ΕΛ.ΑΣ.: Ιός προσβάλλει smartphones και tablets

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ενημερώνει τους πολίτες για την εμφάνιση ενός νέου κακόβουλου λογισμικού «TROJAN», με την ονομασία «Simplelocker», το οποίο προσβάλλει smartphones και tablets, με λειτουργικό σύστημα «Android» και κρυπτογραφεί τα αρχεία του χρήστη τους.
Ειδικότερα, με την εγκατάσταση του κακόβουλου λογισμικού στη συσκευή γίνεται ανίχνευση για ύπαρξη εξωτερικού μέσου αποθήκευσης, όπως SD κάρτα μνήμης, ελέγχοντας την, για αρχεία τύπου .jpeg, .jpg, .png, .bmp, .gif, .pdf, .doc, .docx, .txt, .avi, .mkv, .3gp, .mp4.

Αφού τα εντοπίσει, στη συνέχεια τα κρυπτογραφεί κατά πρότυπο AES και αλλάζει την κατάληξη τους (extension), με αποτέλεσμα να καθίστανται απροσπέλαστα για το χρήστη τους.

Στη συνέχεια, στην οθόνη της συσκευής εμφανίζεται μήνυμα που ενημερώνει ότι είναι «κλειδωμένη» για προβολή και διακίνηση αρχείων παιδικής πορνογραφίας, ζωοφιλίας κ.τ.λ. και απαιτεί από τους χρήστες, την καταβολή χρηματικού ποσού για να ξεκλειδωθεί και να αποκρυπτογραφηθούν τα αρχεία της.

Σημειώνεται, ότι μέχρι και σήμερα το προαναφερόμενο λογισμικό, έχει εμφανιστεί σε χώρες όπως η Ρωσία και η Ουκρανία.

Καλούνται οι πολίτες που κατέχουν κινητά τηλέφωνα και tablets, με λειτουργικό σύστημα «Android», να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να λαμβάνουν τα ακόλουθα μέτρα προστασίας της συσκευής τους, για την αποφυγή προσβολής της από τον προαναφερόμενο ιό.

Πιο συγκεκριμένα:

– να ελέγχουν και να έχουν πάντοτε ενημερωμένη, την έκδοση του λειτουργικού συστήματος «Android»,

– να δημιουργούν αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων της συσκευής τους (backup), σε τακτά χρονικά διαστήματα,

– να χρησιμοποιούν εφαρμογές ασφαλείας όπως ένα antivirus, το οποίο πρέπει να είναι πάντοτε ενημερωμένο,

– να μην «κατεβάζουν» εφαρμογές από άγνωστες πηγές ή αναξιόπιστες εφαρμογές και

– να μην «ανοίγουν» συνημμένα αρχεία, από μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, για τα οποία δεν γνωρίζουν με βεβαιότητα τον αποστολέα και το περιεχόμενο του συνημμένου αρχείου.

ΠΗΓΗ epoli.gr
Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις