Έγινε η παρουσίαση του νέου βιβλίου της κα Σταυρούλα Κάτσου-Καντάνη “Η Έμμα και οι Έγκελ”

Έγινε σήμερα το απόγευμα η παρουσίαση του νέου παιδικού βιβλίου της συγγραφέας, Σταυρούλα Κάτσου-Καντάνη, με τίτλο “Η Έμμα και οι Έγκελ”, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου που ήταν τις 2 Απριλίου, ημέρα γεννεθλίων του συγγραφέα Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, στην αίθουσα της Κοργιαλενείου Βιβλιοθήκης.

Η κα Καντάνη κατάγεται από την Καλαμάτα και όπως μας ανέφερε είχε ζήσει τις τραγικές συνέπειες του σεισμού, που είχε πλήξει τότε την Καλαμάτα, το 1986 και από εκεί άντλησε την έμπνευσή της, που την οδήγησε να γράψει ένα παιδικό βιβλίο στο οποίο μοιράζετε μαζί μας και κυρίως με τα παιδιά, τις αναμνήσεις που έχει από εκείνη την ημέρα μέσω της ηρωϊδας του βιβλίου με το όνομα, Έμμα.

Η ιστορία λοιπόν αφορά τη μικρή Έμμα και τον σκύλο της τον Έγκελ, που τον βρήκε στα συντρίμια ενός σπιτιού και τον ονόμασε Έγκελ, από την λέξη Εγκέλαδος, η οποία σημαίνει κούνημα, στην ουσία το βιβλίο της κας Καντάνη είναι ένας οδηγός για το πως πρέπει τα παιδιά να αντιδρούν σε έναν σεισμό και πως να προστατεύονται κατά τη διάρκεια ενός σεισμού, τι πρέπει να κάνουν και τι δεν πρέπειν να κάνουν. Παραδείγματος χάρην, δεν πρέπει να μπαίνουν σε ασανσέρ, ή να τρέχουν στις σκάλες, δεν πρέπει να βγαίνουν στο μπαλκόνι, ή να πηγαίνουν κοντά σε ακτές, αν βρίσκονται στο σχολείο να προστατευθούν μπαίνοντας κάτω από τα θρανία και μόλις σταματήσει ο σεισμός τότε χωρίς πανικό να βγαίνουν έξω στο προαύλιο.

Όπως μας είπε και η ίδια η κα Καντάνη, πρέπει να ξεπεράσουμε τον φόβο του σεισμού καθώς η ζωή συνεχίζεται παρά τα όποια προβλήματα δημιουργούνται, αφηγήθηκε στον κόσμο γεγονότα τα οποία ζήσαμε και εμείς μπορεί όχι σε τέτοια ένταση και διάρκεια, αλλά παρόμοια ιδίως στην Παλική, όπως τα καράβια που είχαν πάει στη Καλαμάτα και είχαν φιλοξενήσει πολλές οικογένειες που είχαν χάσει το σπίτι τους. Ακόμα και μαθήματα έκαναν τα παιδιά μέσα στα καράβια καθώς οι πληγές που υπέστη η πόλη ήταν μεγάλες και άργησαν να αποκατασταθούν, με συνέπεια τα παιδιά να χάνουν μαθήματα.

Σαν επίλογο θα λέγαμε ότι το σημαντικό είναι να είμαστε έτοιμοι και προετοιμασμένοι για κάθε περίπτωση, γιατί ποτέ δεν ξέρουν πότε και με ποιά ένταση θα χτυπήσει την πόρτα μας ξανά ο εγκέλαδος, ο μόνος τρόπος για να προστατευθούμε είναι με ασκήσεις ετοιμότητας, που πρέπει να εφαρμόζονται σε κάθε σχολείο, στις υπηρεσίες και γενικά στους χώρους εργασίας. Στην παρουσίαση παραβρέθηκαν πολλοί γονείς με τα παιδιά τους, αλλά και ο Πρόεδρος του Κοργιαλένειου Ιδρύματος κ. Φραγκισκάτος.

Να ευχηθούμε καλή επιτυχία στο βιβλίο της κας Καντάνη και πολλά μπράβο για την πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση, ενός φαινομένου που προκαλεί φόβο και πανικό, όπως είναι ο σεισμός, βλέποντάς το μέσα από τα μάτια ενός παιδιού.

SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC

 

 

 
Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις