Γ.Σ. ΣΕΤΕ: Τα ξεκάθαρα μηνύματα του πρωθυπουργού, η ομιλία Κεφαλογιάννη…

…τα ζητούμενα του τουριστικού κόσμου και το νέο διοικητικό συμβούλιο!!!

– Μισό δισ. ευρώ επενδύσεις την επόμενη εξαετία
– Προ των πυλών – με ρυθμούς ανάλογους της δημοσιονομικής πορείας της χώρας- οι φορολογικές ελαφρύνσεις
– 50% αύξηση αφίξεων και 30% εσόδων σε δέκα χρόνια

setesmarasΜε τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να στηρίζει παντοιοτρόπως τον Τουρισμό, παρουσία του μισού υπουργικού συμβουλίου, την Όλγα Κεφαλογιάννη να πραγματοποιεί μια μεστή ομιλία και τον επανεκλεγέντα Ανδρέα Ανδρεάδη, να συνοψίζει τα ζητούμενα για τον τουριστικό κλάδο, αλλά και να καταδεικνύει εμφατικά, όσα μπορεί να περιμένει η ελληνική οικονομία και κοινωνία, από τον Τουρισμό, έκλεισε με επτυχία η ετήσια τακτική γενική συνέλευση του ΣΕΤΕ, στην οποία ανανεώθηκε και το διοικητικό συμβούλιο.
Πάμε με τη σειρά και ας ξεκινήσουμε από την πολύ σημαντική ομιλία του πρωθυπουργού.
Ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε “Προσωπικά ενοχλημένος” από την υψηλή φορολόγηση που αντιμετωπίζουν οι τουριστικές επιχειρήσεις, χαρακτηρίζοντας “απαράδεκτα υψηλό” το επίπεδο φορολόγησης σε σχέση με τις ανταγωνίστριες χώρες.
Επιπροσθέτως, προανήγγειλε πρωτοβουλίες για την ελάφρυνση της φορολογίας στον κλάδο του τουρισμού κατά την επόμενη τετραετία, φέροντας ως παράδειγμα τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. Ακόμη σήκωσε ψηλά τους στόχους του Τουρισμού, τονίζοντας ότι βάσει των μελετών που υπάρχουν, υπάρχει η δυνατότητα για 50% αύξηση των αφίξεων και 30% των εσόδων στην επόμενη 10ετία. Δεσμεύθηκε για επενδύσεις ύψους μισού δισ. ευρώ ετησίως για τα επόμενα 6 χρόνια στον τουρισμό μέσω του ΕΣΠΑ, με αντίστοιχα 3 δισ. ευρώ επενδύσεις από τον ιδιωτικό τομέα, ενώ αναφέρθηκε ειδικά στις μαρίνες, για τις οποίες, όπως είπε, από τις 32 μαρίνες που λειτουργούν σήμερα στην Ελλάδα, “θα ξεπεράσουμε σύντομα τις 70 και στα επόμενα 10 χρόνια τις 100» αλλά και σε νέες αεροπορικές συνδέσεις με σημαντικές τουριστικές αγορές (π.χ. Κίνα) και στην επιτάχυνση της διαδικασίας χορήγησης visa”.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, το σχέδιο για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, θα κινηθεί στους εξής κύριους άξονες: Χωροταξικό σχεδιασμό, δασολόγιο, χάραξη αιγιαλού. “Είναι μεταρρυθμίσεις που είχαν στοιχειώσει την Ελλαδα για δεκαετίες και τώρα τις προχωρούμε”, είπε. Παράλληλα επεσήμανε ότι προωθούναι οι συμβάσεις παραχώρησης λιμανιών και αεροδρομίων της χώρας Αναβάθμιση του κέντρου και του παραλιακού μετώπου των τουριστικών πόλεων ξεκινώντας από την Αθήνα. Έκανε λόγο επίσης για 13 δράσεις που προωθούνται μεταξύ των οποίων, αλλαγή κατεύθυνσης της εμπορικής στρατηγικής, ανάπτυξη ποιοτικών υποδομών και αύξηση επενδύσεων, ενίσχυση της κρουαζιέρας, αύξηση των μαρίνων, διευκόλυνση χορήγησης βίζας, μείωση των τελών των αεροδρομίων. Ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως προϋπόθεση για την αναβάθμιση του τουρισμού είναι η σταθερότητα και «πάνω από όλα η σοβαρότητα. Όχι συνεχώς οργισμένες καταγγελίες που θυμίζουν μαθητικά 15μελή». «Μερικοί μπορεί να μη θέλουν να ενηλικιωθούν. Η χώρα όμως τους αφήνει πίσω», ανέφερε χαρακτηριστικά, σχόλια που όπως ερμηνεύθηκε, παραπέμπουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Ευχαρίστησε θερμά την υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη “που ανταποκρίνεται πλήρως και με επιτυχία στα καθήκοντά της” και τον ΣΕΤΕ, εκφράζοντας την ικανοποίησή του που βρέθηκε, απόψε, “μεταξύ ανθρώπων που κράτησαν όρθια την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια”.

Από την άλλη το νέο διοικητικό συμβούλιο έχει ως εξής:
Πρόεδρος

Ανδρεάδης Ανδρέας, Sani Resort

Α΄Αντιπρόεδρος
Ρέτσος Ιωάννης, Πρόεδρος ΠΟΞ
Αντιπρόεδροι
Βασιλάκης Ευτύχιος, Hertz Autohellas – Aegean Airlines – Olympic Air

Μπρεντάνος Κωνσταντίνος, Πρόεδρος ΣΕΕΔΔΕ

Τσιλίδης Λύσανδρος, Πρόεδρος ΗΑΤΤΑ
Αντιπρόεδρος Οικονομικών

Κωνσταντινίδης Κώστας, Atrium Palace Resort
Γενικός
Γραμματέας

Βερνίκος Γιώργος, Vernicos Yachts, Επίτιμος Πρόεδρος ΕΠΕΣΤ
Μέλη
Αγγελόπουλος Αλέξανδρος, Aldemar Resorts

Αλεξόπουλος Κωνσταντίνος, Domotel S.A.

Βασιλικός Αλέξανδρος, Webotel A.E.

Βενετόπουλος Λάκης, Zeus Group S.A.

Γαλιατσάτος Σπύρος, Lassi Hotel

Γιαννούλης Εμμανουήλ, Giannoulis Hotels & Resorts

ΘεοφανοπούλουΜαρία, International Publications Ltd / Greek Travel Pages

Θωμόπουλος Αριστοτέλης, Holiday Inn Thessaloniki

Καλλίνικος Καλλίνικος, Goldair Handling

Κοκοτός Φώτιος – Ιωσήφ, Spatech Consultancy

Μεγάλου Χρήστος, Τράπεζα Eurobank Ergasias A.E.

Παράσχης Ιωάννης, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών

Σακέλλης Μιχάλης, Πρόεδρος ΣΕΕΝ

Σμπώκου Αγάπη, Sbokos Hotel Group

Στυλιανόπουλος Ανδρέας, Navigator Travel
Επίτιμοι Πρόεδροι
Κοκοτός Σπύρος, Elounda Luxury Hotels & Resorts
Ανδρεάδης Σταύρος, Sani Resort
Αγγελόπουλος Νικόλαος, Aldemar Resorts

Οι επισημάνσεις Ανδρεάδη στην κλειστή συνεδρίαση

Έντεκα μείζονα ζητήματα στα οποία πρέπει να επικεντρωθεί η κυβερνητική πολιτική επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης στην κλειστή συνεδρίαση.
Σύμφωνα με τον κ. Ανδρεάδη τα πεδία αυτά είναι:
1.Παραμένει ζητούμενο ένα δίκαιο, σταθερό και ελκυστικό φορολογικό πλαίσιο που δυστυχώς καθυστερεί, κυρίως λόγω αντιρρήσεων των δανειστών μας. Η πρόσφατη πρόταση του ΙΟΒΕ για flat tax 20%, θα αποτελούσε ένα μεγάλο άλμα, η μείωση του ΦΠΑ σε όλο το τουριστικό πακέτο στο 6,5% αλλά και η περεταίρω μείωση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης. Ακόμη σημαντικότερο, η κατοχύρωση νομικά η συνταγματικά, ότι το πλαίσιο αυτό δεν θα αλλάξει για μία δεκαετία. Όπως αποδείχθηκε περίτρανα, ότι οι μειώσεις στο ΦΠΑ διαμονής και εστίασης βελτίωσαν τα δημοσιονομικά έσοδα και δημιούργησαν θέσεις εργασίας, θα εξακολουθούμε να πιέζουμε προς την κατεύθυνση της ταχείας μείωσης εκείνων των φορολογικών συντελεστών, που βοηθούν την εξωστρεφή ανάπτυξη της οικονομίας μας.
2.Το τραπεζικό σύστημα αποκτά κεφαλαιακή επάρκεια, χωρίς ακόμη να έχει αποκατασταθεί η ρευστότητα προς τις τουριστικές επιχειρήσεις.
3.Δεν ολοκληρώθηκε το κτηματολόγιο, το πλήρες χωροταξικό σχέδιο και η χαρτογράφηση και στρατηγική ανάπτυξης/προστασίας των 16.000 χλμ του αιγιαλού της χώρας.
4.Λείπει οδυνηρά η αναγκαία αισθητική και ποιοτική αναβάθμιση του κέντρου και του παραλιακού μετώπου των τουριστικών πόλεων και οικισμών, ξεκινώντας από την Αθήνα.
5.Η συμπλήρωση του επενδυτικού νόμου ώστε να συμπεριλαμβάνει τον ναυτικό και ιατρικό τουρισμό, και η πρόβλεψη ποσού 3,5 δισ. Ευρώ ως το 2021 από το νέο ΕΣΠΑ για την υλοποίηση του Οδικού Χάρτη ανάπτυξης του τουρισμού μας με ορίζοντα το 2021. Τα ποσοστά επιδότησης, δεν μπορεί να είναι μικρότερα το 20% – 30%, ενώ πρέπει να ενταχθεί και η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη για αναβάθμιση του τουριστικού τους προϊόντος, όπως και η μελέτη ΣΕΤΕ προβλέπει.
6.Οι περαιτέρω διευκολύνσεις στην χορήγηση πολλαπλής βίζας Σένγκεν και η ηλεκτρονική χορήγηση βίζας Σένγκεν που αναμένεται να αρχίσει από το 2015.
7.Η επιτυχής ολοκλήρωση της διαδικασίας ιδιωτικοποιήσεων των αεροδρομίων και λιμένων της χώρας, με παράλληλη ρύθμιση του επιπέδου των χρεώσεων. Η αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας των χρεώσεων στο πολύ καλό αεροδρόμιο της Αθήνας με επέκτασης της σύμβασης εκμετάλλευσης. Η έναρξη δημιουργίας του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι με παράλληλη αναβάθμιση του υφισταμένου, ώστε να καλυφθεί η μεταβατική περίοδος.
8.Η ενίσχυση της τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. Τα επόμενα χρόνια θα δημιουργηθούν 300.000 νέες θέσεις εργασίας στον τουρισμό. Χρειαζόμαστε αναβάθμιση της εκπαίδευσης με βάση διεθνή πρότυπα. Μαθητεία ποιότητας, που θα δημιουργεί ευκαιρίες εμπειριών και απασχόλησης στους νέους συμπολίτες μας. Πρέπει να αναπτύξουμε την «τουριστική συνείδηση» επενδύοντας ιδιαίτερα στις πρώτες βαθμίδες της εκπαίδευσης με την αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογιών και διαδικτυακών εργαλείων.
9.Η ολοκλήρωση των υποχρεωτικών προτύπων αστεριών και κλειδιών από το Υπουργείο Τουρισμού και η πιστοποίηση όλων των καταλυμάτων από το ΞΕΕ.
10.Η δημιουργία προαιρετικών προτύπων και βέλτιστων πρακτικών σε δεξιότητες και υπηρεσίες με την συνεργασία κοινωνικών εταίρων ΣΕΤΕ – ΓΣΕΕ που ήδη έχει αρχίσει.
11.Η δημιουργία του SETE Intelligence που για πρώτη φορά θα παρέχει σοβαρή πληροφόρηση σε Μέλη μας, τράπεζες και επενδυτές.

Η τοποθέτηση Κεφαλογιάννη

Στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έγιναν στον τουριστικό τομέα τα δύο τελευταία χρόνια και στους στόχους της νέας χρονιάς, αναφέρθηκε η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, μιλώντας στην κλειστή συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. «Ο τουρισμός απέδειξε ότι μπορεί να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας», τόνισε η κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη, επικαλούμενη τα επίσημα στοιχεία για το 2013. Την περασμένη χρονιά –επισήμανε περίπου 18 εκ τουρίστες επισκέφθηκαν την Ελλάδα. Η τουριστική κίνηση παρουσίασε αύξηση κατά σχεδόν 16% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, ενώ και τα έσοδα αυξήθηκαν κατά περίπου 15%.
«Στόχος μας για το 2014- πρόσθεσε- είναι να συνεχίσουμε αυτή την επιτυχημένη πορεία. Να παραμείνουμε στην κορυφή. Τα μηνύματα που έχουμε είναι ενθαρρυντικά. Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις για το διάστημα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2014 αυξήθηκαν κατά 17,3% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013, φθάνοντας στα 294,1 εκατ. ευρώ. Οι αφίξεις στο πρώτο τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου, κατέγραψαν αύξηση 23,2%». Η υπουργός Τουρισμού υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα πετύχει τους στόχους της και τη νέα τουριστική χρονιά, υπό την προϋπόθεση ότι «θα παραμείνουμε προσηλωμένοι στο εθνικό σχέδιο δράσης που έχουμε χαράξει». Στο πλαίσιο αυτό, η υπουργός Τουρισμού ανέφερε ότι «τολμάμε να προχωρήσουμε σε αλλαγές και θα πρέπει όλοι να συνεργαστούμε για να θεραπεύσουμε τις παθογένειες του παρελθόντος». Η κυρία Κεφαλογιάννη επισήμανε τις παρεμβάσεις που έγιναν για να επιτευχτεί ο στόχος της τουριστικής ανάπτυξης και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη μείωση του ΦΠΑ και των ασφαλιστικών εισφορών, στην ταχύτερη προώθηση των επενδύσεων, και στη διευκόλυνση των θεωρήσεων visa.

Αναφερόμενη στο Ν.4179, τον πρώτο νόμο για τον Τουρισμό, υπενθύμισε ορισμένες από τις βασικές ρυθμίσεις του, όπως τους οργανωμένους υποδοχείς τουριστικών δραστηριοτήτων, τα ξενοδοχεία Συνιδιοκτησίας και τους ξενώνες νεότητας. Η υπουργός Τουρισμού επίσης έκανε ειδική αναφορά στο νέο τουριστικό νόμο, που -όπως είπε – σύντομα θα έλθει στη Βουλή. Το νέο σχέδιο νόμου ρυθμίζει –ανάφερε – θέματα που αφορούν στην αποδοτικότερη λειτουργία ειδικών τουριστικών υποδομών. Προωθεί την ανάπτυξη των ειδικών μορφών τουρισμού. Εισάγει την καινοτομία στον τουρισμό και διαμορφώνει ένα ευνοϊκότερο επενδυτικό περιβάλλον.
Η κυρία Κεφαλογιάννη αναφέρθηκε και στο νέο ειδικό χωροταξικό πλαίσιο, τονίζοντας ότι αποτελεί μια σημαντική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης. Το νέο χωροταξικό –είπε – προσδιορίζει αρχές, κανόνες και προτεραιότητες για το που και πως πρέπει να αναπτυχθεί ο τουρισμός. Καταλήγοντας η κυρία Κεφαλογιάννη ζήτησε τη συνεργασία όλων των τουριστικών φορέων. «Όλοι όσοι ασχολούμαστε με τον τουρισμό οφείλουμε – τόνισε – να σκύψουμε πάνω στα μεγάλα θέματα, να αναζητήσουμε μαζί ρεαλιστικές λύσεις ενάντια σε ότι αναχρονιστικό, σε ότι αντιπαραγωγικό. Τώρα, σε καιρούς ανόδου και αισιοδοξίας, χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη ένταση των προσπαθειών, ώστε να θέσουμε τις βάσεις μιας βιώσιμης και μακροχρόνιας ανάπτυξης».

ΠΗΓΗ http://money-tourism.blogspot.gr/2014/05/blog-post_8420.html
Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις