Αναβίωσε το έθιμο του Άι Γιάννη Λαμπαδιάρη το Λύκειο Ελληνίδων

Μία πραγματική υπερπαραγωγή μας παρουσίασε χθες το βράδυ το Λύκειο Ελληνίδων σε συνεργασία με την ΚΕΔΗΚΕ και την συμμετοχή του Δήμου Πατρέων, που κατάφεραν να κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον του κόσμου για πάνω από δύο ώρες.
Άλλη μία φανταστική χορευτική παράσταση μας ετοίμασαν η Πρόεδρος Ευρώπη Μοσχονά και τα μέλη του Λυκείου Ελληνίδων προς τιμήν του Άϊ Γιάννη του Λαμπαδιάρη, τόσο οι χορευτές όσο και τα παιδάκια της χορωδίας έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και διασκέδασαν τον πολύ κόσμο που είχε πάρει από νωρίς θέση στην κεντρική πλατεία Βαλλιάνου για να παρακολουθήσει αυτό το υπερθέαμα χορευτικών επιδείξεων.
Η χθεσινή μουσικοχορευτική εκδήλωση έγινε στα πλαίσια της αναβίωσης του εθίμου του Άϊ Γιάννη του Λαμπαδιάρη όπου τα παλιά χρόνια άναβαν φωτιές για να ξορκίσουν το κακό και οι άνθρωποι του χωριού πηδούσαν πάνω από τις φλόγες σαν ένα είδος ιεροτελεστίας για να απομακρύνουν τα κακά πνεύματα και να εξαγνιστούν μέσα από τις φλόγες.
Στην αρχή τα παιδάκια της χορωδίας του Λυκείου μας κράτησαν ευχάριστη συντροφιά τραγουδώντας το Ντούκου-Ντούκου το μηχανάκι”, του Οδυσσέα Ελύτη, το “Μη μιλάς άλλος γι αγάπη”, του Διονύση Σαββόπουλου και το αγαπημένο “Μίλησέ μου”, σε μουσική Μάνου Χατζιδάκη που είχε ερμηνεύσει πολλές φορές και η Νάνα Μούσχουρη.
Κατόπιν το 1ο παιδικό τμήμα χόρεψε το Καμακάκι και το Κάτω στα αλώνια, με τη χορωδία να τραγουδά, “Θαλασσοπούλια”, “Βάρκα στο γιαλό” και το “Τζαμάϊκα” του Μάνου Λοϊζου. Στη συνέχεια χόρεψε το 20 και 3ο παιδικό τμήμα τον “Τσιριγώτικο” και το “Βασιλικός θα γίνω” ενώ αμέσως μετά ανέλαβε το τμήμα ενηλίκων να συνεχίσει τη πολύ ωραία βραδιά που συνεχώς επιφύλασσε εκπλήξεις.
Κάποιοι από τους χορούς που παρουσίασαν τα τμήματα ενηλίκων του Λυκείου Ελληνίδων ήταν το “Τη Θάλασσα τη γαλανή”, το “Μεσσαρίτικο”, το “Καβοντορίτικο” , ενδιάμεσα τα μέλη του Λυκείου διάβαζαν κάποια από τα πιο γνωστά έθιμα που τηρούσαν στο παρελθόν κατά τη διάρκεια της παραμονής του Άη Γιάννη του Λαμπαδιάρη και υπάρχουν στις λαογραφίες της κάθε περιοχής. Αυτή την εκδήλωση δεν θα μπορούσαν να λείπουν και οι δικοί μας παροδοσιακοί χοροί, όπως η Ρόϊδω, οι Βλαχοπούλες και φυσικά ο Μπάλλος.
Πριν το άναμμα της φωτιάς το χορευτικό συγκρότημα από το Δήμο Πατρέων με δάσκαλο το Χρήστο Γιαννόπουλο παρουσίασαν χορούς από την Ανατολική Ρωμυλία, όπως το Κατσιβέλικο, το Στρεις, Ζωναράδικο-Τσέρτο, το Ζερβό και τον Συγκαθιστό.
Μετά μαζεύτηκαν οι καθηγητές του χορού μαζί με την Πρόεδρο Ευρώπη Μοσχονά Μαραγκάκη στο κέντρο της πλατείας όπου είχα απλώσει ξερά στεφάνια και διάφορα άλλα αντικείμενα πήραν τις δάδες στα χέρια και ζήτησαν κάποιον από τον κόσμο που παρακολουθούσε με αγωνία και ανυπομονησία να ανάψει τη φωτιά, όταν άρχισε η φωτιά να καίει κάποιοι θαρραλέοι άρχισαν να πηδούν πάνω από τις φλόγες με την ευχή και του χρόνου να είμαστε καλά.
Η εκδήλωση έκλεισε ευχάριστα και δυναμικά με τον Χορευτικό Σύλλογο του Δήμου Πατρέων να εντυπωσιάζει με τις χορευτικές του φιγούρες και το ταλέντο των χορευτών μετά το άναμμα της φωτιάς μας παρουσίασαν Χασάπικο, Ζεϊμπέκικο το Ζορμπά και ένα Χασαποσέρβικο τραβώντας όλη τη προσοχή του κόσμου Κεφαλονιτών και τουριστών που παραβρέθηκαν σε αυτή την απίστευτη πανδαισία χορών. Η αυλαία έκλεισε με όλους τους χορευτές να ενώνονται και να χορεύουν το “Ένα καράβι από τη Χιό”. Συγχαρητήρια αξίζουν στους δασκάλους και τις δασκάλες των χορευτικών συλλόγων τον κ. Χρήστο Γιαννόπουλο του Δήμου Πατρεών, την κα Μαρία Μέτσιου όπου οι μαθητές της, της επιφύλαξαν μία ευχάριστη έκπληξη στο τέλος της βραδιάς.

SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC
Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις