ΕΛΜΕ-ΚΙ: “Ουσιαστικά μέτρα για τα σχολεία τώρα”!

ΠΡΟΣΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ το υπόμνημα που ακολουθεί:
Πανελλαδικοί φορείς και φορείς που δρουν σε πλαίσια ευρύτερα (ή εκτός) του Νομού:
• Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ)
• ΓΣ Προέδρων ΕΛΜΕ (ΟΛΜΕ)
• Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ)
• Φοιτητικός Σύλλογος Φιλοσοφικής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) «Κώστας Βάρναλης»
• Φοιτητικός Σύλλογος Ιστορικού Αρχαιολογικού ΕΚΠΑ
• Φοιτητικός Σύλλογος Τουρκικών και Ασιατικών Σπουδών ΕΚΠΑ
• Ομοσπονδία Κεφαλονίτικων και Ιθακησιακών Σωματείων
• Σύλλογος Φαρακλάδων «Εύγερος» Κεφαλονιάς
• Σύλλογος Ειδικοτήτων Ειδικής Αγωγής Περιφέρειας Ιονίων Νήσων (ΣΕΕΑΠΙΝ)
• Εργαζόμενοι στην Κινητή Μονάδας Ψυχικής Υγείας Κεφαλονιάς – Ζακύνθου – Ιθάκης «ΜΕΤΑΒΑΣΗ»
Από Κεφαλονιά:
• Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Κεφαλονιάς (ΟΜΟΦΩΝΑ)
• Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς – Ιθάκης
• Νομαρχιακή Επιτροπή Τεχνικού Επιμελητήριου Ελλάδας (ΤΕΕ) Κεφαλονιάς – Ιθάκης
• ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς – Ιθάκης (και άλλες ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ που στηρίζουν)
• Ενώσεις Γονέων, Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων Κεφαλονιάς
• Εργαζόμενοι Κέντρου Πρόληψης Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών Νομού Κεφαλληνίας – Ιθάκης «Απόπλους»
• Σωματείο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση
• Σύλλογος Σπουδαστών του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων ΑΤΕΙ Ιονίων Νήσων
• Σύλλογος Σπουδαστών του Τμήματος Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας ΑΤΕΙ Ιονίων Νήσων
• Σύλλογος Σπουδαστών ΑΕΝ Ιονίων Νήσων
• 15μελές Μαθητικό Συμβούλιο 1ου Γενικού Λυκείου Αργοστολίου
• 15μελές Μαθητικό Συμβούλιο ΕΠΑΛ Αργοστολίου
• 5μελές Μαθητικό Συμβούλιο Εσπερινού Γυμνασίου – Λυκείου Αργοστολίου
• 15μελές Μαθητικό Συμβούλιο ΕΠΑΛ Ληξουρίου
• 15μελές Μαθητικό Συμβούλιο Γυμνασίου – Λυκείου Μεσοβουνείων
• 15μελές Μαθητικό Συμβούλιο Γενικού Λυκείου Πάστρας
• 15μελές Μαθητικό Συμβούλιο Γενικού Λυκείου Σάμης
Από Ιθάκη:
• Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Ιθάκης (ΟΜΟΦΩΝΑ)
• Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΕΠΑΛ Ιθάκης
• Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου Ιθάκης
• 15μελές Μαθητικό Συμβούλιο Γενικού Λυκείου Ιθάκης
• 15μελές Μαθητικό Συμβούλιο ΕΠΑΛ Ιθάκης
• 15μελές Μαθητικό Συμβούλιο Γυμνασίου Ιθάκης

ΥΠΟΜΝΗΜΑ
Οι μαζικοί και άλλοι φορείς που υπογράφουμε το υπόμνημα, συμμετέχουμε με όλες μας τις δυνάμεις στον αγώνα για την ασφάλεια των μαθητών, για ρυθμίσεις και μέτρα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες του σήμερα:
Ουσιαστικά μέτρα ΤΩΡΑ.
Για τη διασφάλιση των σπουδών, της ζωής και της ασφάλειας των μαθητών!!!
Ειδικές ρυθμίσεις και μέτρα για τους μαθητές:
1. Άμεσα να ρυθμιστεί ότι οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου, από την Κεφαλονιά και την Ιθάκη, δεν θα δώσουν πανελλαδικές και θα εισαχθούν με ειδικό καθεστώς (πχ ποσόστωση) στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
2. Να ακυρωθεί η διαδικασία έναρξης εξέτασης των μαθητών της Α΄ Λυκείου στο Νομό με τράπεζα θεμάτων.
3. Να ρυθμιστεί η διαδικασία προαγωγής των μαθητών δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων στο Νομό, με συγκεκριμένες διευκολύνσεις, βάσει της πραγματικότητας που έχει διαμορφωθεί, χωρίς παράταση του διδακτικού έτους και χωρίς περικοπή των πασχαλινών διακοπών.
4. Να επαναλειτουργήσει άμεσα και σε ασφαλείς χώρους κάθε δομή εκπαίδευσης και φύλαξης (νηπιαγωγεία και παιδικοί σταθμοί) που βρίσκεται σε αναστολή διαρκείας.
5. Την εναπομένουσα χρονιά να διδαχτεί το απολύτως ουσιώδες για τις επόμενες τάξεις, με παιδαγωγική καθοδήγηση. Οι μαθητές βίωσαν και βιώνουν τραγικές συνθήκες, είναι ψυχικά επιβαρυμένοι, έχασαν ένα μήνα μαθήματα λίγο πριν την έναρξη των εξετάσεων. Δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των μαθημάτων με όρους αναπλήρωσης και εντατικοποίησης της μαθησιακής διαδικασίας.
6. Να υπάρξει πρόνοια για κατασκηνώσεις και δωρεάν διακοπές των μαθητών μετά το τέλος του σχολικού έτους (χωρίς καμία παράτασή του).
7. Να προβλεφθούν στην Παλική επιπλέον αίθουσες, στις οποίες οι μαθητές που έχασαν τα σπίτια τους θα μπορούν να διαβάζουν. Επίταξη ξενοδοχείων για τη στέγαση των άστεγων μαθητών και των οικογενειών τους. Δωρεάν πρωινό – μεσημεριανό και βραδινό γεύμα για όλους τους μαθητές στην Παλική. Δωρεάν ένα γεύμα για όλους τους μαθητές των σχολείων του Νομού.
8. Στήριξη των μαθητών με οργανωμένο επιτελείο ψυχολόγων κλπ, με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Πρόσληψη προσωπικού και τακτική αμοιβή εργαζόμενων σε «Απόπλου» και «Μετάβαση» – έχουν απομείνει 3 από τους 19. Δε μπορεί κάθε φερόμενος ως επιστήμονας ή φιλάνθρωπος των ΜΚΟ να μπαινοβγαίνει στα σχολεία.
Για τη θωράκιση των σχολείων και την ασφάλεια των μαθητών:
1. Να πραγματοποιηθούν ουσιαστικοί έλεγχοι και όχι μόνο εποπτικοί, από αρμόδιες επιτροπές του ΟΣΚ και να παρασχεθούν πιστοποιητικά καταλληλότητας για όλα τα σχολεία. Να ελεγχθεί και να δημοσιοποιηθεί για ποιο λόγο η πλειονότητα των σχολικών συγκροτημάτων στο Νομό δεν έχει ποτέ παραληφθεί. Ο ουσιαστικός – ενδελεχής έλεγχος όλων των σχολικών μονάδων να γίνει ΑΜΕΣΑ σε όλα τα επίπεδα (στατική επάρκεια –έξοδοι διαφυγής – πυρασφάλεια – επάρκεια σε προαύλια και χώρους συγκέντρωσης), με προτεραιότητα σε όσα έχουν κατασκευαστεί πριν το 1985, δηλαδή σύμφωνα με παλιότερους αντισεισμικούς κανονισμούς. Για όσα τέτοια κτήρια δεν προκύψει η επάρκεια να αντικατασταθούν άμεσα με σύγχρονα αντισεισμικά κτηριακά συγκροτήματα. Στην πιο σεισμογενή περιοχή της χώρας η πολιτεία οφείλει ΟΛΑ τα σχολεία του νομού να είναι κατασκευασμένα σύμφωνα με τους τελευταίους αντισεισμικούς κανονισμούς (2003), που πρέπει να επικαιροποιηθούν, βάσει των δεδομένων του τελευταίου σεισμού (όχι πολυώροφα, επάρκεια σε προαύλια, αντοχή σε μεγαλύτερες επιταχύνσεις κλπ).
2. Να συνταχθεί μητρώο ελέγχων που θα επικαιροποιείται περιοδικά.
3. Να διασφαλιστεί η οδική ασφάλεια στις σχολικές μεταφορές, με τεχνικά έργα στα επικίνδυνα σημεία.
4. Να προχωρήσουν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος τα πέντε νέα σχολικά συγκροτήματα στο Νομό, τα οποία έχουν αποφασιστεί από την τοπική διοίκηση εδώ και δέκα χρόνια. Τα σχολεία να γίνουν από τον ΟΣΚ, με πλήρη και αποκλειστική κρατική χρηματοδότηση.
5. Να μην υλοποιηθούν τα σχέδια κατάργησης – συγχώνευσης του ΟΣΚ και του ΟΑΣΠ. Να υπάρξει αναβάθμιση και στελέχωσή τους, ώστε να παίξουν το ρόλο τους.
6. Να επικαιροποιηθούν με ευθύνη του ΟΑΣΠ και σε συνεργασία με τους Συλλόγους διδασκόντων τα σχέδια αντιμετώπισης σεισμού. Να γίνονται συστηματικά ασκήσεις και να ενισχυθεί η αντισεισμική αγωγή.
7. Όχι στη μονιμοποίηση των κοντέινερς και στη διπλοβάρδια.
Άλλα μέτρα:
1. Να αρθούν οι διαθεσιμότητες σε εκπαιδευτικούς – φύλακες – επιστάτες.
2. Να καλυφθούν άμεσα τα κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό του κανονικού σχολικού προγράμματος.
3. Προσλήψεις για πρόσθετη – ενισχυτική.
4. Μέτρα για τους σεισμόπληκτους εκπαιδευτικούς, καθαρίστριες και προσωπικό κοινωφελούς (οικονομικά, μοριοδότηση για μεταθέσεις, καταβολή δεδουλευμένων σε καθαρίστριες – 5μηνίτες και ΕΣΠΑ που είναι απλήρωτοι, άμεση άρση στα ωράρια οκτώ το πρωί με οκτώ το βράδυ για συμπληρώσεις ωραρίου, προσλήψεις με μόνιμες σταθερές εργασιακές σχέσεις κλπ).
5. Μέτρα για τους σπουδαστές των ΑΕΝ και των ΤΕΙ που φοιτούν στο Νομό (δωρεάν σίτιση, στέγαση, άμεση αποκατάσταση εξοπλισμού που καταστράφηκε στις σχολές, επιδότηση για οικοσκευή, μέτρα για διευκολύνσεις στις εξετάσεις κλπ). Πλήρης αποκατάσταση κι ενίσχυση των κτιρίων στην ΑΕΝ.
6. Μέτρα για τους σεισμόπληκτους κεφαλονίτες σπουδαστές που φοιτούν σε άλλες περιοχές (κάλυψη ενοικίου, επιδότηση σπουδών, δωμάτια σε εστίες, διευκολύνσεις για μετεγγραφές σε αντίστοιχα τμήματα όταν έχουν αλλού σπίτι ή αδέρφια που σπουδάζουν κλπ).
7. Να δοθεί η δυνατότητα για εξέταση σε διαφορετική χρονική περίοδο για τους κεφαλονίτες φοιτητές.
8. Με ευθύνη των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, από τον Κρατικό Προϋπολογισμό να δοθεί άμεση οικονομική ενίσχυση 300€ σε όλους τους κεφαλονίτες φοιτητές που η περιουσία των οικογενειών τους έχει υποστεί ζημιές.
9. ΔΩΡΕΑΝ μετακίνηση με τα αστικά λεωφορεία – ΔΩΡΕΑΝ ακτοπλοϊκά εισιτήρια από και προς Κεφαλονιά για τους πληγέντες φοιτητές, με την επίδειξη του πάσο.
15. Με ευθύνη των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ όλοι οι πληγέντες φοιτητές να έχουν δικαίωμα δωρεάν σίτισης.
Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις