Αν βρείτε κάπου στο νησί ένα βιβλίο με την ετικέτα “Είμαι ένα ελεύθερο βιβλίο” μη διστάσετε να το πάρετε

Σε συνέχεια του πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ  που κάναμε την περασμένη εβδομάδα σχετικά με το BookCrossing, αυτή τη νέα τρέλα θα λέγαμε, που δημιουργήθηκε από ανθρώπους με αγάπη για το βιβλίο, συναντήσαμε τον  bookcrosser Monte-Cristo, συνδιαχειριστή της Kefalonia-OBCZ, για το bookcrossing στη Κεφαλονιά.

vallianosΜέσα στη βδομάδα από ότι πληροφορηθήκαμε μπήκε σε εφαρμογή η διαδικασία του να αφήσεις ένας βιβλίο ελεύθερο έτσι ώστε να μπορέσει να το βρει και να το διαβάσει κάποιος άλλος ο οποίος με τη σειρά του μπορεί να αφήσει και αυτός ένα βιβλίο, σε όποιο σημείο της πόλης επιθυμεί, αρκεί να το γνωστοποιήσει μέσα από το site της λέσχης Book Crossing.

Μας μίλησε λοιπόν για την γνωριμία του με τη λέσχη και την ιδέα της “απευλευθέρωσης” βιβλίων, τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος που θέλει να γίνει μέλος και πως θα επικοινωνήσει με άλλα μέλη, στο διαδίκτυο. Το bookcrossing αριθμεί από το 2002 πάνω 4500 μέλη σε όλη την Ελλάδα και ξεκινάει δειλά δειλά και στην Κεφαλονιά, με δύο λέσχες από ότι μάθαμε μία στο Αργοστόλι και μία στη Λειβαθώ.

-Τι ακριβώς είναι το bookcrossing; Πώς ξεκίνησε αυτή η ιδέα και από πότε συμβαίνει και στην Ελλάδα – πόσα περίπου μέλη υπάρχουν;

Το Bookcrossing είναι ένα παγκόσμιο κίνημα “απελευθέρωσης” βιβλίων το οποίο διαθέτει μία παγκόσμια ιστοσελίδα (www.bookcrossing.com), πρόκειται, δηλαδή, για μια διαδικτυακή κοινότητα, τα μέλη της οποίας πιστεύουμε ότι τα βιβλία που σκονίζονται στο ράφι της βιβλιοθήκης μας πρέπει να αφήνονται να ταξιδεύουν ελεύθερα στον κόσμο, ώστε να βρουν καινούργιους αναγνώστες για να μοιραστούμε μαζί τους τις εμπειρίες μας από το βιβλίο ή το ταξίδι του. Η ιδέα ξεκίνησε το 2001 από τον Ρον Χορνμπέικερ στο Αϊντάχο των Η.Π.Α. και γρήγορα επεκτάθηκε στις περισσότερες χώρες του κόσμου, αριθμώντας σήμερα περί το ενάμισι εκατομμύριο μέλη. Στην Ελλάδα η πρώτη Bookcrosser εγγράφηκε ήδη από το 2002 και σήμερα τα μέλη είναι πάνω από 4.500 .

-Ποιά είναι η διαδικασία απελευθέρωσης ενός βιβλίου;

Κάθε βιβλίο καταχωρείται στην ιστοσελίδα www.bookcrossing.com, παίρνει ένα δικό του μοναδικό αριθμό και αποκτά δικό του ηλεκτρονικό ημερολόγιο στο οποίο θα γράψουν όλοι οι επόμενοι παραλήπτες και αναγνώστες του βιβλίου (εφόσον ακολουθήσουν τις οδηγίες που έχουμε γράψει στο εσώφυλλο του βιβλίου ακόμα κι ανώνυμα).
Το βιβλίο μετά το «απελευθερώνουμε» είτε σε κάποιο δημόσιο χώρο, για να το βρει κάποιος άλλος αναγνώστης τυχαία, δηλαδή πρόκειται για μια “άγρια” απελευθέρωση (wild release) είτε γίνεται με ανταλλαγή μεταξύ των μελών των διαφόρων κοινοτήτων, καθώς και μετά από σχετική αίτηση με προσωπικό μήνυμα (pm) μεταξύ μελών, οπότε στην περίπτωση αυτή θα πρόκειται για μια ελεγχόμενη απελευθέρωση (controlled realease).
Αυτός που παίρνει το απελευθερωμένο βιβλίο στα χέρια του αφήνει ένα σχόλιο στο διαδικτυακό ημερολόγιο του βιβλίου και έτσι όλοι εμείς μαθαίνουμε το ταξίδι του βιβλίου, την άποψη του αναγνώστη γι’ αυτό και πως επηρέασε τη ζωή του.

-Πως γίνεται η επικοινωνία μεταξύ των μελών του bookcrossing;

Η επικοινωνία μεταξύ των μελών του Bookcrossing είναι κυρίως διαδικτυακή, μέσα από το ελληνικό φόρουμ: http://www.bookcrossing.com/forum/28. Όμως, αρκετές πόλεις της Ελλάδας όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Λάρισα, ο Βόλος, τα Χανιά, η Λιβαδειά, τα Τρίκαλα και η Σκύρος έχουν κοινότητες που συναντιούνται σε τακτικές ή έκτακτες συναντήσεις προκειμένου να ανταλλάξουν βιβλία, να κουβεντιάσουν με αφορμή το βιβλίο και να οργανώσουν δράσεις. Σχετικά γρήγορα μάλιστα η barΕλληνική Κοινότητα του Bookrossing αισθάνθηκε την ανάγκη τα μέλη από διαφορετικές κοινότητες ανά την Ελλάδα να συναντηθούν και να γνωριστούν από κοντά, γι΄ αυτό και κάθε χρόνο από το 2006 και έπειτα πραγματοποιούνται και ετήσιο Πανελλήνιο Συνέδριο Bookcrossing. Μέχρι στιγμής έχουν αναλάβει και οργανώσει Πανελλήνια Συνέδρια, η Θεσσαλονίκη το 2006 και 2010, η Αθήνα το 2007, τα Χανιά το 2008, η Λάρισα το 2009, η Λιβαδειά το 2011, ο Βόλος του 2012 και η Σκύρος το 2013. Φέτος αναζητείται ακόμα ο γενναίος που θα αναλάβει να οργανώσει το 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο Bookcrossing, ενώ με αγωνία περιμένουμε εάν για πρώτη φορά θα ανατεθεί στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αθήνα, η διοργάνωση του Παγκόσμιου Συνεδρίου Bookcrossing του 2016.

-Γιατί και στη Κεφαλονιά;

Η αλήθεια είναι ότι στη Κεφαλονιά υπήρχαν μέλη ήδη εγγεγραμμένα από το 2005, και κάποια απ’ αυτά είχαν πραγματοποιήσει, κατά καιρούς απελευθερώσεις, ωστόσο μέχρι και σήμερα δεν είχαν συναντηθεί και οργανωθεί, ώστε να πραγματοποιούν αυτές τις μηνιαίες συναντήσεις.
Δοθείσης της ευκαιρίας του επαναπατρισμού μου στη Κεφαλονιά και όντας επί σειρά ετών μέλος μιας από τις πλέον δραστήριες κοινότητες, αυτής της Θεσσαλονίκης, μετέφερα την όποια “εμπειρία” μου, η οποία συνάντησε γόνιμο έδαφος στα πρόσωπα ορεξάτων μελών, των saura13 και Το_Koritsi, ώστε να προσκαλέσουμε τα ήδη υπάρχοντα μέλη αλλά και την υπόλοιπη κοινωνία της Κεφαλονιάς, με μια μαζική απελευθέρωση βιβλίων και με σχετικές ενημερωτικές αφίσες, να έρθουν στην πρώτη μας συνάντηση και να γίνουν μέλη αυτής της τεράστιας βιβλιοφιλικής κοινότητας.

-Πότε και που γίνονται οι συναντήσεις των Κεφαλονιτών Bookcrossers;

Οι Κεφαλονίτες bookcrossers και γενικότερα οι φίλοι του βιβλίου συναντιόμαστε μια φορά το μήνα, και συγκεκριμένα την πρώτη Κυριακή του μήνα για καφεδάκι, φιλική κουβεντούλα και ανταλλαγή βιβλίων στην Pub Old House στο Αργοστόλι (Σταύρου Μεταξά 22). Ήδη η πρώτη μας συνάντηση έγινε την Κυριακή 6 Απριλίου 2014, όπου συμμετείχαν 14 άτομα και μάλιστα είχαμε τη χαρά κατά τη διάρκεια της συνάντησης, να εγγραφούν στην κοινότητα τρία νέα μέλη.
H επόμενη συνάντησή μας έχει οριστεί για την Κυριακή 4 Μαΐου 2014, στην Pub Old House, με νέα θερινή ώρα προσέλευσης στις 7:00 μ.μ. και σας περιμένουμε όλους!

-Θα θέλατε να πείτε κάτι στο αναγνωστικό μας κοινό;

Αν βρείτε κάπου στο νησί ένα βιβλίο με την ετικέτα “Είμαι ένα ελεύθερο βιβλίο” μη διστάσετε να το πάρετε, κάποιος το έχει αφήσει εκεί για εσάς. Δώστε του, όμως, τη χαρά να μάθει τι απέγινε το βιβλίο, ακολουθώντας της οδηγίες της ετικέτας και αφήνοντας ένα σχόλιο στο site www.bookcrossing.com, ακόμα και ανώνυμα.
Αν έχετε οποιαδήποτε απορία, με χαρά μας να σας τη λύσουμε, εάν επισκεφτείτε το ελληνικό forum http://www.bookcrossing.com/forum/28, είτε επικοινωνώντας μαζί μας με προσωπικό μήνυμα (pm) στο προφίλ της ζώνης μας, Kefalonia-OBCZ στη διεύθυνση: (http://www.bookcrossing.com/mybookshelf/Kefalonia-OBCZ/) ή ακόμα καλύτερα να μας επισκεφτείτε σε κάποια από τις επόμενες συναντήσεις μας.
Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις