Σταύρος Λυκούδης: “Η Περιφέρεια μέχρι τώρα ήταν απούσα από κάθε τι σημαντικό”

Έχει ξεκινήσει ήδη ο προεκλογικός πυρετός και νέοι συνδυασμοί βγαίνουν στην επιφάνεια καθημερινά με ονόματα, κάποιοι με ονόματα τρανταχτά, άλλοι με νέους ανθρώπους που θέλουν να προσφέρουν στον τόπο τους πέρα από κόμματα και παρατάξεις.

Ένας τέτοιος άνθρωπος είναι και ο Σταύρος Λυκούδης, Πολιτικός Μηχανικός, από το Ληξούρι, που είχαμε την τιμή να γνωρίσουμε πριν δύο χρόνια, όταν κατέβαινε στις εθνικές εκλογές υποψήφιος βουλευτής με το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων, πριν μερικές μέρες μάθαμε ότι θα στηρίξει μία ανεξάρτητη κίνηση από τον Χρήστο Άνθη, που πρόσφατα διεγράφη από τον Περιφερειάρχη Σπύρο Σπύρου, σε μία προσπάθεια να διεκδικήσει την αντιπεριφέρεια που τόσο έχει ανάγκη από νέους, δυναμικούς αλλά και ανθρώπους με όρεξη για δουλειά και προσφορά στον τόπο. Φάνηκε αρκετά αισιόδοξος και αποφασιστικός καθόλη τη διάρκεια της συνένετυξης για την πορεία που έχει χαράξει ενώ μας εκμυστηρεύτηκε τις φιλοδοξίες του για το μέλλον της περιφέρειας.

Τον συναντήσαμε σήμερα το πρωϊ για να μάθουμε από πρώτο χέρι τι πρεσβεύει η Επτανησίων Θέληση και για να βάλει τα πράγματα στην θέση τους όσον αφορά τους Ανεξάρτητους Έλληνες αλλά και την μη στήριξη στον Θόδωρο Γαλιατσάτο. Μας μίλησε για το Δήμο και την κάθοδο Καλαφάτη στις εκλογές, ενώ απέκλεισε την πιθανότητα συνεργασίας με άλλες παρατάξεις.

Ποιές είναι οι αρχές που διέπουν την Επτανησίων Θέληση;

“Ξεκινήσαμε μία προσπάθεια, μία παρέα ανθρώπων, οι οποίοι μοιραστήκαμε κοινές απόψεις, είχαμε κοινή θέληση και κοινά οράματα για τον τόπο. Η αγανάκτηση από την κατάσταση που επικρατούσε μέχρι και τώρα και κυρίως από την απραξία της τοπικής αυτοδιοίκησης που μας οδήγησαν σε αυτή την διαδικασία. Πιστεύουμε ότι ο κόσμος θα το εκτιμήσει αυτό και θα μας εμπιστευτεί να αναλάβουμε την διακυβέρνηση των νησιών μας”.

Πως αποφασίσατε να συστρατευτείτε με τον Χρήστο Άνθη;

“Αυτό που μας οδήγησε ένα κοινό ιδεολογικό-κοινωνικό πλαίσιο το οποίο είναι πέρα και έξω από κόμματα. η παράταξη που δημιουργήσαμε, μαζί και με τους υπόλοιπους αντιπεριφερειάρχες και όσοι είναι ενταγμένοι στο ψηφοδέλτιό μας, είναι ανεξάρτητοι, είναι πολυσυλλεκτικοί, βασίζεται σε κοινωνικές τάξεις, κοινωνικές τάξεις οι οποίες βάλλονται αυτή τη στιγμή. Αποτελείται από επαγγελματίες, μικροεπαγγελματίες, ανέργους, οφειλέτες, από αυτούς τους ανθρώπους απαρτίζεται η παράταξή μας”.

Τι θα κάνει η Επτανησίων Θέληση για την Κεφαλονιά και για ποιό λόγο να την στηρίξουν οι Κεφαλονίτες;

“Βασική μας προτεραιότητα είναι όλα αυτά που χρονίζουν εδώ και πάρα πολύ καιρό να μπουν σε μία σειρά. Παρατηρήσαμε, όλοι ζήσαμε στο πετσί μας μέχρι τώρα ότι η Περιφέρεια ήταν απούσα, απούσα από κάθε τι σημαντικό. Δεν μπορούμε να μπούμε σε μία ακατάσχετη υποσχεολογία, αλλά το ναι θα είναι ναι και το όχι θα είναι όχι. Υπάρχουν πράγματα που ξέρουμε όλοι μας τι είναι, ξέρουμε ποιές ανάγκες δημιούργησε ο σεισμός για τις περιοχές που επλήγησαν, και σε αυτά πρέπει να μπει μία τάξη, πρέπει να μπει μία άμεση τάξη ώστε το επόμενο καλοκαίρι να μην μας βρει ανοχύρωτους και εκτεθειμένους. Γιατί τότε θα έχουμε μεγάλα προβλήματα με τον τουρισμό”.

Δεν φοβάστε ότι με αυτή την κίνηση θα διασπαστεί το αντιμνημονιακό μέτωπο;

“Δεν υπάρχει καμία περίπτωση, το αντιμνημονιακό μέτωπο καταρχάς έτσι όπως ορίζεται αποτελείται από απλούς καθημερινούς ανθρώπους. Το αντιμνημονιακό μέτωπο ξεκίνησε στην πλατεία Συντάγματος από του αγανακτισμένους μην ξεχνάμε. Από εκεί και πέρα κάθε ένας ο οποίος είναι και απαρτίζει την κίνηση και την προσπάθειά μας αυτή, έτσι όπως ξεκίνησαν οι αγανακτισμένοι, πέρα και έξω από κόμματα, έτσι και εμείς συνεχίζουμε αυτή την προσπάθεια”.

Οι ΑΝ.ΕΛ. με επίσημη ανακοίνωσή τους στηρίζουν τον Συνδυασμό της ΑΝΑΣΑ, το να πηγαίνετε αντίθετα σε αυτή την θέση, δεν φοβάστε ότι θα θεωρηθείτε “αντάρτης”;

Η προσπάθεια που ξεκινήσαμε, όπως προανέφερα, επειδή είναι έξω από κόμματα, δεν νομίζω ότι αντίκειται στις αρχές και τις ιδεολογίες των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Από εκεί και πέρα η ανακοίνωση που βγήκε αφορά τη Συντονιστική Επιτροπή των Ανεξάρτητων Ελλήνων στην Κεφαλονιά. Τα αρμόδια όργανα ακόμα δεν έχουν αποφασίσει, συνολικά, στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ποιόν θα στηρίξουν ως υποψήφιο Περιφερειάρχη. Από εκεί και πέρα όμως εμείς, επειδή δεν θέλουμε να δίνουμε λογαριασμό σε κανένα κόμμα, επειδή δεν είμαστε παιδιά κανενός κομματικού  σωλήνα, δεν επιδιώκουμε καμία απολύτως στήριξη. Από εκεί και πέρα, αν έρθει, είναι καλοδεχούμενη”.

Για ποιό λόγο αποφασίσατε να στηρίξετε έναν Κεκρυραίο πολιτικό και όχι και έναν Κεφαλονίτη;

“Μα υπάρχει ένας Κεφαλονίτης, και μάλιστα επειδή οι προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η Περιφέρεια, μία από τις προκλήσεις, η βασικότερη για το νησί μας, αφορά τεχνικά θέματα λόγω των αποτελεσμάτων του σεισμού. Ίσα ίσα που είναι η ευκαιρία να δοθεί σε ένα νέο άνθρωπο, να αποδείξει πραγματικά τι χρειάζεται αυτός ο τόπος. Και από την άλλη, τα σχολεία που έχουν και αυτά υποστεί ένα μεγάλο πρόβλημα, βλέπουμε και στο Λύκειο στο Αργοστόλι, στο χώρο του Ξενία, ότι χρονίζουν τόσα και τόσα χρόνια, ακούμε υποσχέσεις μέχρι τώρα. Πάρα πολλές υποσχέσεις από την περιφερειακή αρχή και δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα και τα παιδιά παραμένουν στα κοντέινερ. Αυτά πρέπει να αλλάξουνε και ένας λόγος παραπάνω, ο Χρήστος ο Άνθης ως Περιφερειάρχης Εκπαίδευσης που είχε διατελέσει τόσα χρόνια, που έχει μία παραπάνω ευαισθησία στο να κοιτάξει αυτά τα θέματα”.

Για τον Δήμο ποιόν θα στηρίξετε;

“Κάθε ένας, σε κάθε νησί αποφασίζει διαφορετικά, δεν υπάρχει κομματικός στρατός, δεν υπάρχει παραταξιακός στρατός, δεν πιστεύω σε αυτά τα πράγματα. Οπότε το μόνο που ορίζω είναι μόνο η προσωπική μου ψήφος. Και για αυτή ακόμα δεν έχω αποφασίσει. Άλλωστε δεν ξέρουμε και ποιοί θα είναι ακόμα υποψήφιοι Δήμαρχοι”.

Γιατί δεν αποφασίσατε να διεκδικήσετε το Δήμο και προτιμήσατε την Περιφέρεια;

“Θεωρώ ότι το μεγαλύτερο κομμάτι των εξελίξεων στο άμεσο μέλλον θα το παίξει η Περιφέρεια μέσα, ως θεσμός, γιατί, για παράδειγμα πρέπει και οφείλει η Περιφέρεια να διεκδικήσει απευθείας από τα Ευρωπαϊκά όργανα, τους Ευρωπαίους Επιτρόπους, χρηματοδοτήσεις τέτοιες, κατευθυνόμενες πάντα προς συγκεκριμένους τομείς ανάπτυξης. Δίνω ένα παράδειγμα, δεν έχει αναπτυχθεί καθόλου στα νησιά μας, ενώ θα μπορούσε πάρα πολύ, ο καταδυτικός τουρισμός.  Τα καταδυτικά πάρκα από πλευρά οριοθέτησης και κόστους, έχουν πάρα πολύ μικρό κόστος, από πλευρά τουρισμού αντίθετα ελκύουν τουρίστες πάρα πολύ υψηλού εισοδήματος. Αυτό είναι ένα παράδειγμα και είναι και μία από τις προτάσεις μας και από τις άμεσες επιδιώξεις, αν θέλετε, για την επόμενη μέρα”.

Σας προβληματίζει η κάθοδος Αλέκου Καλαφάτη στις εκλογές;

“Προσωπικά του ίδιου με προβληματίζει η άποψη ότι δεν βλέπω καινούργια πρόσωπα να βγαίνουν στο προσκήνιο και να προσπαθούν να πάρουν τις τύχες στα χέρια τους. Είναι απαράδεκτο νέοι άνθρωποι να κάνουν πίσω και να κάθονται στους καναπέδες από τη μία πλευρά, από την άλλη είναι και λίγο δικαιολογημένοι, γιατί όταν υπάρχουν άνθρωποι που τόσα και τόσα χρόνια έχουν διαχειριστεί τις τύχες μας και είδαμε που μας έφτασαν, συνεχίζουν να φέρνουν απραμένους στο προσκήνιο με τον έναν ή τον άλλο τρόπο”.

Ενδέχεται να συνεργαστείτε με κάποια άλλη παράταξη στην πορεία των εκλογών;

“Με καμία απολύτως. Επιδιώκουμε να εκλεγούμε, επιδιώκουμε να διεκδικήσουμε την ψήφο και την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας, επιδιώκουμε να διοικήσουμε την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, όχι στα πλαίσια τα κομματικά, ούτε τα πολιτικά, αλλά στα πλαίσια της Διοίκησης. Χρειάζονται τεχνοκρατικές απόψεις, χρειάζονται τεχνοκρατικές ιδέες και ένας τεχνοκρατικός τρόπος διοίκησης της Περιφέρειας για να έχει και αυτή αποτέλεσμα”.

 
Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις