά τον θάνατο του ιδρυτή του Ευγένιου Ευγενίδη, συνδράμει στην αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν οι κτηριακές υποδομές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Ιονίων Νήσων λόγω του πρόσφατου σεισμού στην Κεφαλονιά.

Αυτή η προσφορά είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Ευγένιου Ευγενίδη, αυτού του ξεχωριστού ανθρώπου, ο οποίος με τρόπο καθοριστικό συνεισέφερε «με ηγεμονική δωρεά», όπως ανέφερε και ο Τύπος της εποχής, στην αρωγή των συνανθρώπων του που επλήγησαν από τους καταστροφικούς σεισμούς των Ιονίων του 1953, όντας «συνταυτισμένος με τη λαϊκή αγωνία κι ας βρίσκεται μακριά από αυτήν».

Ένα δισεκατομμύριο δραχμές απευθείας δωρεά, κινητοποίηση Σκανδιναβικών κρατών και ναυτιλιακών εταιρειών, αγορά και άμεση αποστολή στη Ζάκυνθο ενός πλήρως εφοδιασμένου κινητού νοσοκομείου για τις άμεσες νοσηλευτικές ανάγκες των σεισμοπαθών, αποστολή λυόμενων σπιτιών στη Ζάκυνθο και στο Αργοστόλι για την ενδιαίτηση και περίθαλψη παιδιών. Αυτή ήταν και η τελευταία του πράξη πριν αποβιώσει!

Σήμερα υπολογίζουμε ότι με ένα ποσό που προσεγγίζει τα 500.000 ευρώ θα έχουμε πλήρη αποκατάσταση των ζημιών στα κτήρια της ΑΕΝ στο Αργοστόλι, του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού της, καθώς και τοποθέτηση ενεργειακών παραθύρων. Με αυτόν τον τρόπο ευελπιστούμε ότι θα έχουμε βάλει και εμείς ως Ίδρυμα Ευγενίδου ένα μικρό λιθαράκι, ούτως ώστε οι 80 περίπου νέοι και νέες που προβλέπεται να εισαχθούν τη νέα χρονιά, να βρεθούν σε μια νέα σχολή, που θα αποτελεί πρότυπο και σημείο αναφοράς και θα αντιπροσωπεύει τη μακραίωνη ναυτική παράδοση της Κεφαλονιάς.

Σε αυτή τη βάση είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών προχώρησε με γενναίες δωρεές στην αποκατάσταση των υποδομών και στην αγορά σύγχρονου εξοπλισμού για τις ΑΕΝ Σύρου, Ύδρας και Μακεδονίας.»…dorea-eugenidiou-4Στη λιτή εκδήλωση που έλαβε χώρα στο Υπουργείο Ναυτιλίας παρέστησαν, οι Γενικοί Γραμματείς του υπουργείου Ναυτιλίας, Αθανάσιος Μπούσιος και Αθανάσιος Χριστόπουλος, ο Αρχηγός Λ.Σ–ΕΛ/ΑΚΤ Αντιναύαρχος ΛΣ, Αθανάσιος Αθανασόπουλος, ο πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Γιώργος Γράτσος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Θεόδωρος Βενιάμης, ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος, καθώς και ανώτατοι αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος και στελέχη του Ιδρύματος Ευγενίδου.
Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις