Σταύρος Λυκούδης: “Για να καταφέρουμε να βρούμε διέξοδο χρειαζόμαστε πυξίδα, τη Θρησκεία, την Ιστορία και τον πολιτισμό μας”

Η μάχη για τον ψηφοδελτίων και των συνδυασμών για τις προσεχείς Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές πλησιάζει σιγά σιγά στο τέλος της, και σύντομα θα ξέρουμε ποια θα είναι η ετυμηγορία του λαού.

Μέσα όμως από αυτή τη μάχη αναδείχθηκαν και πολλά νέα πρόσωπα, νέοι άνθρωποι, νέοι σε ηλικία, με νέες ιδέες και με μία άλλη νοοτροπία που αποφάσισαν να συμμετέχουν ενεργά στον αγώνα για το καλύτερο αύριο των νησιών μας, κόντρα στις αντιλήψεις που θέλουν τη νέα γενιά να μην ενδιαφέρεται, να μην αντιδρά και να γυρίζει την πλάτη στην πολιτική και στα κοινά.

Ένας νέος άνθρωπος, ικανός, δυναμικός και με ενεργή ενασχόληση με τα κοινά τα τελευταία χρόνια είναι ο Σταύρος Λυκούδης, Πολιτικός Μηχανικός στον επάγγελμα, τον είχαμε γνωρίσει όταν πριν τρία χρόνια συμμετείχε στο ψηφοδέλτιο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, κατά τη διάρκεια των εθνικών εκλογών.

Σε αυτές τις εκλογές κατεβαίνει υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης με τον συνδυασμό Επτανησίων Θέληση, επικεφαλής του οποίου είναι ο Χρήστος Άνθης, ένας άνθρωπος αξιόλογος, και με μεγάλη πείρα πάνω στα  δρώμενα της Περιφέρειας.

-Είσαι γέννημα θρέμμα του Ληξουριού άρα μπορείς να μας πεις τι είναι αυτό που χρειάζεται κατά τη γνώμη σου για μία σωστή ανάπτυξη και να μπορέσει να ξαναβρεί την παλιά του αίγλη;

Μπορεί να είμαι γέννημα θρέμμα Παλλικής αλλά είμαι και γέννημα θρέμμα Κεφαλονιάς και μάλιστα ΜΟΝΙΜΟΣ ΚΑΤΟΙΚΟΣ!

Από εκεί και πέρα:

Αυτό που απαιτείται πρώτα από όλα είναι η αποκατάσταση των βλαβών στο επαρχιακό δίκτυο και στις σχολικές μονάδες. Η αλήθεια είναι ότι οι μεγαλύτερες βλάβες από τους σεισμούς προκλήθηκαν στην Παλλική και πρέπει να υπάρξει άμεση ανακατασκευή των υποδομών.

Από εκεί και πέρα υπάρχουν αναξιοποίητα κτίρια που με τη συνδρομή της Περιφέρειας όπως το Μουσείο που πρέπει να αξιοποιηθούν όχι μόνο για τη προβολή της περιοχής αλλά και για την αναβάθμιση της ποιότητας των κατοίκων.

Η φορολογική πολιτική πρέπει να εναρμονιστεί όπως σε όλες τις νησιωτικές περιοχές της Ευρώπης και να μειωθούν οι συντελεστές. Η Περιφέρεια επιβάλλεται να καταφύγει ακόμα και στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια αν χρειαστεί για να το πετύχει.. Αυτό αποτελεί απαραίτητο μοχλό για όλα τα υπόλοιπα.

Συνεδριακός τουρισμός είναι μία μορφή τουρισμού που μπορεί να υπάρξει στην Παλλική, που είναι αναγκαίο να υπάρχει και έως τώρα τίποτα απολύτως δεν έχει γίνει. Πρόθεση μας είναι άμεσα να καλέσουμε όλους του φορείς και επαγγελματίες που ασχολούνται με το τουρισμό και την προβολή του και να διεξάγουμε ΜΑΖΙ αγώνα για την προώθηση του θεματικού τουρισμού όχι μόνο στην Παλλική αλλά σε όλη την Κεφαλονιά και την Ιθάκη. Άλλωστε και ο καταδυτικός τουρισμός είναι μέσα στις δυνατότητες μας και προσελκύει πολύ καλής ποιότητας τουρίστες.

Ο πολιτισμός και η κουλτούρα τέλος πρέπει να έρθει πάλι στο προσκήνιο. Ερεθίσματα χρειάζονται και στήριξη από την Περιφέρεια, το ανθρώπινο κεφάλαιο υπάρχει.

-Σαν Πολιτικός Μηχανικός που είσαι θα ήθελα τη γνώμη σου για τον χωροταξικό σχεδιασμό που διαμορφώνεται και αν είναι στην σωστή κατεύθυνση, αν όχι τι πρέπει να αλλάξει;

Αυτή τη στιγμή κακά τα ψέματα όχι μόνο δεν εφαρμόζεται χωροταξικός σχεδιασμός εκσυγχρονισμένος στις παρούσες ανάγκες των νησιών μας αλλά η κεντρική εξουσία κοντόφθαλμα επωφελείται των αυθαιρέτων για να εισπράξει χρήματα αδιαφορώντας για το περιβαλλοντικό ισοζύγιο.

Κατοικίες μπορεί ο καθένας να κατασκευάσει ακόμα και σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλους αλλοιώνοντας το. Από την άλλη ένας επιχειρηματίας που θέλει να επενδύσει σε μια τουριστική περιοχή βρίσκει ένα σωρό γραφειοκρατικά εμπόδια ή ρυμοτομικά σχέδια που εντέχνως παρεμποδίζεται η επέκταση τους.

Πρόταση – λύση αποτελεί η προστασία του ιδιαίτερου φυσικού κάλους περιοχών αλλά και από την άλλη η οριοθέτηση περιοχών που ο επιχειρηματίας θα μπορεί να επιχειρήσει χωρίς να αγωνιά για το αν και όποτε τα καταφέρει να κερδίσει το τέρας της γραφειοκρατίας.

Ειδικό γραφείο πρόθεση μας είναι να υπάρχει στην Περιφερειακή Ενότητα που θα αναλαμβάνει από την αρχή μέχρι το τέλος όλη τη διαδικασία διεκπεραίωσης  υποθέσεων ελαχιστοποιώντας χρόνο, κόπο και συναναστροφή με τις υπηρεσίες.

-Όσον αφορά τον τουρισμό σε προσωπική συζήτηση που είχαμε ανέφερες ένα παράδειγμα τουρισμού όπως ο καταδυτικός, ποιες άλλες ενέργειες πρέπει να γίνουν έτσι ώστε η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων να απολαμβάνει 100% τα οφέλη από τον τουρισμό και ιδιαίτερα η Κεφαλονιά και η Ιθάκη;

Ο θεματικός τουρισμός είναι ότι καλύτερο μπορεί να προσφέρουν τα νησιά μας. Δεν είναι μόνο ο καταδυτικός τουρισμός αλλά για παράδειγμα και ο συνεδριακός ή ο θρησκευτικός. Με σωστή οργάνωση τα νησιά μας έχουν ότι χρειάζεται για ένα τέτοιο ξεκίνημα. ΘΕΛΗΣΗ και ανθρώπους που να γνωρίζουν καλά τι χρειάζεται.

Φυσικά ρόλο σημαντικό παίζει και η σωστή προώθηση και προβολή. Σε αυτό πρέπει να συμμετέχουν τουριστικοί πράκτορες, ξενοδόχοι και όσοι εμπλέκονται σε κάθε περίπτωση ώστε να πετύχει το εγχείρημα. Ο Αντιπεριφερειάρχης δεν μπορεί να είναι παντογνώστης και να περιορίζεται μόνο σε ταξίδια και φωτογραφίες. Ανούσια πράγματα- κανένα αποτέλεσμα. ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ.

-Με ποιο τρόπο θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε και να προάγουμε τον Πολιτισμό μας και τις παραδόσεις μας, που σβήνουν σιγά σιγά;

Όλα όσα ανέφερα παραπάνω όπως βλέπετε έχουν βασικό άξονα τον πολιτισμό των Επτανήσων. Σε αυτή τη δύσκολη μπόρα που περνάμε για να καταφέρουμε να βρούμε διέξοδο χρειαζόμαστε πυξίδα, αυτή δεν μπορεί παρά να αποτελείται από τη Θρησκεία, την Ιστορία και τον πολιτισμό μας.

¨Ένας ακόμα τρόπος πέρα των παραπάνω είναι να σταθούμε έμπρακτα δίπλα σε όλους τους λαογραφικούς συλλόγους και τις Φιλαρμονικές των νησιών μας που παίζουν σπουδαίο ρόλο σε αυτό. 

-Ένα άλλο μεγάλο θέμα είναι οι συγκοινωνίες και η ουσιαστική ένωση των νησιών της Επτανήσου μεταξύ τους, αλλά και με την ξηρά.  Το λιμάνι της Σάμης παραμένει χωρίς σύνδεση ακτοπλοϊκή με την υπόλοιπη Ελλάδα και την περιοχή να μαραζώνει. Τι θα γίνει με αυτό το θέμα εν όψη και της τουριστικής σεζόν;

Εδώ δεν επαρκούν μόνο διαπιστώσεις ή ευχολόγια. Είναι πλήγμα για τη Κεφαλονιά και πολύ περισσότερο για την Ιθάκη που δεν έχει δρομολογηθεί η γραμμή Σάμη Πάτρα.
Βασική προτεραιότητα είναι η ολοκλήρωση του λιμανιού στο Πίσω Αετό αποδίδοντας δικαιοσύνη για τα τραγικά σφάλματα που έγιναν έως τώρα. Παράλληλα οι πολίτες θα κρίνουν και τις ψευδεπίγραφες ανακοινώσεις περί ολοκλήρωσης του λιμανιού που ποτέ δεν υλοποιήθηκε.
Από εκεί και πέρα μέριμνα μας είναι να προσκαλέσουμε και να στηρίξουμε όποια ιδιωτική πρωτοβουλία. Οι πολίτες όμως είναι που θα κρίνουν την επιτυχία της προσπάθειας αυτής.

Η διασύνδεση των νησιών μας είναι ένα από τα κρισιμότερα θέματα όχι μόνο για την εξυπηρέτηση των κατοίκων αλλά και την προώθηση του εσωτερικού τουρισμού καθώς και της προώθησης τοπικών προϊόντων.

Σε δύο άξονες  μπορεί αυτό να επιτευχθεί. Καταρχάς πρέπει να υπάρχει συγχρονισμός των ήδη υπαρχόντων δρομολογίων. Για παράδειγμα είναι αυτονόητο ότι ο Κεφαλλονίτης που πάει από το Φισκάρδο στη Βασιλική πρέπει να προλαβαίνει την ίδια ημέρα πλοίο από την Ηγουμενίτσα για Κέρκυρα.

Εφικτή είναι και η απευθείας σύνδεση Λευκάδας Κέρκυρας κάτι που θα εξυπηρετήσει και την Κεφαλονιά. Σε αυτό η Περιφέρεια πρέπει να σταθεί δίπλα σε όποιον επιχειρηματία το προσπαθήσει καλώντας το ίδιο να κάνουν και οι παραγωγικοί φορείς των νησιών.

Η Ιθάκη φυσικά αποτελεί προτεραιότητα μια και η διασύνδεση της αυτή τη στιγμή είναι εξαιρετικά ελλειμματική-απαξιωτική.

Άλλες προσπάθειες σύνδεσης όπως τα υδροπλάνα πρέπει άμεσα να ολοκληρωθούν ξεπερνώντας τις όποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες που εκκρεμούν. Φυσικά  ο τρόπος είναι πολιτική πίεση εκεί που πρέπει.

Υπάρχει ΘΕΛΗΣΗ για αυτό.

-Ποια είναι η θέση της Επτανησίων Θέληση για τους υδρογονάνθρακες, ένα σημαντικό ζήτημα που μπορεί να αποφέρει μελλοντικά οφέλη στην Περιφέρεια;
Ο σωστός σχεδιασμός και η χρήση σύγχρονης τεχνολογίας μπορεί να αποτελέσει εγγύηση για την ασφαλή αξιοποίηση των Υδρογονανθράκων. Φυσικά αυτό πρέπει να γίνει σε περιοχές μακριά από την αιγιαλίτιδα ζώνη για να μη διαταραχθεί το περιβάλλον αλλά και ο τουρισμός.
Τα αντισταθμιστικά ωφελήματα είναι υποχρέωση μετά επιτάσεως να πάρουμε και να αξιοποιήσουμε από αυτή την εκμετάλλευση. Τα χρήματα αυτά ανήκουν στους ΕΠΤΑΝΗΣΙΟΥΣ και όχι στην κεντρική Κυβέρνηση και τους τραπεζίτες.

-Τι γίνεται με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας; Ποια είναι τα οφέλη που αποκομίζει η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων;
Αυτή τη στιγμή όχι μόνο δεν αποκομίζει τίποτα η Περιφέρεια και οι πολίτες αλλά επιβαρύνονται και με τα χαράτσια που επιβάλλονται για τη χρήση τους. Κάνουν τους επιχειρηματίες και ευαγγελίζονται πράσινη ανάπτυξη πάνω στις πλάτες μας. Ας το καταλάβουμε αυτό επιτέλους.
Βάση πρέπει επίσης να δοθεί στην αποκατάσταση και του φιάσκου περιβάλλοντος πέριξ των εγκαταστάσεων. Πρόθεση μας είναι να κάνουμε ότι επιβάλλεται για να το πετύχουμε.

-Κάποιοι πιστεύουν ότι τα ιχθυοτροφεία μολύνουν τον θαλάσσιο χώρο και πρέπει να φύγουν τόσο από την Κεφαλονιά όσο και από τα άλλα νησιά του Ιονίου. Ποια είναι η θέση σας με γνώμονα ότι τα Ιχθυοτροφεία είναι μία επικερδής επιχείρηση που συμβάλει στην τοπική κοινωνία, αλλά και συνάμα προσφέρει δουλειά σε πολύ κόσμο από την Παλλική;
Τα Ιχθυοτροφεία παίζουν σπουδαίο ρόλο για το νησί μας καθώς είναι μια δραστηριότητα που προσφέρει όχι μόνο θέσεις εργασίας και εισαγωγή συναλλάγματος αλλά έχουν και ένα πλούσιο κοινωνικό έργο. Από εκεί και πέρα πρέπει άμεσα σε ένα χωροταξικό που θα σέβεται το περιβάλλον να επιτρέψουμε σε αυτή τη δραστηριότητα να συνεχισθεί. Πιθανή επέκταση τους όμως πρέπει να είναι σε περιοχές κατάλληλες να υποδεχτούν τέτοιες προσπάθειες και δεν θα υποβαθμίζεται το περιβάλλον.
Για αυτό άμεσα πρέπει να ξεκινήσει η οριοθέτηση τέτοιων περιοχών (όχι πολλών) ώστε να επιτρέψουμε στα Ιχθυοτροφεία να κάνουν το προγραμματισμό τους χωρίς επιτέλους να περιμένουμε κάθε φορά τη τελευταία στιγμή για να λύσουμε ένα θέμα.

-Από άλλες παρατάξεις δηλώνουν ότι έχουν την τεχνογνωσία για να μπορέσουν να εκμεταλλευτούν προς όφελος της Περιφέρειας τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι που δεν γίνεται, κατά τη γνώμη τους μέχρι τώρα. Τι απαντάς;
Βιώσαμε όλοι και βιώνουμε τι ήξεραν και τι έκαναν. Ο κόσμος θα τους κρίνει για αυτό σύντομα.
Εμείς όχι μόνο έχουμε τη θέληση αλλά και τη βούληση να καλέσουμε τους εμπλεκόμενους σε κάθε κλάδο φορείς και επαγγελματίες και να ΣΥΝΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΜΕ για τη σωστή χρήση και την μεγαλύτερη δυνατή απορρόφηση των προγραμμάτων.
Όσο για την απερχόμενη Περιφερειακή αρχή εδώ για τα ελαιόδεντρα δεν μπορούν να οργανώσουν τη ράντισμα τους που είναι πολύ σημαντικό για όλους εμάς τους ελαιοπαραγωγούς, τα υπόλοιπα πως;

-Υπάρχει κάτι που θα ήθελες να προσθέσεις στην κουβέντα μας;

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να τονίσουμε ότι η Περιφερειακή Αρχή πρέπει να σταθεί δίπλα στους χειμαζόμενους πολίτες και ενάντια στην αναλγησία των εντολοδόχων του συστήματος που διαφεντεύουν με τυρρηνικό τρόπο την Ελλάδα.
Ευπαθείς ομάδες. ΑΜΕΑ, οφειλέτες και άνεργοι υφίστανται την αναλγησία των κυβερνητών.
Ο τρόπος είναι να ασκηθεί κάθε πολιτική και διοικητική πίεση για τη στήριξη των πολιτών αλλά και η ουσιαστική διεκδίκηση του μεγαλύτερου μέρους των εσόδων από φόρους που θα επιστρέφει στην Περιφέρεια ενισχύοντας το κοινωνικό έργο και δεν θα φεύγει από ημετέρους των κρατούντων σε φορολογικούς παραδείσους τη στιγμή που οι άνθρωποι δυστυχούν.
Για να μπορέσει αυτό να γίνει απαιτείται μια πραγματικά ανεξάρτητη Περιφερειακή Αρχή χωρίς κομματικές γραμμές.
Αυτό είναι η ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΘΕΛΗΣΗ.

 
Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις