Σπύρος κ’ Μάκης Καραβιώτης: “Ο Παρίσης δίνει στους νέους την ευκαιρία να δείξουν την αξία τους”

Δύο πρόσωπα αγαπητά στον τόπο μας, με παρουσία πολλών ετών στα καλλιτεχνικά δρώμενα του νησιού μας, παρόλο το νεαρό της ηλικίας τους, γνωστά για το ήθος και τον Πολιτισμό που προάγουν μέσω της μουσικής, συγκεκριμένα της καντάδας αλλά και γενικά του παραδοσιακού Επτανησιακού Τραγουδιού, είναι οι αδελφοί Καραβιώτη.

Ο Μάκης και ο Σπύρος, “τα Καραβιωτάκια”, όπως είναι πιο γνωστά στην τοπική κοινωνία, δύο αδέλφια αγαπημένα, δύο νέοι άνθρωποι που αγαπούν την Κεφαλονιά και δεν σταματούν να το δείχνουν σε κάθε περίπτωση, ένα όνομα που περικλείει την έννοια ποιότητα, κάτι που προσελκύει τον κόσμο σε κάθε εκδήλωση, με πρόσφατο παράδειγμα τις δύο πολύ ωραίες και συγκινητικές συναυλίες που έδωσαν στο Δημοτικό Θέατρο “Ο Κέφαλος”, την 28η Οκτωβρίου και την Πρωτοχρονιά, όπου χρειάζονταν δύο αίθουσες τουλάχιστον για να χωρέσουν τον κόσμο. Μερικοί μάλιστα έμειναν δύο ώρες όρθιοι παρακολουθώντας μαγεμένοι το πρόγραμμα, ενώ άλλοι δεν δίστασαν να κάτσουν στο πάτωμα του Θεάτρου, χωρίς να παραπονεθούν καθόλου, αντιθέτως συμμετείχαν είτε σιγοψιθυρίζοντας είτε τραγουδώντας δυνατά, ενώ στο τέλος της κάθε εκδήλωσης όλοι έφυγαν ευχαριστημένοι και ικανοποιημένοι, με τους μεγαλύτερους σε ηλικία να έχουν κάνει ένα νοσταλγικό ταξίδι στο παρελθόν και τους νεώτερους να έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τη μουσική και τα τραγούδια μιας άλλης εποχής, πιο ρομαντικής και αθώας, που το κάθε τραγούδι, ο κάθε στίχος έβγαινε από την ψυχή του δημιουργού, κάτι που έχει χαθεί στις μέρες μας.

Οι αδελφοί Καραβιώτη θέλοντας να προσφέρουν στην τοπική κοινωνία συμμετέχοντας στις Αυτοδιοικητικές εκλογές, βάζοντας υποψηφιότητα για Δημοτικοί Σύμβουλοι με την παράταξη “Ισχυρή Κεφαλονιά”, με επικεφαλής το νυν Δήμαρχο Κεφαλονιάς, Αλέξανδρο Παρίση, σχετικά λοιπόν με αυτή την τολμηρή κίνηση, τους συναντήσαμε όπου μας παραχώρησαν μία πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη στην οποία μας άνοιξαν την καρδιά τους και μας εκμυστηρεύτηκαν το όραμα που έχουν για την ανάδειξη της Κεφαλονιάς μέσω του Πολιτισμού.

-Ποιος είναι ο λόγος που σας ώθησε να κατεβείτε στις εκλογές;

Σπύρος: «Ο λόγος που δεχθήκαμε να κατέβουμε στις εκλογές, είναι γιατί θέλουμε να προσφέρουμε στον τόπο μας, με την εμπειρία και τη γνώση που διαθέτουμε στον τομέα του πολιτισμού και ειδικότερα στην Κεφαλληνιακή μουσική. Στόχος μας είναι το όνομα της Κεφαλονιάς να ακουστεί ακόμη περισσότερο τόσο για λόγους τουριστικής ανάπτυξης και προβολής του νησιού μας, όσο και για λόγους διαφύλαξης της πλούσιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς, που απειλείται από την παγκοσμιοποίηση. Πιστέυουμε ότι αν θα είμαστε σύμβουλοι της νέας Δημοτικής αρχής θα μπορέσουμε να υποστηρίξουμε το όραμά μας πιο σωστά και πιο ολοκληρωμένα».

-Εαν είστε οι νικητές των εκλογών, σε ποιά πτυχή του πολιτισμού μας θα επικεντρωθείτε;

Μάκης: Σύνθημά μας είναι το τρίπτυχο: «λόγος, μέλος, κίνηση», δηλαδή θα στηρίξουμε την Κεφαλονίτικη διάλεκτο, την μουσική και τους χορούς μας (αστικούς και της υπαίθρου). Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την Κεφαλονίτικη διάλεκτο πρέπει με κάθε τρόπο να διατηρηθεί ζωντανή, διότι φανερώνει τις ιστορικές πολιτισμικές επιδράσεις που δεχθήκαμε από τους κατακτητές, αλλά και το ίδιο το πνεύμα του Κεφαλονίτη που εκφράζεται μέσα από την σάτυρα και την ντοπολαλιά του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι Κεφαλονίτικες ιστορίες του Σπύρου Σκιαδαρέση και η σάτυρα του Γεράσιμου Αυγουστάτου, που πρέπει να παρουσιάζονται μέσα από θεατρικά δρώμενα. Σε ό,τι αφορά την μουσική μας, θα τονισθούν τα λαϊκά είδη της καντάδας και της αριέττας και τα παραδοσιακά όργανα της κιθάρας, του μαντολίνου και του βιολιού, μέσα από πλήθος συναυλιών σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα. Τέλος, οι χοροί μας τόσο οι αστικοί (ευρωπαϊκοί και ιδιαιτέρως οι καντρίλιες), όσο και οι χοροί της υπαίθρου (Μπάλος, Διαβαράτικος, Μέρμυγκας, κ.ά.), θα προβληθούν και θα ενισχυθούν ακόμη περισσότερο, αφού αποτελούν κάποια από τα κυριότερα ταυτοτικά μας χαρακτηριστικά.

-Κάνοντας αναφορά στο σεισμό που χτύπησε την Παλλική αλλά και την υπόλοιπη Κεφαλονιά, γνωρίζω ότι έχετε συμβάλει με τον τρόπο σας στην ηθική συμπαράσταση των συμπολιτών μας, γράφοντας ένα τραγούδι. Μιλήστε μας λίγο για αυτή την κίνηση, θεωρείτε ότι βοήθησε; Επίσης, γνωρίζουμε ότι δώσατε το παρόν σε κάθε εκδήλωση του έλαβε χώρα στην Αθήνα με σκοπό να συγκεντωθούν χρήματα για τους σεισμοπλήκτους.

Σπύρος: «Συγκλονιστήκαμε από τους φοβερούς σεισμούς της Κεφαλονιάς και λυπηθήκαμε πάρα πολύ που οι συμπατριώτες μας –ιδίως στην Παλλική- βρέθηκαν σε αυτήν την τραγική κατάσταση. Η συγκίνησή μας ήταν τόσο μεγάλη που ο καημός μας έγινε τραγούδι. Έαν τραγούδι με τίτλο «Ληξούρι μου», αφιερωμένο στους σεισμόπληκτους κατοίκους της Παλικής. Βγήκε τόσο αυθόρμητα και αβίαστα όταν καθίσαμε με τον Μάκη ένα βράδυ με τις κιθάρες μας… Έχουμε περάσει πολύ όμορφες στιγμές στο Ληξούρι, έχουμε αγαπηθεί πολύ από τους κατοίκους, έχουμε φίλους, συγγενείς και όμορφες αναμνήσεις από τις συναυλίες μας στην Ιακωβάτειο βιβλιοθήκη τα καλοκαίρια. Ας ελπίσουμε ότι όλα τελείωσαν εδώ και ότι θα αργήσει πολύ να ξαναχτυπήσει ο εγκέλαδος την αγαπημένη μας Κεφαλονιά. Σε ό,τι αφορά τις εκδηλώσεις υπερ των σεισμοπλήκτων που έλαβαν χώρα στην Αθήνα και προσκληθήκαμε, δώσαμε το παρόν. Ήταν ότι λιγότερο μπορούσαμε να κάνουμε για να ανακουφίσουμε έστω και ηθικά τους συμπατριώτες μας που επλήγησαν από την σεισμική λαίλαπα. Τονίζουμε ότι η συμμετοχή μας στις εκδηλώσεις ήταν εντελώς ανιδιοτελής και ελπίζουμε οι οργανωτές να έχουν αποδώσει τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν, στους πληγέντες».

Να μιλήσουμε λίγο για τον Αλέξανδρο Παρίση στο ψηφοδέλτιο του οποίου συμμετέχετε. Ποια είναι η γνώμη σας;

Μάκης: «Ο Αλέξανδρος Παρίσης είναι ένας γνήσιος Κεφαλονίτης, ριψοκίνδυνος, ευφυής, αυθόρμητος, καταδεχτικός και καλόκαρδος άνθρωπος, ο οποίος δέχεται και συζητάει κάθε πρόταση, κάθε άποψη από όπου και αν αυτή προέρχεται. Το πιο σημαντικό είναι ότι το Δημαρχείο είναι ανοιχτό για όλους τους πολίτες και ο Δήμαρχος βρίσκεται κοντά στον πολίτη. Ο Αλέξανδρος Παρίσης έδειξε την ικανότητά του σε αυτή την πολύ δύσκολη περίοδο για την Κεφαλονιά, διότι είχε να αντιμετωπίσει δύο πολύ μεγάλα προβλήματα: τον Καλλικράτη και τους σεισμούς. Ειδικότερα, στη διάρκεια της θητείας του μείωσε σχεδόν στο μισό τα χρέη των προηγούμενων Δήμων και αντιμετώπισε τα προβλήματα των συγχωνεύσεων με επιτυχία χωρίς αν απολυθούν υπάλληλοι. Σε ό,τι αφορά τους σεισμούς λειτούργησε πολύ δυναμικά, φέρνοντας στο νησί μας σχεδόν όλη την κυβέρνηση να παρασταθεί στους σεισμοπλήκτους, καράβια και στρατό δείχνοντας με τον τρόπο αυτόν την αγάπη του και το ενδιαφέρον του για τον τόπο.

Ο κύριος Αλέξανδρος Παρίσης ενστενίζεται το όραμά σας περί πολιτισμού;

Σπύρος: «Φυσικά, διότι μας έχει απόλυτη εμπιστοσύνη. Γνωρίζει καλά με την πολυετή πείρα του στο Ελληνικό θέατρο ότι κατέχουμε την τέχνη μας και ότι είμαστε οι πλέον κατάλληλοι για την πολιτισμική αναβάθμιση του νησιού μας. Ο Παρίσης δίνει στους νέους την ευκαιρία να αναδειχθούν, αν βεβαίως αυτοί αξίζουν».

-Πιστεύετε ότι θα μπορέσετε να ανταπεξέλθετε τις προκλήσεις που θα παρουσιαστούν;

Μάκης: «Φυσικά και θα μπορέσουμε, διότι διαθέτουμε γνώση, εμπειρία και έχουμε πολύ καλές σχέσεις με όλους τους συναδέλφους μας. Επίσης, είμαστε άνθρωποι αγαπητοί στην τοπική κοινωνία και με την παρουσία μας στα πολιτιστικά θα ενώσουμε και δεν θα χωρίσουμε. Αυτό είναι το πιο σημαντικό».

-Ποιοι είναι αυτοί οι θεσμοί που σκέφτεστε να δημιουργήσετε;

Σπύρος: «Το όραμά μας είναι να δημιουργηθούν θεσμοί και πρότυπα, διότι η αναγέννηση της κοινωνίας επέρχεται μόνο μέσω της παιδείας. Ειδικότερα, επιθυμούμε να επανέλθει ο θεσμός του Διεθνούς Χορωδιακού Φεστιβάλ, το οποίο για πολλά χρόνια λάμβανε χώρα στο νησί μας. Μικρά παιδιά που ήμασταν τότε παρακολουθούσαμε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τις Χορωδίες που ερχόντουσαν από διάφορες πόλεις της χώρας μας αλλά και από το εξωτερικό και οφείλουμε να παραδεχτούμε, ότι οι μαέστροι Αποστολάτος και Αλέπορος που συμμετείχαν με τις χορωδίες τους, ήταν εκείνοι οι οποίοι λειτούργησαν για μας ως πρότυπα ώστε να φτιάξουμε και εμείς τα μετέπειτα χρόνια τις δικές μας χορωδίες και να ασχοληθούμε με αυτό το είδος τραγουδιού. Ένας δεύτερος θεσμός που κρίνουμε ότι πρέπει να δημιουργηθεί είναι το Φεστιβάλ Καντάδας. Η καντάδα είναι ένα τραγούδι ιδιαίτερο που υπάρχει στα Επτάνησα και στην Αθήνα. Σε ότι αφορά την Κεφαλονιά, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ότι ιστορικά γεννήθηκε στο Ληξούρι (Αριέττα), κατόπιν επηρέασε τα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου και μετά την ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα, την Αθήνα, δημιουργώντας την Αθηναϊκή Σχολή της Καντάδας. Θα μπορούσε λοιπόν να οργανωθεί ένα τέτοιο φεστιβάλ και να προβληθεί μέσω ενός διαφημιστικού σποτ στην τηλεόραση, ώστε να προσελκύσει τον εγχώριο τουρισμό, αλλά και μέσω διεθνούς προβολής και ξένους τουρίστες».

Μάκης: «Ένας άλλος θεσμός είναι ο διαγωνισμός νέων Κεφαλονίτικων Καντάδων με χρηματικό έπαθλο. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, διότι το κάθε μουσικό συγκρότημα που θα συμμετάσχει στον διαγωνισμό αυτόν, προκειμένου να επιτύχει στην σύνθεση θα πρέπει αρχικά να μελετήσει την μουσική δημιουργία του παρελθόντος και κατόπιν να προθέσει και την δική του πρωτότυπη άποψη, διατηρώντας όμως, το ύφος και το ήθος της μουσικής μας. Επίσης, στους στόχους μας είναι η δημιουργία μία πολιτιστικής ιστοσελίδας για την προβολή των τεχνών και των γραμμάτων. Στην ιστοσελίδα αυτή και συγκεκριμένα στον τομέα που θα αναφέρεται στην μουσική θα υπάρχουν παρτιτούρες Κεφαλονίτικων τραγουδιών για την διάδοση της ιδιαίτερης μουσικής μας. Επιπρόσθετα, ένας από τους στόχους θα είναι και η οργάνωση μουσικολογικών συνεδρίων για την ανάδειξη της ιδιαίτερης Εκκλησιαστικής και της Κοσμικής μουσικής μας και την ιστορική διερεύνηση της καταγωγής αυτών των ειδών. Ειδικότερα, θα πρέπει να δειχθεί ότι η γεωγραφική θέση της Κεφαλονιάς που βρίσκεται στο μεταίχμιο των δύο πολιτισμών, Ανατολής και Δύσης, επηρέασε σε βάθος και την μουσική δημιουργία με χαρακτηριστικό δείγμα την Βυζαντινο-κρητικο-κεφαλονίτικη εκκλησιαστική μουσική, στην οποία αποτυπώνονται ταυτόχρονα τα δύο μουσικά συστήματα, Βυζαντινό και Ευρωπαϊκό. Συγχρόνως, σε ό,τι αφορά τις αριέττες θα υπάρξει επαφή με την γειτονική Ιταλία και θα μελετηθούν τα εκεί λαϊκά είδη για να οδηγηθούμε σε επιστημονικά συμπεράσματα για την προέλευση των δικών μας λαϊκών ειδών και το βαθμό επηρεασμού τους από εκείνα.

– Πως θα μπορέσετε να βοηθήσετε τους νέους μουσικούς;

Μάκης: «Θα δώσουμε προτεραιότητα στα τοπικά συγκροτήματα, ώστε να στηριχθούν όλοι οι ντόπιοι καλλιτέχνες. Το κάθε συγκρότημα στον τομέα της μουσικής που υπηρετεί. Υπάρχουν πολύ αξιόλογοι μουσικοί και δεν θα πρέπει να αναζητούν την τύχη τους εκτός Κεφαλονιάς, όπως κάνουμε εμείς τόσα χρόνια που οι πότρες ήταν μονίμως κλειστές».

Σπύρος: «Αν ψάξετε θα δείτε ότι τα μεγαλύτερα ονόματα μουσικών βρίσκονται στην Αθήνα. Γιατί; Απλώς γιατί κάποιοι φρόντισαν να φύγουν για να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο. Η δική μας συμμετοχή στις εκλογές τους χάλασε την ησυχία. Αλλά να μην φοβούνται, διότι εμείς δεν θα λειτουργήσουμε με τους εργασιακούς – κοινωνικούς αποκλεισμούς του παρελθόντος που δίδαξαν, αλλά με αγάπη για παραγωγή ουσιαστικού έργου μέσω της συνένωσης όλων των καλλιτεχνικών δυνάμεων του νησιού για μια ΙΣΧΥΡΗ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις