Ηλίας Τουμασάτος: “Το σαράκι”, η αγάπη για το γράψιμο υπήρχε από παλιά”

Αυτές τις μέρες είχαμε την ευκαιρία να συναντήσουμε και να συνομιλήσουμε με έναν ιδιαίτερο άνθρωπο, έναν άνθρωπο του πνεύματος, τον Ηλία Τουμασάτο,  έναν εκπαιδευτικό με ανήσυχο πνεύμα, που δεν επαναπαύεται και βρίσκεται σε μία αέναη αναζήτηση, της γνώσης, της σοφίας, ενός ιδανικού κόσμου θα μπορούσαμε να πούμε χωρίς να υπερβάλουμε.

Το ανήσυχο πνεύμα του τον οδηγεί πολλές φορές σε άγνωστα μονοπάτια που δεν φοβάται να περπατήσει και να ανακαλύψει τι κρύβουν στο τέλος, όπως πρόσφατα η συγγραφή ενός παιδικού βιβλίου, που έφερε στην επιφάνεια μία άγνωστη πτυχή του εαυτού του, με άκρως πετυχημένη κατάληξη, καθώς διαβάζοντας το βιβλίο ο “Μικρός Μάγος” χάνεσαι σε ένα παραμυθένιο κόσμο, έναν ιδεατό κόσμο, έναν κόσμο που εμείς σαν ενήλικες ποθούμε και ζηλεύουμε, έναν κόσμο γεμάτο αθωώτητα και ξεγνασιά.

<-Πείτε μας λίγα λόγια για τη ζωή σας και την επαγγελματική σας πορεία μέχρι σήμερα.

“Κατ’ αρχάς θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά γα το ενδιαφέρον σας για τον «Μικρό Μάγο»… Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Κεφαλονιά, στα 17 την άφησα, ευτυχώς προσωρινά, για να σπουδάσω. Τέλειωσα τη Νομική Σχολή και μετά το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Η δικηγορία είναι κάτι που δε μου ταίριαζε, κι έτσι το 2000 πήρα την απόφαση να γυρίσω στην Κεφαλονιά. Δούλεψα στην αρχή, για περίπου μια δεκαετία στην Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη του Αργοστολίου. Ύστερα έδωσα εξετάσεις και διορίστηκα στην εκπαίδευση. Φέτος είναι ο πέμπτος μου χρόνος στο Βαλλιάνειο Λύκειο των Κεραμειών, κι αυτή είναι μια δουλειά που αγαπώ πολύ. Γενικά, θεωρώ ότι ήμουν ως τώρα πολύ τυχερός…”.

-Πως πήρατε την απόφαση να γράψετε βιβλίο και δη παιδικό βιβλίο;

“Αυτές είναι επιθυμίες που υπάρχουν μέσα μας όσο υπάρχουμε κι εμείς. Το σαράκι λοιπόν υπήρχε από παλιά: η αγάπη για το γράψιμο. Στα χρόνια της Βιβλιοθήκης πήρε κι άλλες μορφές, μέσα από εκδόσεις, συνέδρια, είδα τυπωμένα τα πρώτα μου κείμενα… Όμως επιθυμούσα και κάτι πιο προσωπικό, να πω τις δικές μου ιστορίες. Οι ιστορίες του βιβλίου γράφτηκαν σε διάφορες χρονικές στιγμές, πολλές πρωτοείδαν το φως στο ιστολόγιό μου, αλλά η πραγματική αιτία που πήραν χάρτινη μορφή είναι ο Παναγής ο Μοσχονάς, των εκδόσεων Αιγιαλός, ο οποίος πίστεψε σ’ αυτό το βιβλίο και αποφάσισε να το εκδώσει σε μια δύσκολη εποχή. Χωρίς αυτόν και την ομάδα του «Κύβου» δεν θα υπήρχε στα ράφια ο «Μικρός Μάγος». Γι’ αυτό τον ευχαριστώ. Η αλήθεια είναι ότι «Ο Μικρός Μάγος» δεν είναι ακριβώς ένα παιδικό βιβλίο, αλλά ένα βιβλίο για όσους αναζητούν το παιδί μέσα τους”.

-Από πού αντλήσατε ιδέες ή τι σας ενέπνευσε για να γράψετε τις ιστορίες που ξετυλίγονται στις σελίδες του βιβλίου;

“Οι ιστορίες είναι στιγμές της καθημερινής μας ζωής, που συχνά προσπερνάμε αγνοώντας το κρυμμένο «μεγαλείο» τους. Αλλά οι στιγμές αυτές συνδέονται με ανθρώπους. Οι άνθρωποι είναι οι πρωταγωνιστές. Άμεσα ή έμμεσα στο βιβλίο αυτό συνυπάρχουν πολλοί αγαπημένοι μου άνθρωποι. Γιατί πιστεύω ότι δεν έχουμε πιο πολύτιμη, πιο μεγάλη περιουσία από τους ανθρώπους που αγαπάμε. Αυτή την περιουσία πρέπει να εκτιμήσουμε. Και την ευτυχία της στιγμής. Αυτήν προσπάθησα κι εγώ να αποτυπώσω στις ιστορίες, άλλες λίγο πιο αυτοβιογραφικές, άλλες πιο παραμυθένιες, αλλά όλες με κρυμμένη μέσα τους μια ανθρώπινη και τρυφερή στιγμή”.

-Ποια είναι η σχέση σας με τα παιδιά;

“Η τύχη δεν τα έφερε έτσι ώστε να έχω δικά μου παιδιά. Νομίζω ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη ευλογία από το να μεγαλώνεις παιδιά, όσες δυσκολίες κι αν υπάρχουν. Αλλά κι εγώ νιώθω ευλογημένος, γιατί μοιράζομαι πολλές ώρες της ημέρας με τους μαθητές μου. Επομένως, για όλους φροντίζει ο θεός: έχω κι εγώ τα παιδιά μου, και μάλιστα πολλά! Νομίζω ότι ελάχιστα τους έχω μάθει ως δάσκαλος. Πολύ περισσότερα μαθαίνω εγώ από τα παιδιά. Κι έχω πολλά ακόμα να μάθω”.

-Από την εμπειρία σας σαν εκπαιδευτικός θεωρείτε ότι οι νέοι συνεχίζουν να διαβάζουν βιβλία ή τα βιβλία πλέον έχουν παραχωρήσει την θέση τους στο internet;

“Το αν θα διαβάζουμε από το χαρτί, από μια ταμπλέτα ή από πλάκες σαν αυτές που ο Μωυσής παρέλαβε τις Δέκα Εντολές δεν είναι για μένα το μείζον. Το σημαντικό είναι να διαβάζουμε, να σκεφτόμαστε, να ονειρευόμαστε. Τα νέα μέσα βέβαια, που αναμφισβήτητα τα προτιμούν οι νέοι, κάνουν την ανάγνωση πιο γρήγορη και αποσπασματική. Εγώ ανήκω σε μια γενιά που αγάπησε και ονειροπόλησε μέσα από βιβλία. Πιστεύω ότι το μεγαλύτερο δώρο που μας προσφέρει η ανάγνωση, η συγκίνηση, θα συνεχίσει να υπάρχει, ανεξαρτήτως μέσου. Αλλά πιστεύω ότι και τα βιβλία θα συνεχίσουν να υπάρχουν”!

-Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον;

“Η αλήθεια είναι ότι δεν μου αρέσει πολύ να κάνω σχέδια. Θέλω απλά να είναι καλά οι αγαπημένοι μου άνθρωποι… Να κάνω ό,τι μπορώ γι’ αυτούς αλλά και για τους μαθητές μου… και, όταν με πιάνει το κέφι… να γράφω κι άλλες ιστορίες, για να προλάβω να χωρέσουν σ’ αυτές όλοι όσοι αγαπάω”.

Μαζί με τον κ. Τουμασάτο συναντήσαμε και τον ιδιοκτήτη του Βιβλιοπωλείου “Ο Κύβος” και πρόσφατα εκδότη, Παναγή Μοσχονά Καρκαβέλα, ο οποίος μας μίλησε για την αγάπη του για τα βιβλία, τις πολύ επιτυχημένες και πρωτοποριακές εκδηλώσεις που οργανώνει σχεδόν κάθε Κυριακή στο χώρο του Βιβλιοπωλείου, πως πήρε την απόφαση να μπει στον χώρο των εκδόσεων βιβλίων, αλλά και τα σχέδιά του για το μέλλον.

-Πόσα χρόνια παρουσίας κλείνει το βιβλιοπωλείο;

“Αισίως έντεκα”.

-Τον τελευταίο καιρό πρωτοτυπείτε με τις εκδηλώσεις που οργανώνει το βιβλιοπωλείο, ποια είναι η ανταπόκριση του κόσμου;

“Είναι αλήθεια πως ο νέος μας χώρος στη Λεωφόρο Βεργωτή ευνοεί τη διοργάνωση μιας σειράς εκδηλώσεων για ενήλικες και παιδιά. Τρόπον τινά, ο ίδιος ο χώρος μας panagismosxonasπροέτρεψε να μπούμε σε αυτή τη διαδικασία, σε συνδυασμό με την αγάπη μας για το βιβλίο και τη φιλαναγνωσία. Η ανταπόκριση του κόσμου σε αυτή μας την προσπάθεια είναι  εξόχως θετική, ειδικά στις εκδηλώσεις που αφορούν στα παιδιά. Κι αυτό μας δίνει ένα ακόμη κίνητρο να συνεχίσουμε δυναμικά”.

Εκτός από το βιβλιοπωλείο μάθαμε ότι ασχολείστε και με τις εκδόσεις βιβλίων, και συγκεκριμένα έχετε ιδρύσει την εκδοτική εταιρεία  «Αιγιαλός», πείτε μας λίγα λόγια για πως γεννήθηκε η ιδέα;

“Η ενασχόληση με τις εκδόσεις προέκυψε πρώτα και κύρια από την αγάπη που θεωρώ πως κάθε Κεφαλονίτης έχει για τον τόπο του. Παρακολουθώντας ανάλογες δράσεις συναδέλφων ανά την Ελλάδα, διαπίστωσα πως υπήρχε ένα κενό σε αυτό το κομμάτι στο νησί, όταν αντίθετα υπάρχουν αρκετοί αξιόλογοι άνθρωποι που δημιουργούν και που το έργο τους αξίζει να δει το φως της δημοσιότητας. Άλλωστε από την αρχή της λειτουργίας του βιβλιοπωλείου, υπάρχει ένα ξεχωριστό τμήμα αφιερωμένο σε βιβλία Κεφαλλήνων συγγραφέων καθώς και σε βιβλία όπου η Κεφαλονιά έχει πρωταγωνιστικό ρόλο”.

-Θεωρείτε ότι το να ασχολείσαι με βιβλία είναι ένα ρίσκο που αξίζει να πάρει κανείς τη σημερινή εποχή με όλη την τεχνολογία  που υπάρχει γύρω μας;

“Δεν θα μπορούσα να χαρακτηρίσω σε καμία περίπτωση ρίσκο την ενασχόληση μου με κάτι από το οποίο αντλώ τεράστια ευχαρίστηση. Ούτε θεωρώ πως το βιβλίο απειλείται από την ανάπτυξη της τεχνολογίας. Αντιθέτως το ίντερνετ και η εύκολη πρόσβαση σε αυτό μπορεί κάλλιστα να προωθήσει τη φιλαναγνωσία. Περισσότερο με προβληματίζει η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το εκπαιδευτικό σύστημα στην Ελλάδα παρά το οτιδήποτε άλλο”.

-Σύμφωνα με την εμπειρία που έχετε όλα αυτά τα χρόνια, μπορείτε να μας πείτε αν η νεολαία συνεχίζει να διαβάζει εξωσχολικά βιβλία;

“Θα προτιμούσα να αποφύγω τη γενίκευση καθώς το συμπέρασμα θα ήταν μάλλον αρνητικό. Υπάρχουν παιδιά που διαβάζουν και παιδιά που δεν διαβάζουν. Και, για τα παιδιά εκείνα που δεν διαβάζουν είναι σημαντικό να αναρωτηθούμε γιατί. Όταν η ίδια η οικογένεια, και το σχολείο στη συνέχεια δεν δίνουν στο παιδί τα κατάλληλα ερεθίσματα για να στραφεί στην ανάγνωση εξωσχολικών βιβλίων είναι προφανές πως δύσκολα θα κάνει την επιλογή από μόνο του”.

-Ποια είναι τα σχέδια που έχετε για το μέλλον;

“Για το επόμενο διάστημα προγραμματίζουμε μια σειρά εκδηλώσεων στο βιβλιοπωλείο, ενώ υπάρχουν μερικά ενδιαφέροντα βιβλία υπό έκδοση. Και καθώς μας αρέσει να εξελισσόμαστε συνεχώς, υπάρχουν κι άλλες φρέσκιες ιδέες για τις οποίες θα σας ενημερώσουμε εν καιρώ”.

 
Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις