Τουλάχιστον ένας εισακτέος από την Κεφαλονιά και την Ιθάκη ανά σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς – Ιθάκης ενημερώνει τους γονείς και τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου από τα ΓΕΛ και τα ΕΠΑΛ του Νομού ότι οι διευκρινήσεις τις οποίες απαιτήσαμε για τη ρύθμιση του 0,5% δόθηκαν, με σχετική τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή. Με ανακοίνωση, που δημοσιοποιήσαμε την 31η Μάρτη, επισημαίναμε ότι η ρύθμιση υπολείπεται του αιτήματος για εισαγωγή χωρίς εξετάσεις και αφήνει έξω τις υπόλοιπες τάξεις – ειδικά τη φετινή Α΄ Λυκείου.

Ταυτόχρονα, ζητούσαμε να διευκρινιστεί «αν η ρύθμιση αφορά το σύνολο των εισακτέων ή τους εισακτέους ανά σχολή, το τι θα συμβεί με τις σχολές που ο συνολικός αριθμός των εισαγομένων είναι μικρότερος του 100 …, την κατανομή κατηγοριών κλπ». Βάζαμε, επίσης, ως αίτημα «να υπάρχει, τουλάχιστον, ένας εισακτέος ανά σχολή».
Η κυβέρνηση, τελικά, προχώρησε σε αποσαφήνιση, η οποία προβλέπει:
Ειδικά και μόνο για το σχολικό έτος 2014 – 2015 για τους υποψηφίους που υπέβαλλαν αίτηση συμμετοχής στις πανελλαδικές σε Γενικά Λύκεια ή ΕΠΑΛ της Διεύθυνσης Κεφαλονιάς (περιλαμβάνει και την Ιθάκη), προβλέπονται θέσεις επιπλέον του αριθμού εισακτέων για την εισαγωγή τους σε ΑΕΙ – ΤΕΙ.
Οι θέσεις αυτές ορίζονται ως εξής (άρθρο 8 §3 της σχετικής τροπολογίας):
α) Για τους υποψηφίους πανελλαδικών ημερησίων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ Ομάδα Β΄ σε ποσοστό 0,5% καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων.
β) Για τους υποψηφίους των ημερήσιων ΕΠΑΛ Ομάδα Α΄ (4 μαθήματα) σε ποσοστό 0,5% καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων.
γ) Για τους υποψηφίους των εσπερινών ΓΕΛ και ΕΠΑΛ Ομάδα Β΄, δίνεται η δυνατότητα να διεκδικήσουν όσες θέσεις μείνουν κενές από τους υποψηφίους των ημερήσιων ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ Ομάδα Β΄, μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων και σύμφωνα με τα επιστημονικά πεδία που μπορούν να δηλώσουν.
Κατά τον προσδιορισμό των θέσεων που αντιστοιχούν στο 0,5% γίνεται στρογγυλοποίηση στην αμέσως επόμενη ακέραιη μονάδα, αν προκύπτει δεκαδικό ίσο ή μεγαλύτερο από το μισό της ακέραιης μονάδας. Αν το δεκαδικό υπόλοιπο είναι μικρότερο του μισού δε λαμβάνεται υπόψη, εκτός εάν μηδενίζεται η θέση, οπότε γίνεται στρογγυλοποίηση στην ακέραιη μονάδα, ώστε σε κάθε περίπτωση να υπάρχει μία τουλάχιστον θέση για κάθε σχολή ή τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση. Δηλαδή, ακόμη και σε ένα τμήμα που το 0,5% των εισακτέων αντιστοιχεί σε 0,3 θέσεις (θα είχε συνολικά 60 εισακτέους) θα δοθεί 1 θέση σε υποψήφιο από την Κεφαλονιά.
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ – ΚΙ θέλει να ευχαριστήσει όλους όσους, τοπικά και πανελλαδικά, στήριξαν τον αγώνα για διευκόλυνση των μαθητών με βάση τις πραγματικές ανάγκες, κόντρα στη λογική της ηττοπάθειας. Νέοι αγώνες είναι μπροστά μας για την ασφάλεια και την αντισεισμική θωράκιση των σχολείων, για νέα σχολικά συγκροτήματα, για ουσιαστική μόρφωση ενάντια στο λεγόμενο νέο σχολείο της αγοράς και της ΕΕ που ορθώνει υψηλότερους ταξικούς φραγμούς – ξεκινώντας από τη φετινή Α΄ Λυκείου των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ.

Αργοστόλι 5 Μάη 2014
Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ
Ο Πρόεδρος
Ο Οργανωτικός Γραμματέας

Γεωργόπουλος Διονύσης Βάρσος Δημήτρης
Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις