Συμμετοχή της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων στην 34η Γενική Συνέλευση της Επιτροπής Νήσων της CPMR

Στις εργασίες της 34ης Γενικής Συνέλευσης της Επιτροπής Νήσων της CPMR, στη Ρόδο, συμμετείχε η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων με τη Θεματική Αντιπεριφερειάρχη Νησιωτικής Πολιτικής, Τζόγια Γρουζή.

Παρουσία εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Επιτρόπου κ. Johannes Hahn και εκπροσώπων Νησιωτικών και Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης, η κυρία Γρουζή υπογράμμισε τα σημεία που η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων θεωρεί εξαιρετικής σημασίας στην πλαισίωση, την χρηματοδότηση και την αποτελεσματική εφαρμογή της Πολιτικής Συνοχής 2014-2020.

ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΤΗΣ κ. ΓΡΟΥΖΗ

Τζόγια ΓρουζήΕίναι προφανές ότι μια νησιωτική περιοχή έχει τα υπέρ και τα κατά της . Το τοπίο , η γη και το θαλάσσιο περιβάλλον και η φύση , η τουριστική ελκυστικότητα αποτελούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νησιού . Η απόσταση , οι δυσκολίες σύνδεσης και επικοινωνίας , το υψηλό κόστος ζωής και επιχειρηματικής δραστηριότητας είναι τα κύρια μειονεκτήματα της. .

Η πολιτική συνοχής 2014-2020 βασίζεται στην έξυπνη και βιώσιμη ανάπτυξη για όλους και συμβάλει σε σημαντικό βαθμό στην κάλυψη των αναγκών των νησιών χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχουμε να διανύσουμε ακόμη μεγάλο δρόμο.
Η χρήση των σύγχρονων τεχνολογιών θα συμβάλει καθοριστικά στην επίλυση των προβλημάτων επικοινωνίας που αντιμετωπίζουν τα νησιά καθώς και άλλων δυσκολιών. Εργαλεία όπως το e – medicine , e-school , e-government , και άλλες ηλεκτρονικές υπηρεσίες που προβλέπονται στα προγράμματα για την περίοδο 2014-2020 είναι ζωτικής σημασίας .
Η διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος των νησιών και της βιοποικιλότητας έναντι των απειλών που προκαλούνται κυρίως από την ανθρώπινη δραστηριότητα και η κλιματική αλλαγή είναι ένα άλλο σημαντικό ζήτημα για τα νησιά που θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα αντιμετωπιστεί δεόντως από την Πολιτική Συνοχής 2014-2020.
Υπάρχουν όμως σημαντικές ανάγκες σε υποδομές που δεν έχουν καλυφθεί μέσω των προηγούμενων προγραμμάτων συνοχής.
Η κατασκευή των υποδομών που είναι απολύτως σημαντικές για τα νησιά μας , όπως οι λιμένες, κέντρα υγείας , δίκτυα, πολιτιστικές υποδομές, κλπ, δεν μπορεί να υπόκειται σε κανονισμούς για τις κρατικές ενισχύσεις.
Το κόστος ζωής στα μικρά νησιά είναι ακόμη υψηλότερο από ό, τι στα μεγαλύτερα νησιά, αν και όλη η νησιωτική Περιφέρεια αντιμετωπίζει το πρόβλημα αυτό. Θα πρέπει λοιπόν να υπάρξουν ειδικές πολιτικές για την αντιμετώπιση του υψηλού κόστους μεταφοράς ανθρώπων και αγαθών όπως η χρηματοδότηση και εφαρμογή του «Μεταφορικού Ισοδύναμου» .
Ειδικά πρέπει να δοθούν κίνητρα στους νέους για να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση και να απασχοληθούν σε νησιωτικές περιοχές σε μόνιμη βάση, όχι μόνο κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου.
Συμπερασματικά, η Πολιτική Συνοχής 2014-2020 θα πρέπει να διατυπώσει τις ευνοϊκές συνθήκες για την αποτελεσματική εφαρμογή της στις νησιωτικές περιοχές και ιδίως στα μικρότερα νησιά που βρίσκονται σε ακόμη πιο μειονεκτική θέση.
Οι κανονισμοί για τις κρατικές ενισχύσεις θα πρέπει να γίνουν πιο ευέλικτοι.
Ειδική χρηματοδότηση θα πρέπει να κατανέμεται με βάση ειδικές νησιωτικές στρατηγικές με έμφαση στις μεταφορές και τις διασυνδέσεις, το περιβάλλον και την απασχόληση.
Όπως πολλοί από εμάς υποστηρίζουν, τα μειονεκτήματα μας ως Νησιωτική Περιφέρεια τα επόμενα χρόνια πρέπει να γίνουν τα πλεονεκτήματα μας.
Οι επόμενες γενιές βασίζονται σε αυτό.

Η κυρία Γρουζή σε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Επίτροπο Hahn αναφέρθηκε στο θέμα της ζωτικής σημασίας για την Κεφαλονιά και την Ιθάκη της ενεργοποίησης του Ταμείου Αλληλεγγύης για το οποίο και έχει καταθέσει εμπεριστατωμένη έκθεση η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων στο αρμόδιο Υπουργείο.

ΦΩΤΟ – ΤΖΟΓΙΑ ΓΡΟΥΖΗ
Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις