Αναδάσωση στον Άγιο Κωνσταντίνο-Ένα μεγάλο δώρο στη φύση για όσα μας προσφέρει

Πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωϊ η προγραμματισμένη αναδάσωση, προς τιμήν της Παγκόσμιας Ημέρας Δασοπονίας, μία πρωτοβουλία του Πυροσβέστη, Νίκου Λυμπερόπουλου, σε συνεργασία πάντα με το Δασαρχείο, σε μία προσπάθεια να επανέλθει το συγκεκριμένο σημείο στην πρωτύτερη κατάσταση.

Βρεθήκαμε λοιπόν στον Άγιο Κωνσταντίνο, στην περιοχή Νταμάρι, όπου με την βοήθεια των Εθελοντικών Ομάδων Δασοπροστασίας Λειβαθούς, Ελειού-Πρόννων και Πυλάρου αλλά και της Νοσηλευτικής Σχολής, φυτεύθηκαν 150 δέντρα, συγκεκριμένα πεύκα, στην κάτω μεριά του δρόμου, σε μία αρκετά δύσβατη περιοχή, που κάθε καλοκαίρι υποφέρει από τις συχνές πυρκαγιές, που μέσα στα χρόνια έχουν αποψηλώσει την πολύ όμορφη περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου, με την μαγευτική θέα στον κόλπο του Αργοστολίου. Μία περιοχή που το καλοκαίρι αποτελεί ένα ακόμα μέρος που προσελκύει τα βλέματα των τουριστών που πηγαίνοντας προς Ληξούρι ή Φισκάρδο σταματούν για να τραβήξουν φωτογραφίες.

Μία κίνηση σεβασμού και αγάπης προς το περιβάλλον, που κάθε χρόνο πληγώνουμε τόσο με τα σκουπίδια που πετάμε σε καθημερινή βάση όσο και με τις ανεξέλεγχτες φωτιές που βάζουν κάποιοι ανεγκέφαλοι χωρίς να σκέφτονται τις επιπτώσεις που έχει αυτή η παράλογη πράξη στη ζωή μας αλλά και στο νησί ιδιαίτερα. Με αυτή την χειρονομία από μέρους της Πυροσβεστικής αλλά και το ενδιαφέρον του Δασαρχείου, ας ελπίσουμε και ας ευχηθούμε η περιοχή τα επόμενα χρόνια να αλλάξει μορφή και να μπορούμε όλοι να απολαμβάνουμε το οξυγόνο και και την μαγεία που μας προσφέρει απλόχερα η φύση.

Αμέσως μετά τη δεντροφύτευση έγινε και το ανάλογο πότισμα έτσι ώστε να μπορέσουν τα δεντρίλια να μεγαλώσουν και να απλώσουν τις ρίζες τους βαθιά μέσα στο έδαφος και να μπορέσουν να αναπτυχθούν, όλοι εξέφρασαν την ευχή να μπορέσουν αυτά τα δέντρα να μεγαλώσουν σχηματίζοντας ένας δάσος και να μην έχουν άσχημη κατάληξη το φετινό καλοκαίρι. Τα σούπερ μάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος πρόσφεραν νερά, χυμούς και κρουασάν σε όσους βοήθησαν να επιτευχθεί αυτό το σημαντικό έργο πνοής για την περιοχή και το νησί μας.

Στην δεντροφύτευση παραβρέθηκαν εκτός από το Δήμαρχο Αλέξανδρο Παρίση που πάντα στηρίζει τέτοιους είδους ενέργειες και έδωσε όπως ήταν φυσικό τα εύσημα σε όλους όσους συμμετείχαν,  ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Μιλτιάδης Τετενές, ο οποίος συμμετείχε ενεργά φυτεύοντας και αυτός σε μία συμβολική κίνηση, ένας δεντράκι, ενώ αμέσως μετά  δήλωσε για τη σημερινή ημέρα: “Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας, είναι μία πολύ σημαντική ημέρα για τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Χρέος είναι ο άνθρωπος  να προστατεύει το περιβάλλον και ιδιαίτερα το δάσος διότι αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους πνεύμονες ζωής για τον άνθρωπο. Πράγμα το οποίο σήμερα στις μέρες μας δεν γίνεται, ο άνθρωπος δημιουργεί μεγάλες καταστροφές στο δάσος και τις δασικές εκτάσεις με αποτέλεσμα να έχουμε αρνητικές συνέπειες. Σήμερα εμείς συμβάλουμε εδώ σε μία πολύ καλή δεντροφύτευση και πιστεύουμε να διατηρηθεί αυτό και να μην υφίσταται τις μεγάλες καταστροφές¨, που γίνονται κάθε χρόνο στο νησί μας. Βάζουμε αυτό το πεύκο, αυτό το δεντράκι και πιστεύω να αξιωθούμε να το δούμε μεγάλο, όπως είναι τα μεγάλα πεύκα εδώ και  να μην το κάψουν όπως κάθε χρόνο γίνεται μία μεγάλη καταστροφή στο νησί μας σε δάσος και δασική έκταση “.

Το παρών έδωσαν και οι φοιτητές της ΕΠΑΣ Β Νοσηλευτών με πρωτεργάτη τον Διευθυντή, Σπύρο Σακαλή, συμμετέχοντας ενεργά σε αυτή την πολύ σημαντική προσπάθεια, ο κ. Σακαλής τόνισε κατά τη διάρκεια της δεντροφύτευσης: “Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η σημερινή συμμετοχή της Σχολής, μία ακόμα συμμετοχή κοινωνική από τις πολλές που έχουμε, η αναδάσωση, μετά από πρωτοβουλία του κ. Νίκου Λυμπερόπουλου, από την Πυροσβεστική. Από την πρώτη στιγμή δηλώσαμε παρών, είμαστε εδώ, είναι έργο πνοής και για την Κεφαλονιά. Καταστρέφονται κάθε καλοκαίρι πολλά στρέμματα ιδιαίτερα στο νησί μας και νομίζω και συμβολικά και ουσιαστικά, το να βάλουμε ένα δέντρο είναι αυτό που χρειάζεται το παιδί μας μεθαύριο. Για αυτό είμαστε εδώ και όποτε παρουσιαστεί και όποτε μας ζητηθεί η ευκαιρία θα είμαστε σε αυτές τις πρωτοβουλίες και προτάσεις συμπαραστάτες. Ευχαριστούμε την Πυροσβεστική που μας τίμησε με την πρόσκληση. Και όποιος από τους φορείς εδώ στην Κεφαλονιά νομίζει ότι μπορούμε να πβοηθήσουμε σε κάτι, προτείνω από τώρα να μας το κάνει γνωστό και θα είμαστε εκεί. ΌΛοι τη Δευτέρα στη Σχολή για γιορτάσουμε την Επέτειο της 25ης Μαρτίου. Τις 27 και 28 Μαρτίου έχουμε σεμινάριο με τους Διασώστες πάνω σε θέματα Α Βοηθειών”.

Από την αναδάσωση δεν θα μπορούσαν να λείπουν και οι Εθελοντικές Ομάδες Δασοπροστασίας με επικεφαλή τον Σπύρο Μοσχόπουλο, ο οποίος μας είπε για την κίνηση αυτή: “Είμαι εδώ εκπροσωπόντας την Εθελοντική Ομάδα Δασοπροστασίας Κεφαλονιάς με έδρα τη Λειβαθώ, μαζί με τον Διονύση Παπαδάτο, από την Εθελοντική Ομάδα Ελειού-Πρόννων, και τον Λάμπρο τον Τζανή από την Εθελοντική Ομάδα Πυλάρου. Συμμετείχαμε στην δεντροφύτευση που οργάνωσε η Πυροσβεστική με τη Δασική Υπηρεσία ενόψη της Παγκόσμιας Ημέρας Δασοπονίας, προσπαθώντας έτσι να δείξουμε ότι βοηθώντας την φύση, προστατεύοντας την φύση είναι κάτι καλύτερο για το αύριο. Είναι το μέλλον των παιδιών τα οποία συμμετείχαν και αυτά σήμερα εδώ, να παραδειγματιστούν, ούτως ώστε να προσέχουν τα δέντρα, να προσέχουν τους εαυτούς τους και με όλα αυτά στο μυαλό τους πιστεύω και είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε καλύτερες μέρες. Φυσικά έχοντας πάντα στο μυαλό μας, τον τόπο μας, την Κεφαλονιά και τους συνανθρώπους μας”.

Ο εμπνευστής της ιδέας και μπροστάρης, Πυροσβέστης, Νίκος Λυμπερόπουλος μας μίλησε για την σημερινή ημέρα: “Η σημερινή μέρα με κάνει ιδιαίτερα χαρούμενο γιατί καταφέραμε με την βοήθεια όλων των εθελοντών που συμμετείχαν στην αναδάσωση να κάνουμε πράσινο ένα κομμάτι της Κεφαλονιάς βάζοντας έτσι ένα μικρό λιθαράκι ώστε το νησί να ομορφύνει ακόμα πιο πολύ από την ήδη υπάρχουσα ομορφιά της Κεφαλονιάς.Από την μεριά μου θα ήθελα να ευχαριστήσω την δασάρχη κ.Άννα Λύτρα για την εξαιρετική συνεργασία που είχαμε,για την υπόδειξη του χώρου αλλά καί την διάθεση των δέντρων,όλες τις εθελοντικές ομάδες δασοπροστασίας της πολιτικής προστασίας που συμμετείχαν σήμερα εδώ(εθελοντική ομαδα δασοπροστασίας Πυλάρου,Ελείου-Πρόννων,εθελοντική ομάδα δασοπροστασίας Κεφαλονίας)τον κ. Σακαλή διευθηντή της ΕΠΑ.Σ Β Νοσηλευτών καθώς και όλους τους σπουδαστές που μας τίμησαν με την παρουσία τους,τον Δήμαρχο κ. Παρίσση για την ευγενική του προσφορά η οποία ήταν η μεταφορά των δέντρων από την Πάτρα,την κ.Όλγα Μαραβέγια ιδιοκτήτρια Α.Β Βασιλόπουλου στα Κοκκύλια για την δωρεά της με νερά,αναψυκτικά και κρουασάν για όλα τα άτομα που συμμετείχαν σήμερα στην αναδάσωση τέλος θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Δ/κτή μου Πύραρχο κ.Μιλτιάδη Τετενέ για την εμπιστοσύνη που δείχνει στο πρόσωπό μου και στηρίζει όλες μου τις προσπάθειες και τέλος δε θα μπορούσα να ξεχάσω όλους εσάς από τα Μ.Μ.Ε που είστε πάντα δίπλα μου σας ευχαριστώ όλους”!!!

Πολύ σημαντική ήταν φυσικά και η συμμετοχή της Δασικής Υπηρεσίας με την Διευθύντρια Άννα Λύτρα να δίνει ενεργά το παρών παρακάτω επισυνάπτουμε την δήλωση που έκανε:

S
Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις