Εκδήλωση αφιέρωμα στην Απόβαση στην Νορμανδία-Ένα μνημόσυνο σε αυτούς που θυσιάστηκαν για την ελευθερία

Μία εκδήλωση αφιέρωμα στους Έλληνες και ιδιαίτερα στους Κεφαλονίτες ναυτικούς που συμμετείχαν στην Απόβαση στην Νορμανδία, τις 6 Ιουνίου του 1944, πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στο Δημοτικό Θέατρο Ο Κέφαλος.

Ένα μνημόσυνο όπως το αποκάλεσε ο Πρόεδρος του Συλλόγου των Ναυτικών “Νίκος Καββαδίας”, Τάσος Παγουλάτος, σε όσους έδωσαν την ζωή τους για να είμαστε εμείς ελεύθεροι από την μανία των ναζί και του χιτλερισμού, φαινόμενα που δυστυχώς αναβιώνουν και στις μέρες μας με την άνοδο ακροδεξιών και φασιστικών κομμάτων σε όλη την Ευρώπη, κάτι που θα πρέπει να μας προβληματίζει.

Χαιρετισμό απηύθυναν η Βουλευτής Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, ο Αντιδήμαρχος Ελειού-Πρόννων Νίκος Παπαδάτος και ο Πρόεδρος των ναυτικών Τάσος Παγουλάτος, συντονιστής τις εκδήλωσης ήταν ο κ. Παναγής Παυλάτος, στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο συγγραφέας Νίκος Πηγαδάς όπου διάβασε αποσπάσματα από συνεντεύξεις και αφηγήσεις που του είχαν δώσει οι Κεφαλονίτες και οι Έλληνες ναυτικοί και καπετάνιοι που συμμετείχαν σε αυτό το Κομβόι του θανάτου όπως το ονόμασε χαρακτηριστικά, δίνοντας και τον ίδιο τίτλο σε έναν από τα βιβλία που αναφέρονται στα γεγονότα εκείνης της εποχής.

Αμέσως μετά στο βήμα ανέβηκε ο κ. Γιώργος Σπηλιώτης συνταξιούχος ναυτικός και ποιητής όπου έχει γράψει πολλές ποιητικές συλλογές εμπνευσμένος από τα ταξίδια που έκανε και τις συζητήσεις που είχε με συναδέλφους ναυτικούς, αποσπάσματα από δύο ποιήματα αφιερωμένα σε όλους εκείνους που αγωνίστηκαν και έδωσαν την ζωή τους για την πατρίδα αλλά και για το γενικό καλό, το Φτερωτή Νίκη, Ωραίο ταξίδι και το Ωδή αθανάτων, απήγγειλαν η κα Λειβαδά και η κα Κουνάδη.

Στην εκδήλωση αφιέρωμα παραβρέθηκαν και φοιτητές της σχολής Εμπορικού Ναυτικού όπου άκουσαν με ενδιαφέρον τις αφηγήσεις και τις ιστορίες όσων συμμετείχαν σε εκείνα τα δραματικά γεγονότα που στιγμάτησαν την μετέπειτα εποχή, φαντατείτε πως θα ήταν η ζωή μας αν οι συμμαχικές δυνάμεις δεν είχαν κάμψει την αντίσταση του Χίτλερ στις Νορμανδικές ακτές και δεν είχαν καταφέρει να ελευθερώσουν το Παρίσι, ένα εφιαλτικό σενάριο, που χάρη σε αυτούς τους ανθρώπους που πρόθυμα θυσιάστηκαν για την πατρίδα και την ελευθερία δεν έγινε πραγματικότητα.

Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης ήταν αφιερωμένο σε έναν εξαίρετο άνθρωπο και ναυτικό τον κ. Διονύση Μαυρογιάννη, ο Πρόεδρος των Ναυτικών Τάσος Παγουλάτος έκανε μία μικρή μνεία στον κ. Μαυρογιάννη ο οποίος για λόγους υγείας δεν μπόρεσε να παραβρεθεί στην εκδήλωση, αλλά  το παρών έδωσε ο γιός του Γιώργος Μαυρογιάννης.

Η Απόβαση στη Νορμανδία

Η Απόβαση στη Νορμανδία με κωδική ονομασία Operation Overlord (= Επιχείρηση Κυρίαρχος) ήταν η Συμμαχική απόβαση στα παράλια της Γαλλίας, που έλαβε χώρα στις 6 Ιουνίου 1944, μέρα γνωστή (εσφαλμένα) και ως D-Day. Αντικειμενικός σκοπός της απόβασης ήταν να δημιουργήσει ένα προγεφύρωμα από την Καν έως το Χερβούργο, μέσω του οποίου οι Σύμμαχοι θα περνούσαν στρατεύματα από τη Μεγάλη Βρετανία στην ηπειρωτική Ευρώπη.

Η Μάχη της Νορμανδίας που ακολούθησε, τελείωσε στις 19 Αυγούστου 1944, όταν τα Συμμαχικά στρατεύματα πέρασαν τον Σηκουάνα. Επικεφαλής του όλου εγχειρήματος είχε οριστεί ο Αμερικανός αρχιστράτηγος Ντουάιτ Αϊζενχάουερ.

Η αρχική επίθεση έγινε σε δυο φάσεις: Κατά τα μεσάνυχτα 5ης προς 6η δυο Αμερικανικές αερομεταφερόμενες μεραρχίες και μια Βρετανική έπεσαν στα μετόπισθεν και την αυγή ακολούθησε αμφίβια απόβαση Συμμαχικών δυνάμεων που ξεκίνησε κατά τις 6:30. Η διεξαγωγή της απόβασης απαίτησε τη μεταφορά στρατευμάτων και υλικού από την Αγγλία και την Ουαλία με μεταγωγικά αεροπλάνα και πλοία, καθώς και υποστήριξη πυρών από αέρα και θάλασσα. Έγιναν επίσης ναυτικές επιχειρήσεις αντιπερισπασμού και παρενόχλησης προκειμένου να μην επέμβει το Γερμανικό Ναυτικό στις περιοχές που θα γινόταν η απόβαση, ενώ η θάλασσα της Μάγχης αποναρκοθετήθηκε από τις γερμανικές νάρκες και ποντίσθηκαν νέες.

Στην επιχείρηση έλαβαν μέρος πάνω από τρία εκατομμύρια άνθρωποι, από τους οποίους οι 195.700 ήταν το προσωπικό των Συμμαχικών σκαφών. Η απόβαση έλαβε χώρα στη χερσόνησο Κοταντέν, την ανατολική όχθη του ποταμού Ορν και τον κόλπο του Σηκουάνα, σε πέντε παραλίες με τα κωδικά ονόματα Gold Beach, Juno Beach, Omaha Beach, Sword Beach και Utah Beach. Θεωρήθηκε ότι ολοκληρώθηκε στις 30 Ιουνίου 1944, όταν πια είχε εδραιωθεί το προγεφύρωμα των Συμμάχων. Μέχρι τότε είχαν συνολικά μεταφερθεί 850.000 άνδρες, 148.000 οχήματα και 570.000 τόννοι προμηθειών στις γαλλικές ακτές από 7.000 πλοία, από τα οποία μόλις 59 βυθίστηκαν.

ΠΗΓΗ wikipedia

 

SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC
Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις