Αποκατάσταση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Κεφαλονιάς

Στα γραφεία της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού που δραστηριοποιείται από το 1972 για το περιβάλλον και τον πολιτισμό της χώρας μας, παρουσία της Βουλευτή Κεφαλληνίας & Ιθάκης, Αφροδίτης Θεοπεφτάτου, έγινε παρουσίαση της πρωτοβουλίας διακεκριμένων Κεφαλλήνων σχετικά με την αποκατάσταση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Κεφαλονιάς.
Η σημαντική αρχιτεκτονική κληρονομιά του νησιού, εγκαταλελειμμένη για δεκαετίες από την Πολιτεία, υπέστη σημαντικές ζημιές από τους πρόσφατους σεισμούς, ιδιαίτερα τα μνημεία της χερσονήσου της Παλλικής όπως Αγ. Μαρίνα Σουλλάρων, Παναγία των Ρόγγων, Αγία Θέκλη κ.λ.π.
Το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς που δημιουργήθηκε από την Εταιρεία το 1995, έχοντας επιδείξει σημαντικό έργο σε όλη τη χώρα, επέλεξε την αποκατάσταση τριών μνημείων της Κεφαλονιάς α) το παλαιό καθολικό της Μονής Σισίων, β) το ναό του Αγ. Σπυρίδωνος στο Κάστρο του Αγ. Γεωργίου και γ) το αρχοντικό της οικογένειας Βαλλιάνου στις Κεραμειές.
Η αρχιτεκτονική κληρονομιά αποτελεί σημαντικό τμήμα του πλούτου της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας και ανεκτίμητη μαρτυρία του παρελθόντος μας. Η προστασία και ανάδειξή της αποτελεί υποχρέωση της Ελληνικής πολιτείας αλλά και υποχρέωση όλων μας. Το μέλλον του τόπου μας εξαρτάται από τη δυνατότητα όλων των δυνάμεων να διατηρήσουν ζωντανή τη κληρονομιά μας, όχι μόνο ως μνήμες αλλά και ως ζωτικά στοιχεία της καθημερινότητας της δικής μας και των μελλοντικών γενεών.

Αθήνα, 11/3/14
Γραφείο Αφροδίτης Θεοπεφτάτου
Βουλευτή Κεφαλληνίας & Ιθάκης
Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις