Μεγάλες διακρίσεις απέσπασε η Ρομπόλα

Σαν Κεφαλονίτες, εκτός από κουρλαμάδα, έχουμε και πολλά άλλα χαρίσματα, αυτό δεν μπορεί να το αρνηθεί κανείς, ακόμα και οι εχθροί μας το παραδέχονται, ζούμε σε ένα πανέμορφο νησί, σωστό παράδεισο θα λέγαμε, με καταπληκτικές παραλίες από καταγάλανα νερά, μαγευτικές σπηλιές, μιά ιστορία αιώνων, μεγάλο πολιτισμό και μυαλό ξυράφι.

Άλλο ένα προσόν για το οποίο είμαστε υπερήφανοι είναι το κρασί μας, η Ρομπόλα, που καλλιεργείτε και ωριμάζει στις πλαγιές του Αίνου, όπου κατοικούν οι δικοί μας θεοί, και είναι ξακουστό πλέον στα πέρατα του κόσμου. Αυτό βέβαια δεν έγινε από τη μία στιγμή στην άλλη, έγινε με σκληρή προσπάθεια και αγάπη για το προϊόν, αλλά και σεβασμό για όλα όσα προσφέρει στην τοπική οικονομία και γενικά στην Κεφαλονιά.

Ένας από τους ανθρώπους που αγαπάνε και σέβονται το προϊόν που προσφέρουν στην τοπική κοινωνία και όχι μόνο, είναι ο Διευθυντής του Συνεταιρισμού Παραγωγών Ρομπόλας, Κώστας Μπαζίγος, τον συναντήσαμε στο γραφείο του, όπου μας ενημέρωσε για την πολύ θετική ανταπόκριση που είχε η Ρομπόλα στις δύο πολύ σημαντικές εκθέσεις που συμμετείχε ο Συνεταιρισμός στην Αθήνα, την περασμένη εβδομάδα.

Μας μίλησε για τα μελλοντικά σχέδια που έχει για την περαιτέρω προώθηση του κρασιού τόσο στην Κίνα όσο και στην Αμερική, αλλά και το ενδεχόμενο συνεργασίας σε ένα μεγαλόπνοο σχέδιο του Συλλόγου Εστιατόρων Κεφαλονιάς, για να ανατραπεί το αρνητικό κλίμα που υπάρχει και μετά τους σεισμούς και να προσελκύσουμε περισσότερο κόσμο στο νησί μας, εφαρμόζοντας ένα όπως το αποκαλεί, Σύμφωνο Επτανησιακής κουζίνας, που φυσικά δεν είναι τίποτα άλλο από το να στραφούν τα τοπικά εστιατόρια στην παραδοσιακή επτανησιακή κουζίνα, που τόσο έχουμε απαρνηθεί μέσα στα χρόνια, για χάρη της εξομοίωσης με την υπόλοιπη Ελλάδα, ενώ αυτό που θα έπρεπε να προβάλουμε είναι η διαφορετικότητά μας.

-Θα ήθελα για αρχή να μας πείτε ποιές ήταν οι κινήσεις του Συνεταιρισμού το τελευταίο διάστημα;

“Συμμετείχαμε σε δύο εκθέσεις την προηγούμενη εβδομάδα στην Αθήνα, η μία ήταν το “Οινόραμα” και η άλλη το “Ελλάδος Γεύσεις”, η οποία έγινε στον εκθεσιακό χώρο του Μετρό Συντάγματος. Η έκθεση του Μετρού Συντάγματος ξεκίνησε την Τρίτη 4 Μαρτίου και  τελείωσε το Σάββατο 8 Μαρτίου. Συμμετείχε από πλευράς Συνεταιρισμού ο Χρήστος Θεοδωρακάτος και ο Νίκος Γαρμπής, υπάλληλοι του Συνεταιρισμού, σε αυτή την έκθεση το περίπτερο με τα προϊόντα του Συνεταιρισμού, διατίθεντο έτσι ώστε  να δοκιμάσουν οι επισκέπτες αλλά και να αγοράσουν εφόσον το επιθυμούν. Η προσέλευση ήταν πάρα πολύ μεγάλη μιάς και βρίσκεται αυτή η έκθεση, σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία της Αθήνας, στο Μετρό του Συντάγματος. Πέρασε πάρα πολύς κόσμος και άρεσαν τα κρασιά και έγιναν και πάρα πολύ καλές πωλήσεις”.

-Πείτε μας λίγα λόγια και για την δεύτερη έκθεση, το “Οινόραμα”, ποιούς αφορά και σε τι στοχεύει;

“Η δεύτερη έκθεση ήταν το “Οινόραμα”, είναι μία κλαδική έκθεση, αφορά μόνο κρασιά και γίνεται κάθε δύο χρόνια. Φέτος πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 7 Μαρτίου μέχρι και τη Δευτέρα 10 Μαρτίου, στον έκθεσιακό χώρο του Ολυμπιακού ακινήτου Ξιφασκίας, και σε αυτήν συμμετείχαμε εγώ, ο γραμματέας του Συνεταιρισμού, Δημήτρης Προβολισιάνος και ο Γεωπόνος του Συνεταιρισμού, Μάκης Δανελάτος. Αυτή η έκθεση ως κλαδική φιλοξενεί εκτός από Οινοποιεία και επιχειρήσεις οινοποιητικού εξοπλισμού και οτιδήποτε σχετίζεται με το κρασί. Είναι ένας χώρος στον οποίο κάποιος θα πάει για να αναζητήσει εμπορικές συνεργασίες. Δεν είναι δηλαδή μία έκθεση για το κοινό. Είναι μία έκθεση για επαγγελματίες, πολύ στοχευμένη και με πολύ σαφή και απτά αποτελέσματα. Συμμετείχαμε με ένα ομαδικό περίπτερο των Οινοποιείων της Κεφαλονιάς, μαζί μας βρισκόταν το κτήμα Χαριτάτου και το Οινοποιείο Σκλάβου από το Ληξούρι, το Οινοποιείο Μενούσης από τα Ομαλά, το Οινοποιείο Μελισσινού από τα Μαυράτα και το Οινοποιείο Κοσμετάτου από τις Μηνιές. Βέβαια το περίπτερο ήταν πάρα πολύ μεγάλο και ο καθένας είχε τον δικό του χώρο, όπου μπορούσε να δειγματίσει τα κρασιά στους επισκέπτες και να κάνει τις απαραίτητες δημόσιες σχέσεις και συμφωνίες. Ήταν μία πολύ πετυχημένη έκθεση καθώς πέρασε και πάρα πολύς ο κόσμος και άρεσαν τα κρασιά αλλά επετεύχθηκαν και κάποιες συμφωνίες πολύ σημαντικές και είμαστε στις συζητήσεις για κάποιες ακόμα συνεργασίες που προέκυψαν από αυτή την έκθεση”.

-Άρα ήταν θετική η ανταπόκριση του κόσμου και στις δύο εκθέσεις.

“Ναι ομολογουμένως το προϊόν μας αποσπά συνεχώς πολύ θετικά σχόλια, έχουμε φτάσει σε ένα επίπεδο πολύ υψηλό όσον αφορά την ποιότητα. Βέβαια υπάρχουν ακόμα περιθώρια βελτίωσης τα οποία προσπαθούμε να τα φτάσουμε και να τα διευρύνουμε. Αλλά στο σημείο που βρισκόμαστε συγκαταλεγόμαστε από πλευράς ποιότητας στα καλύτερα Οινοποιεία της Ελλάδας. Και αυτό το βλέπουμε όχι μόνο από τους απλούς καταναλωτές οι οποίοι δοκιμάζουν και εκπλήσσονται αλλά και από άτομα τα οποία έχουν πολύ μεγάλη εμπειρία στο χώρο του κρασιού. Να σας πω ότι στην έκθεση Οινόραμα υπήρχαν πάρα πολύ Σομελιέ, Οινοχόοι αλλά και ο κ. Λαζαράκης, ο οποίος είναι Μaster of Wine, ένας δηλαδή στους 150 ανά τον κόσμο, ανά την υφήλιο, καλύτερους γνώστες του κρασιού, οι οποίοι έδωσαν τα καλύτερα σχόλια και εύσημα στα προϊόντα μας”.

-Θεωρείτε ότι οι σεισμοί θα έχουν αρνητική επηροή στις αγορές;

“Είμαι συγκρατημένα απαισιόδοξος, ήταν μία χρονιά φέτος η οποία όλοι περιμέναμε ότι θα πάει πάρα πολύ καλά με τα θετικά μηνύματα που υπάρχουν για το τουριστικό προϊόν της Ελλάδας. Δυστυχώς ήρθε ο σεισμός να ανατρέψει κάποια δεδομένα, δεν γνωρίζουμε κατά πόσο τελικά θα επηρεάσει ο σεισμός το τουριστικό ρεύμα προς το νησί μας, φοβάμαι ότι μία επηροή θα έχει. Αυτό που μένει να δούμε είναι, πόση θα είναι αυτή η επηροή. Εμείς όμως δεν μπορούμε να κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια και να περιμένουμε, κινούμαστε δυναμικά προς οποιαδήποτε άλλη κατεύθυνση, από εκεί και πέρα ότι είναι να έρθει για τη φετινή τουριστική σεζόν, ας έρθει”.

-Ποιά είναι τα σχέδιά σας σαν Συνεταιρισμός για την τουριστική σεζόν;

“Υπάρχει ένα ενδεχόμενο συνεργασίας με το Σύλλογο Εστιατόρων Κεφαλονιάς, για ένα μεγαλεπίβολο και φιλόδοξο πρόγραμμα, το οποίο θέλει να υλοποιήσει κα το οποίο καταρχήν το ονομάζει ένα τοπικό Σύμφωνο Επτανησιακής Κουζίνας, στο οποίο θα συμμετέχουμε και εμείς, ενεργά με κάποιο ρόλο που απομένει να οριστικοποιήσουμε. Θα είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για τα εστιατόρια και τα οινοποιεία της Κεφαλονιάς. Δεν είναι δυνατόν ο επισκέπτης του νησιού να μην μπορεί να απολαύσει επτανησιακή κουζίνα παρά μόνο σε πέντε, το πολύ δέκα εστιατόρια στο νησί. Δηλαδή κάπως πρέπει να ξεφύγουμε από τον μουσακά, κεφτεδάκια, κολοκυθάκια, τυροπιτάκια, τζατζίκι, που μπορεί ο επισκέπτης να τα βρει παντού στην Ελλάδα, μη σου πω και στη Μεσόγειο, σε όλους τους τουριστικούς προορισμούς και να εστιάσουμε σε αυτά τα οποία είμαστε δυνατοί, κάποια τοπικά πιάτα, να διαφοροποιηθούμε. Γιατί να προτιμήσει να έρθει ο επισκέπτης στο νησί και να έρθει στο εστιατόριό σου; Πρέπει να είσαι διαφορετικός από τη Ζάκυνθο, την Κω ή το Μαρόκο ή την Τουρκία, δεν γίνεται να είναι τα ίδια παντού, αλλιώς χάσαμε το παιχνίδι. Κάνει μία αρχή ο Σύλλογος Εστιατόρων, θα βοηθήσουμε και εμείς”.

-Σε ποιές προωθητικές ενέργειες θα προβείτε για να γνωστοποιήσετε περαιτέρω το προϊόν;

Στα πλαίσια των προσπαθειών μας για την ανάπτυξη του εξαγωγικού μας χαρακτήρα έχουμε προγραμματίσει για αυτή την άνοιξη και το καλοκαίρι, τη συμμετοχή σε μία έκθεση στην Κίνα, στα τέλη Μαϊου, όπως επίσης στα τέλη Μαϊου είναι και μία άλλη έκθεση στη Νέα Υόρκη, στην οποία θα συμμετάσχουμε. Υπάρχει το ενδεχόμενο στα τέλη Ιουνίου να συμμετάσχουμε σε μία ακόμα έκθεση στη Νέα Υόρκη, δεν έχει κλείσει ακόμα αυτό. Είναι στα πλάνα μας, το συζητάμε και θα αποφασίσουμε. Το γεγονός είναι ότι με όλες αυτές τις προσπάθειες που κάνουμε τα τελευταία χρόνια προς το εξωτερικό τα αποτελέσματα έχουν αρχίσει και φαίνονται και είμαι σίγουρος ότι τα επόμενα χρόνια τα αποτελέσματα θα είναι ακόμα πιο σημαντικά”.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις