Έγινε η Ημερίδα για την Οδική Ασφάλεια στο ΤΕΙ-Είμαστε όλοι υπεύθυνοι για ότι συμβαίνει στο δρόμο

Μία πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων με ένα  θέμα που αγγίζει και αφορά όλους μας, την Οδική Ασφάλεια και συγκεκριμένα πως θα σταματήσουν να συμβαίνουν όλα αυτά τα τραγικά ατυχήματα που πολλές φορές ξεκληρίζουν ολόκληρες οικογένειες ή προκαλούν στα άτομα βαριές αναπηρίες.

Όλοι ξέρουμε ότι πρέπει να φοράμε τη ζώνη ασφαλείας και να βάζουμε τα παιδιά μας σε ειδικά καθίσματα αν είναι μωρά  ή στα πίσω καθίσματα με τη ζώνη ασφαλείας, αλλά πολλές φορές είτε από αμέλεια είτε από αλαζονεία, θεωρούμε ότι τίποτα δεν πρόκειται να μας πειράξει, τίποτα δεν πρόκειται να συμβεί στην πορεία μας. Αυτό είναι λάθος θεωρούμε δηλαδή ότι είμαστε άτρωτοι, ότι είμαστε αθάνατοι, αλλά προπάντων ότι το κακό δεν πρόκειται να συμβεί σε εμάς.

Μικρά παιδιά ανεβαίνουν σε μηχανάκια χωρίς κράνος και δίπλωμα και τρέχουν, μαρσάρουν και κάνουν σούζες, θα μου πείτε ποιος φταίει; Εμείς φταίμε, οι γονείς μας, οι καθηγητές, η πολιτεία, όλοι φέρουμε ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης για ότι συμβαίνει όχι μόνο σε εμάς αλλά και στον διπλανό μας, δεν πρέπει να ρίχνουμε την ευθύνη στους άλλους, αλλά να αναρωτηθούμε εμείς τι κάναμε για να μην συμβεί το ατύχημα. Το βλέπουμε να συμβαίνει στην καθημερινότητά μας, παίρνουμε το αυτοκίνητο ή τη μηχανή και όποιον πάρει ο χάρος, πότε θα ξυπνήσουμε και θα βάλουμε μυαλό, δεν πρέπει να παίζουμε με τη ζωή μας και τη ζωή των άλλων.

Στην ημερίδα συμμετείχε και η κα Σοφία Αράβου Παπαδάτου καθηγήτρια του ΤΕΙ, η οποία μίλησε για τους λόγους που οδηγούν στα ατυχήματα, όπως η έλλειψη προσοχής, η κακή ψυχολογία, η παρουσία αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών στο αίμα που μειώνει τα αντανακλαστικά και η χρήση συγκεκριμένων φαρμάκων. Η κα Αράβου αναφέρθηκε στην αναποτελεσματικότητα των μηνυμάτων της πολιτείας στην τηλεόραση που προσπαθούν να τρομάξουν και να προξενήσουν φόβο έτσι ώστε να μας αποτρέψουν από το να οδηγάμε απερίσκεπτα και να συμμορφωθούμε με τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας, αλλά σύμφωνα πάντα με την ίδια την κα Αράβου, τα μηνύματα φόβου δημιουργούν αντιστάσεις αλλά στην ουσία να μην αλλάζει συμπεριφορά μας.

Η κα Αράβου έκανε αναφορά στο γεγονός ότι στη Σουηδία έχουν καταφέρει να μειώσουν στο 5% τα τροχαία ατυχήματα ενώ κυκλοφορούν αυτοκίνητα που κάνουν αλκοολτέστ στον οδηγό και αν βρεθεί υπό την επήρεια δεν παίρνει μπροστά το αυτοκίνητο.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κ. Μουστάκης Δημήτρης Οδηγός Δοκιμών Μοτοσυκλετών, ο οποίος μίλησε για το πόσο σημαντικό είναι να φοράμε το κράνος όταν οδηγάμε μηχανάκι ή μοτοσυκλέτα αλλά και το πόσο ευάλωτος είναι ο μοτοσυκλετιστής σε σχέση με τον οδηγό αυτοκινήτου γιατί όπως τόνισε ο κ. Μουστάκης είναι πεζός o οποίος κινείται με μεγάλη ταχύτητα.

SONY DSCSONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC
Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις