“Κούταβος, η πύλη του Αργοστολίου”, μία διαφορετική ματιά στον πνεύμονα ζωής της πόλης μας

Μιά διαφορετική ημερίδα πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, με θέμα “Κούταβος, η πύλη του Αργοστολίου, Σκουπίδια και Όνειρα”, μία οργάνωση από τη Μαθητεία, Ελληνική Ομάδα θεωρίας και δράσης σε συνδιοργάνωση με τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου.

Σε αυτή την ημερίδα που παρουσίασαν ο κ. Κώστας Πρέντζας και η κα Νίκη Παναγιώτου, ακούσαμε πολύ ενδιαφέροντα πράγματα για την προϊστορία και την ιστορία της Κράνης και του Κουτάβου ιδιαίτερα, τα χαρακτηριστικά που παρουσιάζει η λιμνοθάλασσα, πως ήταν στο παρελθόν και την κατάσταση που έχει περιέλθει τη σημερινή εποχή, γεμάτη από σκουπίδια και απόβλητα.

Για χρόνια τώρα ο Κούταβος αντιμετωπίζεται σαν μία χωματερή για να κρύψουμε και να εξαφανίσουμε ότι δεν χρειαζόμαστε, την άσχημη και δυσάρεστη πλευρά της καθημερινότητάς μας, ενώ θα έπρεπε να αποτελεί στολίδι της πόλης μας, ένας χώρος ξεκούρασης, αναψυχής, και έρευνας καθώς αποτελεί έναν μοναδικό υδροβιότοπο.

Στην πολύ σημαντική ημερίδα συνάντηση το παρών έδωσαν ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού και Πολιτισμού, Ευάγγελος Κεκάτος, ο Αντιδήμαρχος Πρασίνου, Παναγής Βανδώρος, ο Πρόεδρος των Ξενοδόχων, Σπύρος Γαλιατσάτος, ο Επιστημονικός Συνεργάτης της Βουλευτής, Γιάννης Βαρούχας, ο Διευθυντής της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας κ. Σωτηρίου, τον Φορέα Διαχείρισης του Δρυμού Αίνου εκπροσώπησε η Δασολόγος και υπεύθυνη δράσεων Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης και Ευασθητοποίησης ΦΔΕΔ Αίνου κα Γεωργία Λυσίτσα. Για τα βιοτικά χαρακτηριστικά του Κουτάβου μίλησε ο Ιχθυολόγος του Τμήματος Αλιείας της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλληνίας, Ευθύμιος Σπίνος. Ο Γεωπόνος Γεράσιμος Αντζουλάτος αναφέρθηκε στην περιπλοκότητα του εγχειρήματος, ενώ ο καθηγητής κ. Κώστας Πετράκης ανέπτυξε το πως ο Κούταβος μπορεί να αποτελέσει έναν ειδικό προορισμό πολλαπλού εναλλακτικού τουρισμού.

Η ημερίδα έγινε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με σκοπό να μας αφυπνίσει και να αρχίσουμε να ενδιαφερόμαστε για αυτόν τον ξεχωριστό πνεύμονα ζωής της μικρής μας πόλης, που παρόλο που τον πληγώνουμε σχεδόν καθημερινά με την αδιαφορία και την αναισθησία μας, η λιμνοθάλασσα του Κουτάβου μας συντροφεύει όλη την ημέρα καθώς αποτελεί μία μοναδική διέξοδο από τα προβλήματα και το άγχος που μας ακολουθούν σαν σκιά σε ότι κάνουμε. Μας προσφέρει ένα μέρος όπου μπορούμε να γυμναστούμε, να περπατήσουμε, να τρέξουμε, να κάνουμε ποδήλατο ή απλά να κάτσουμε και να θαυμάσουμε το τοπίο, να ταίσουμε τους κύκνους και τις πάπιες που κατοικούν στην λίμνη προσφέροντας αρμονία και ισορροπία τόσο στη φύση όσο και σε εμάς.

Η Μαθητεία που οργάνωσε την ημερίδα συγκροτήθηκε το 2010 και έχει σαν στόχο να αποτελέσει έναν χώρο δημιουργικής σκέψης και θεωριτικών προσεγγίσεων και λύσεων στην κρίση της ελληνικής πραγματικότητας. Αφορμή όπως δήλωσε ο καθηγητής του ΤΕΙ και συντονιστής κ. Κώστας Πετράκης αποτελεί η μελέτη κειμένων όπως είναι η ” Η Μοίρα της Σύγχρονης Ελλάδας” του Κώστα Αξελού.

Στην ημερίδα συμμετείχαν το 40 και 6ο Δημοτικό Σχολείο όπου επισκέφθηκαν τον Κούταβο, με τους μαθητές της δεύτερης τάξης του 6ου Δημοτικού Σχολείου να φωτογραφίζουν διάφορες πτυχές της λίμνης  με την βοήθεια των  συνοδών δασκάλων τους, Διονύση Πυλαρινό και Γιώτα Αλεξίου.

Τα παιδιά της έκτης τάξης του 4ου Δημοτικού Σχολείου έγραψαν εκθέσεις όπου παρουσίαζαν το τι τους προσφέρει ο Κούταβος και τι δεν τους αρέσει ενώ αμέσως μαζί με τους δασκάλους τους, Παρασκευή Στελλάτου και Αργύρη Ζαμπέλη, τραγούδησαν το,  “Ο εφιάλτης της Περσεφόνης” του Μάνου Χατζηδάκη και το “Σούπερ Μάρκετ”, του Δημήτρη Πουλικάκου, δύο τραγούδια με συμβολική σημασία.

Με αφορμή την ημερίδα για τον Κούταβο έγινε και έκθεση φωτογραφίας με θέμα τι άλλο φυσικά, την λιμνοθάλασσα του Κουτάβου μέσα από τα μάτια των καλλιτεχνών αλλά και των μικρών παιδιών που έλαβαν μέρος.

SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC

SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC

 

 
Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις