Τα παιδιά του νηπιαγωγείου Λακήθρας έκαναν αναπαράσταση του Κεφαλονίτικου Γάμου

Μία ιδιαίτερη και ξεχωριστή παράσταση παρακολουθήσαμε χθες το απόγευμα στα Σβορωνάτα από τα παιδιά του ΝηπιαγωγείουΛακήθρας, όπου μας παρουσίασαν τον Κεφαλονίτικο Γάμο.

Η παράσταση αυτή  χάρισε αφθονο γέλιο και συγκίνηση σε όσους παραβρέθηκαν για να απολαύσουν την πολύ όμορφη εκδήλωση, κυρίως γονείς και παιδιά της περιοχής που βρέθηκαν στο νηπιαγωγείο για να θαυμάσουν τα παιδιά τους στην τελευταία παρασταση του σχολείου για το καλοκαίρι.

Τα παιδιά έπαιξαν μοναδικά και μας ταξίδεψαν πίσω στο χρόνο σε άλλες εποχές με άλλα ήθη και έθιμα, κάποια από τα οποία κρατάμε μέχρι σήμερα και είναι αυτά μας ξεχωρίζουν σαν λαό από την υπόλοιπη Ελλάδα, οι παραξενιές, η ιδιοσυγκρασία μας,  η εξυπνάδα και η πονηριά μας, αλλά πάνω από όλα η παραδόση και η ιστορία μας είναι αυτά που φωτίζουν το δρόμο μας μέσα στο σκοτάδι των καιρών. Με την βοήθεια της εξαιρετικής δασκάλας του κα Σοφία Κοσμάτου τα παιδιά εισέπραξαν το θερμό χειροκρότημα όλων των παρεβρισκομένων. Η αναπαράσταση του Κεφαλονίτικου Γάμου ήταν μία πραγματικά καταπληκτική ιδέα δίνοντας ην ευκαιρία τόσο στα παιδιά όσο και όσους την παρακολούθησαν να μάθουν πτυχές και πράγματα εκείνης της εποχής, συνυφασμένες με την κουλτούρα και την παράδοσή μας σαν Κεφαλονίτες.

Στην πορεία της αναπαράστασης του Κεφαλονίτικου Γάμου είδαμε την Καντάδα που έκανε ο γαπρός στη νύφη, το προξενιό με την προξενήτρα να φέρνει σε επαφή τις δύο οικογένειες, τη συμφωνία που έκαναν οι γονείς, όπου μετρούσαν τα προικιά της νύμφης και υπέγραφαν το προικοσύμφωνο, την παραλαβή και τα επιστρόφια. Όπως τόνισε η κα Κοσμάτου: “Η κουλτούρα μας πρέπει να παραδίδεται από γενιά σε γενιά, αυθεντική και άθικτη μέσα στο χρόνο”. Η κα Κοσμάτου πήρε πολλά στοιχεία για την υλοποίηση του Κεφαλονίτικου Γάμου από περιοδικά της εποχής εκείνης και από πληροφορίες που έδωσαν γιαγιάδες και παππούδες.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιδήμαρχος Πολιτσμού-Τουριμού και υπεύθυνος σε θέματα Παιδείας, Ευάγγελος Κεκάτος, ο Πρόεδρος της τοπικής Κοινότητας Λακήθρας, Γιάννης Κωνσταντάτος, η Προϊστάμενη της Α/θμιας κα Βασιλάτου, ο Υπεύθυνοςς σχολικών δραστηριοτήτων Γεράσιμος Γαλανός, ο ιερέας Ανδρέας Σβορώνος και η κα Κάκια Αλεξάτου που ήταν υπεύθυνη για τις παραδοσιακές ενδυμασίες των παιδιών.

Στο τέλος όλα τα παιδάκια χόρεψαν τον Μπάλλο και παρέλαβαν τα διπλώματά τους, να δώσουμε πολλά συγχαρητήρια στη δασκάλα την κα Κοσμάτου και σε όλους όσους βοήθησαν και συνέβαλαν στην δημιουργία αυτής της μοναδικής παράστασης η οποία χρηματοδοτήθηκε από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Λάτση.

Η δασκάλας του Νηπιαγωγείου Λακήθρας Σοφία Κοσμάτου δήλωσε μεταξύ άλλων στην αρχή της εκδήλωσης: “Στα πλαίσια του προγράμματος “Μαθαίνουμε Παρέα” του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Λάτση όπου περιλαμβάνει καινοτόμες εκπαιδευτικές δραστηριότητες της Α/θμιας Εκπαίδευσης, το Νηπιαγωγείο μας συμμετείχε με πρόταση ιστορικού και λαογραφικού ενδιαφέροντος με θέμα παραδοσιακές ενδυμασίες χοροί και τραγούδια της Κεφαλονιάς. Από τις 125 προτάσεις σχολείων από τη νησιωτική Ελλάδα διακρίθηκαν οι 17, μεταξύ των οποίων και η δική μας. Τα κριτήρια επιλογής ήταν η καινοτόμος ιδέα, η γραφή της πρότασης, η μεθοδολογία υλοποίησης και οι εκπαιδευτικοί μας στόχοι. Για το λόγο αυτό ευχαριστούμε θερμά το κοινωφελές ίδρυμα Ιωάννη Λάτση για την επιλογή και την χρηματοδότηση του προγράμματός μας”.

SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC

SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSCSONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC
Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις