Ανασφάλιστος ένας στους 5 Έλληνες – Πώς θα αποφασίζεται η νοσηλεία

Τον τρόπο κάλυψης των περίπου 1,9 εκατ. ανασφάλιστων ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνάντηση που είχε με τους διοικητές των νοσοκομείων.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, το νέο σύστημα θα αφορά μόνο τα τακτικά και χρόνια περιστατικά που χρειάζονται νοσηλεία. Διότι, όπως υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας, όλα τα επείγοντα περιστατικά αντιμετωπίζονται άμεσα, όπως επιβάλλεται εκ της φύσεώς τους, είτε αφορούν ανασφάλιστους είτε ασφαλισμένους.

Με το νέο σύστημα, οι ανασφάλιστοι θα παίρνουν το πράσινο φως για νοσηλεία από τους γιατρούς του ΠΕΔΥ -σημειώνεται ότι η πρόσβαση στις μονάδες του ΠΕΔΥ είναι ελεύθερη (δωρεάν) για τους ανασφάλιστους.

Με το παραπεμπτικό του ΠΕΔΥ, οι ανασφάλιστοι θα απευθύνονται στη συνέχεια στις τριμελείς επιτροπές, που θα συσταθούν στα νοσοκομεία.

Ο πρόεδρος της επιτροπής θα είναι ο διευθυντής της ιατρικής υπηρεσίας και τα δύο μέλη θα είναι γιατροί της ειδικότητας που σχετίζεται με την πάθηση του ανασφάλιστου.

Η επιτροπή θα καθορίζει την πορεία και τη νοσηλεία του ανασφάλιστου ασθενή. Η λειτουργία της επιτροπής θα διασφαλίζει ότι δεν θα γίνεται κατάχρηση της νοσηλείας, εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης.

Αύριο, μάλιστα, σύμφωνα με τον υπουργό, είναι πιθανό να υπογραφεί η σχετική κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ).

Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι η νοσηλεία των ανασφάλιστων κόστισε πέρυσι 240 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμο του ΕΣΥ. Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα του υπουργείου Απασχόλησης ανασφάλιστοι είναι περίπου 1,9 εκατ. Έλληνες, δηλαδή σχεδόν ένας στους πέντε!

ΠΗΓΗ Protothema
Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις