Νέα έργα στο Κοργιαλένειο Ίδρυμα

ΝΕΑ ΕΡΓΑ ΣΤΟ ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ.
ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΠΙΝΑΚΙΔΩΝ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗ ΤΗΣ ΙΔΡΥΤΡΙΑΣ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ
ΕΛΕΝΗΣ Μ. ΚΟΣΜΕΤΑΤΟΥ.

Στο πλαίσιο του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων η Κοργιαλένειος Βιβλιοθήκη, με απόφαση του Κοργιαλενείου Διοικητικού Συμβουλίου, φέτος ανακαινίστηκε εξωτερικά και σε μερικά τμήματα εσωτερικά. Βλέποντας την καγκελόφραχτη περίφραξη του αύλειου χώρου του Ιδρύματος πολλοί θυμούνται τη παλαιότερη μορφή της, όπως ήταν πριν το σεισμό του 1953!

Το κιόσκι με τα παγκάκια στολίζει τον αύλειο χώρο αλλά δίνει και την δυνατότητα στους επισκέπτες της Βιβλιοθήκης και του Ιστορικού & Λαογραφικού Μουσείου να ξεκουράζονται παρατηρώντας αυτό το κτήριο ‘‘κομψοτέχνημα’’ με την επιβλητική πρόσοψη που μόνο θαυμασμό μπορεί να προκαλέσει στα μάτια των επισκεπτών του. Στον εσωτερικό χώρο δημιουργήθηκε στην αίθουσα πιάνου Πινακοθήκη με έργα Κεφαλονιτών Καλλιτεχνών.

Το σημαντικότερο όμως έργο ήταν η μαρμάρινη πλάκα που τοποθετήθηκε στην είσοδο της Βιβλιοθήκης και στην είσοδο του Ιστορικού & Λαογραφικού Μουσείου πραγματοποιώντας την επιθυμία του Κοργιαλενείου Ιδρύματος, για την ιστορική αλήθεια, να τιμάται «ες αεί» η μνήμη της Ελένης Κοσμετάτου, της πραγματικής Ιδρύτριας και Προέδρου της Εφορείας του Μουσείου, μιας Κεφαλονίτισσας με πλούσια κοινωνική και πολιτιστική δράση που συνέλαβε τότε την ιδέα της δημιουργίας ενός Μουσείου που θα συγκέντρωνε αντικείμενα και φωτογραφικό υλικό από τον προσεισμικό πολιτισμό της Κεφαλονιάς (Ενετοκρατία μέχρι τους σεισμούς του 1953).

Ιδέα, που η λαμπρή αυτή Κεφαλονίτισσα την κατέστησε πραγματικότητα. Σήμερα οι επισκέπτες του Μουσείου (που ήδη ετησίως ανέρχονται στους 10.000 περίπου) καθίστανται γνωστές του μόχθου της Ελένης Κοσμετάτου και χάριν αυτής θαυμάζουν τον πολιτισμό του νησιού

Κοργιαλένειο Ίδρυμα
Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις