Τοποθέτηση της Αφροδίτης Θεοπεφτάτου για την τροπολογία Σηφουνάκη (βίντεο)

Σήμερα στη Βουλή κατά τη διάρκεια συζήτησης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη «Αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος κλπ αρμοδιότητας Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη» τοποθετήθηκε η βουλευτής του νομού Αφροδίτη Θεοπεφτάτου για την τροπολογία σχετικά με τη διάσπαση των νησιωτικών δήμων που κατατέθηκε από τον Βουλευτή Λέσβου Ν. Σηφουνάκη.
Η πάγια θέση της Βουλευτή, όπως και του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι το θεσμικό και χωροταξικό πλαίσιο που διαμορφώθηκε από τον «Καλλικράτη» οδήγησε στην απαξίωση της τοπικής αυτοδιοίκησης ειδικότερα με τους νησιωτικούς δήμους όπου εφαρμόστηκε η αρχή «ένα νησί, ένας Δήμος». Η λειτουργία του δήμου ως δομή εξουσίας πιο κοντά στον πολίτη, προποθέτει χωροταξική συνοχή και εγγύτητα και να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των πολιτών. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εξ’ άλλου δεσμευτεί για την ριζική ανατροπή του «Καλλικράτη» και τη διαμόρφωση ενός νέου θεσμικού και χωροταξικού πλαισίου για την τοπική αυτοδιοίκηση.
Μετά από μια πληθώρα ανακοινώσεων από την πλευρά της κυβέρνησης για την αναμόρφωση του «Καλλικράτη», στις 7.10.2013 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από νησιωτικές περιοχές, μεταξύ των οποίων και η βουλευτής Κεφαλληνίας & Ιθάκης, υπέβαλαν ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών κο Μιχελάκη αιτώντας την άρση της αδικίας που είχε γίνει με τη συγκρότηση των μεγάλων και δυσλειτουργικών νησιωτικών δήμων. Το ερώτημα / αίτημα προς τον Υπουργό ήταν να προβεί στην θεσμική και χωροταξική αναμόρφωση του «Καλλικράτη» για τους νησιωτικούς δήμους έγκαιρα ώστε να είναι όλα έτοιμα πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014.
Η προτεινόμενη τροπολογία του Βουλευτή Λέσβου, υποβλήθηκε σε άσχετο νομοσχέδιο, περίπου δύο μήνες πριν από τις εκλογές, με την ίδια προχειρότητα που είχε σχεδιαστεί ο «Καλλικράτης» και ψηφιστεί από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ χωρίς να λαμβάνει υπόψη λοιπά κριτήρια για τη διαμόρφωση των νέων δήμων και μάλιστα παραπέμπει τα ουσιώδη ερωτηματικά για τη λειτουργία τους σε αποφάσεις του Υπουργού Εσωτερικών. Παρότι αναγνωρίζει την ανάγκη επιβολής και άλλων κριτηρίων εκτός από τα πληθυσμιακά, εν τούτοις στο άρθρο της τροπολογίας συνεχίζει να ορίζει κάθετα μόνο τα πληθυσμιακά, αγνοώντας τις ιδιαιτερότητες λόγω γεωμορφολογικών χαρακτηριστικών, ιστορικών κ.ά. Επίσης αγνοεί τις αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων και των τοπικών κοινωνιών.
Οι αρνητικές επιπτώσεις από την εφαρμογή του «Καλλικράτη» σε συνδυασμό με τις επιλογές των μνημονιακών κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων με τη συγχώνευση-κατάργηση φορέων, την αποστελέχωση των υπηρεσιών και τη δραστική μείωση των πόρων υποβάθμισαν κι αποδυνάμωσαν τους δήμους κυρίως τους νησιωτικούς. Δεν είναι τυχαίο που δεν έχει γίνει από το αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών μια συστηματική καταγραφή και αξιολόγηση των χωροταξικών και θεσμικών προβλημάτων της τοπικής αυτοδιοίκησης που μαζί με τις επιθυμίες των τοπικών κοινωνιών, θα αποτελούσαν τη βάση για μια ουσιαστική και εφαρμόσιμη λύση.
Είμαστε υπέρ δήμων με χωροταξική, κοινωνική και πολιτισμική συνοχή κοντά στον πολίτη και τις ανάγκες του, ιδιαίτερα στην τρέχουσα οικονομική συγκυρία που οι δήμοι καλούνται να διαδραματίσουν ένα σημαντικό ρόλο στην ανακούφιση της χειμαζόμενης κοινωνίας.
Είμαστε υπέρ στο να ληφθούν υπόψη οι επιθυμίες των τοπικών κοινωνιών στη διαμόρφωση των νέων δήμων.
Ενα τόσο σημαντικό όμως θέμα, δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο μιας πρόχειρης τροπολογίας, αλλά ενός συγκροτημένου νομοσχέδιου που θα αντιμετωπίζει ουσιαστικά και αποτελεσματικά τα θεσμικά και χωροταξικά προβλήματα που έχουν προκύψει από την εφαρμογή του «Καλλικράτη».

Αθήνα, 6.3.2014
Αφροδίτη Θεοπεφτάτου

https://docs.google.com/file/d/0ByHnrn7utSmyVV8wa2JETDQ2VlE/edit
Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις