Εμπαιγμός κυβέρνησης – Περιφερειακής Διεύθυνσης Ιονίων το σεμινάριο του ΕΣΠΑ για την οδική ασφάλεια που διοργανώνουν στην Κέρκυρα

Η Περιφερειακή Δ/νση Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων μαζί με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και την Δ/νση Α΄/θμιας εκπαίδευσης Σερρών, διοργανώνει (με το αζημίωτο άραγε;) διήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα την οδική ασφάλεια.

Το έγγραφο, με το οποίο ζητείται η ενυπόγραφη ενημέρωση όλων των εκπαιδευτικών, στάλθηκε στις σχολικές μονάδες του Νομού Κεφαλονιάς, για ενημέρωση σχετικά με αλλαγές από τον αρχικό προγραμματισμό. Σκοπός του σεμιναρίου, το οποίο εντάσσεται σε διαδικασίες προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ, είναι η επιμόρφωση εκπαιδευτικών, στελεχών εκπαίδευσης, φορέων και γονέων στην κυκλοφοριακή αγωγή. Στους ομιλητές του συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί στην Κέρκυρα το Σαββατοκύριακο 7 και 8 Ιουνίου του 2014 περιλαμβάνονται κυβερνητικά στελέχη, όπως ο Γ.Γ. του Υπουργείου Παιδείας και η Υφυπουργός Υγείας. Στο σχετικό έγγραφο της Περιφερειακής Δ/νσης, όπου περιγράφονται τα παραπάνω διευκρινίζεται ότι η παρουσία των σχολικών συμβούλων, των Δ/ντων Εκπ/σης και των Δ/ντων Σχολικών μονάδων θεωρείται επιβεβλημένη. Ακόμη καλούνται οι Δ/ντες σχολικών μονάδων (άραγε μόνο για την Κέρκυρα;) να πραγματοποιήσουν έκτακτη συνεδρίαση των συλλόγων διδασκόντων, ώστε να ορισθεί ένας τουλάχιστον εκπαιδευτικός ο οποίος θα παρακολουθήσει το Συνέδριο.

Θα μπορούσε κάποιος να θεωρήσει «περίεργο» το όψιμο κυβερνητικό ενδιαφέρον για την οδική ασφάλεια, στην Ελλάδα της κρίσης, του 1,5 εκατομμυρίου ανέργων, των 3 εκατομμυρίων ανασφάλιστων, των σχολείων που καταρρέουν από την υποχρηματοδότηση και των παιδιών που λιποθυμούν από την πείνα μέσα σε αυτά. Ο Περιφερειακός Δ/ντης Εκπαίδευσης, ο οποίος πρωτοστατεί σε αυτή τη δραστηριότητα, γνωρίζει ή δε γνωρίζει ότι το κορυφαίο ζήτημα ασφάλειας παιδιών και εκπαιδευτικών στην Κέρκυρα είναι η στατική ανεπάρκεια, αν όχι η επικινδυνότητα σχολείων; Το πρόβλημα αυτό, που κατ΄ επανάληψη η σχολική κοινότητα το έχει επισημάνει, έχει για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων πάρει εκρηκτικές διαστάσεις μετά τους πρόσφατους σεισμούς στην Κεφαλονιά. Γνωρίζει ή δεν γνωρίζει ο κ. Περιφερειακός ότι το κύμα μαζικών απολύσεων στην εκπαίδευση, μαζί με τον μηδενισμό των προσλήψεων, εκπαιδευτικών και βοηθητικού προσωπικού, έχει αφήσει τα σχολεία χωρίς καθηγητές, χωρίς γραμματείς, χωρίς σχολικούς φύλακες; Οι όλο και πιο λίγοι εκπαιδευτικοί που έχουν απομείνει υποχρεώνονται σε εργασίες πέραν και σε βάρος των παιδαγωγικών τους καθηκόντων.

Αλλά και το οδικό δίκτυο, όπως και όλες οι υποδομές παραμένουν σε απαράδεκτη κατάσταση. Γίνονται παρεμβάσεις τόσες και τέτοιες όσες συμφέρουν το κεφάλαιο και την κερδοφορία του. Μια σειρά δρόμοι, από τους οποίους διέρχονται σχολικά δρομολόγια, έχουν κινδύνους από βραχοπτώσεις, έλλειψη σήμανσης, στενότητα κοκ. Η Κεφαλονιά θρηνεί θύματα μαθητές και όχι μόνο από τους δρόμους καρμανιόλες. Αλλά και η περικοπή σχολικών δρομολογίων σπρώχνει όλο και περισσότερους μαθητές στη χρήση μηχανών με ότι κινδύνους αυτό συνεπάγεται. Επιπλέον, η απουσία των σχολικών φυλάκων και των σχολικών τροχονόμων, γνωρίζει καλά ο κ. Περιφερειακός ότι πολλαπλασίασε τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι μαθητές. Φυσικά και γνωρίζει, αφού από την πρώτη στιγμή της απόλυσής τους τον περασμένο Αύγουστο το σωματείο μας το είχε καταγγείλει δημόσια, αλλά και του είχε επισημανθεί το πρόβλημα και η σοβαρότητα του από αρμόδιους διοικητικούς παράγοντες.

Απέναντι σε αυτά τα καθημερινά προβλήματα πραγματικής ασφάλειας που αντιμετωπίζουν μαθητές, εκπαιδευτικοί και σχολεία η πολιτεία απαντάει με φιέστες όπως το «Εκπαιδευτικό Συνέδριο Οδικής Ασφάλειας», επιβάλλοντας μάλιστα υποχρεωτική συμμετοχή για την επιτυχία τους!!! Η αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών δεν αποτελεί επιλέξιμη δαπάνη για την ΕΕ. Η ένταξη προγραμμάτων της Περιφερειακής Διεύθυνσης στο ΕΣΠΑ, αλλά και η πιστοποίηση της ως φορέας υλοποίησης έργων του ΕΣΠΑ δεν έχουν καμία σχέση με την καλυτέρευση του δημόσιου σχολείου. Αντί τα χρήματα του ΕΣΠΑ να διατίθενται για να λυθούν κάποια από τα προβλήματα της εκπαίδευσης χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, δηλαδή για τη διαφοροποίηση σχολείων και προγραμμάτων, αλλά και επιπλέον την εξασφάλιση παχυλών αμοιβών για ορισμένα στελέχη της εκπαίδευσης και τους παρατρεχάμενούς τους. Το μήνυμα που εκπέμπεται είναι σαφές. Ο εκπαιδευτικός είναι υπόλογος και αξιολογούμενος για τα πάντα: από τις διοικητικές εργασίες μέχρι την αστυνόμευση των μαθητικών μεταφορών.

Το «νέο» σχολείο που οραματίζονται θα υποβαθμίσει ακόμη περισσότερο τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών. Η λύση υπάρχει και είναι ένα σχολείο στην υπηρεσία του λαού και των παιδιών του, με αποκλειστικά κρατική ευθύνη και δημόσια χρηματοδότηση, ένας εκπαιδευτικός που θα είναι πριν απ’ όλα παιδαγωγός και όχι ευέλικτος διεκπεραιωτής ασύνδετων εργασιών– έτοιμος να μπαλώνει κάθε «τρύπα». Αυτή η προοπτική μπορεί να δοθεί από τον αποφασιστικό μαζικό αγώνα μιας ευρείας κοινωνικής συμμαχίας, για μία κοινωνία χωρίς εκμεταλλευτές, που θα απαιτεί ολόπλευρα μορφωμένους ανθρώπους, ικανούς να καρπώνονται τον πλούτο που παράγουν.

Αργοστόλι 7/6/2014

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος

 

Ο Γενικός Γραμματέας

 

Γεωργόπουλος Διονύσης Γαλιατσάτος Νικόλας
Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις