ΕΛΜΕ-ΚΙ: “Ουκρανία: Ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση σε βάρος των λαών της περιοχής”

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ εκφράζει τη βαθιά του ανησυχία σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία μετά την εγκατάσταση της νέας κυβέρνησης στο Κίεβο από τους ιμπεριαλιστές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, χέρι-χέρι με αντιδραστικές νεοναζιστικές ομάδες που έδρασαν όλο το τελευταίο διάστημα στη χώρα. Στις πλάτες του ουκρανικού λαού παίζεται τους τελευταίους μήνες ένα επικίνδυνο και αιματηρό παιχνίδι από την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, που αντανακλά την επέκτασή τους προς την Ανατολή και τους ανταγωνισμούς τους με τη Ρωσία, με στόχο το γεωπολιτικό έλεγχο, αλλά και τις πλούσιες πηγές ενέργειας στην περιοχή.

Από κοντά, βέβαια, και η καπιταλιστική Ρωσία για τα δικά της συμφέροντα. Τα Βαλκάνια και η ευρύτερη περιοχή μυρίζουν ξανά αίμα και στη μυρωδιά αυτή δεν μπόρεσαν να αντισταθούν τα γεράκια του πολέμου. Τόσο ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, όσο κι οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών της Ελλάδας, έσπευσαν με μια σειρά προκλητικών δηλώσεων να στηρίξουν λύση κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που εξυφαίνονται στην περιοχή.
Αυτή είναι η ΕΕ, αυτό είναι το ΝΑΤΟ, αυτή και η ελληνική προεδρία στην ΕΕ! Πιστοί υπηρέτες του συστήματος, δολοφόνοι στην υπηρεσία των μονοπωλιακών ομίλων, που πατάνε στην κυριολεξία επί πτωμάτων αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία, ανασύροντας το φασισμό και τον αντικομμουνισμό, για να εντείνουν την εκμετάλλευση του εργαζόμενου λαού της χώρας.
Ο ουκρανικός λαός, που έχει υποφέρει τόσο από την καπιταλιστική παλινόρθωση μετά το 1991, έχει το αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα να αποφασίσει μόνος του για την ηγεσία και τις τύχες του χωρίς κανενός είδους ξένη παρέμβαση ή επέμβαση. Η επανάληψη της αλλαγής καθεστώτος «με βίαιο τρόπο» οξύνει το ήδη τεταμένο κλίμα στη χώρα και την περιοχή. Ο ουκρανικός λαός ενωμένος πρέπει να αγωνιστεί ενάντια στον προσεταιρισμό του από οποιονδήποτε ιμπεριαλιστή και ιμπεριαλιστικό οργανισμό. Δεν υπάρχουν καλοί και κακοί ιμπεριαλιστές. Ο ιμπεριαλισμός, ο μονοπωλιακός δηλαδή καπιταλισμός είναι ένας και είναι κοινός εχθρός των λαών
Καταγγέλλουμε τις προσπάθειες για απαγόρευση πολιτικών κομμάτων, συνδικάτων και την προσπάθεια απαγόρευσης γλωσσών των μειονοτήτων στη χώρα και τον ιστορικό ρεβανσισμό απέναντι στην ιστορία της Σοβιετικής Ένωσης και τις κατακτήσεις της στην Ουκρανία. Καταδικάζουμε τα σχέδια του ΝΑΤΟ που επικαλείται το άρθρο 4 του καταστατικού του, που αφορά χώρες – μέλη του, την προσπάθεια ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και την πρόθυμη οικονομική «βοήθεια» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που μόνο νέα δεινά θα φέρει στο λαό.
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ εκφράζει την αλληλεγγύη του στο λαό της Ουκρανίας και στο ταξικό του κίνημα. Καταδικάζει τις ξένες επεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις της Ουκρανίας, καθώς και τη δράση των φασιστικών δυνάμεων, τον αντικομμουνισμό, την επιδίωξη απαγόρευσης του ΚΚ και της κομμουνιστικής ιδεολογίας και τις ενέργειες βανδαλισμού σε βάρος του μνημείου του Λένιν και άλλων αντιφασιστικών σοβιετικών μνημείων. Απαιτεί η χώρα μας να μην έχει καμία συμμετοχή, καμία εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ στην Ουκρανία. Ο λαός της Ουκρανίας πρέπει να διεκδικήσει το ρόλο και να βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις ως πραγματικός αφέντης στον τόπο του, μακριά από κάθε ιμπεριαλιστή.

Αργοστόλι 09/03/2014

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος

Γεωργόπουλος Διονύσης
Ο Γενικός Γραμματέας

 Γαλιατσάτος Νικόλας
Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις