Διαστάσεις παίρνει η γρίπη ακόμα και στο νησί μας – Και κρούσματα Η1Ν1!

Με μορφή χιονοστιβάδας θα έλεγε κανείς ότι τις τελευταίες ημέρες εξαπλώνεται η εποχή γρίπη στο νησί μας, μάλιστα επιβεβαιωμένα υπάρχουν και κρούσματα Η1Ν1 από όσους πραγματοποίησαν και σχετικές εξετάσεις λόγω των έντονων συμπτωμάτων… χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στα παιδιά και τους ηλικιωμένους και γενικότερα τις ευαίσθητες ομάδες με δύσκολο ιατρικό ιστορικό.

Μάλιστα πανελλαδικά σε τριψήφιο αριθμό έφτασαν οι νεκροί από τη γρίπη, σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ). Την ίδια ώρα, 46 ακόμη ασθενείς νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ).

Ο συνολικός αριθμός των σοβαρών κρουσμάτων που χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ τη φετινή περίοδο έχουν ανέλθει στους 272.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί φέτος είναι ότι έχουμε διπλάσιο αριθμό νεκρών σε σχέση με την περίοδο 2011 – 2012 (56 θάνατοι).

Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία του Ελληνικού Ινστιτούτου Pasteur προκύπτει ότι το στέλεχος του ιού γρίπης που ευθύνεται για το μεγαλύτερο μέρος των κρουσμάτων γρίπης είναι το A(H1N1)pdm09, δηλαδή το στέλεχος γρίπης που προκάλεσε την πανδημία του 2009. Εκτός όμως από τον ιό γρίπης Α(Η1Ν1)pdm09 που κυκλοφορεί, συνυπάρχουν και δύο άλλοι ιοί της εποχικής γρίπης δηλαδή ο Α(Η3Ν2) και ο ιός τύπου Β. Τα ποσοστά κυκλοφορίας για τους ιούς γρίπης A(Η1N1)pdm09, Α(Η3Ν2) και Β είναι μέχρι πρόσφατα, 84%, 15% και 1% αντιστοίχως. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες παρατηρείται αύξηση της κυκλοφορίας του Α(Η3Ν2) ιού, ο οποίος πλέον ευθύνεται για το 25% περίπου των κρουσμάτων.
Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις