Έγινε η προγραμματισμένη ενημέρωση από την ΥΑΣ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα η προγραμματισμένη συνάντηση για ενημέρωση από την Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμόπληκτων (ΥΑΣ) για ζητήματα που αφορούν τους σεισμόπληκτους της Παλικής και όσους έχουν υποστεί ζημιές τα σπίτια και οι επιχειρήσεις τους.

Στην κατάμεστη αίθουσα του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων η διευθύντρια της ΥΑΣ κα Κλεάνθη παρουσίασε διάφορες περιπτώσεις στο Ληξούρι και στην Παλική γενικότερα όπου τα σπίτια υπέστησαν σοβαρές ζημιές ή κατάρρευσαν λόγω κακοτεχνιών αλλά και επειδή το επίκεντρο των δύο σεισμών ήταν κοντά με αποτέλεσμα οι οικοδομές να πάθουν ανεπανόρθωτες ζημιές.

Στην συνάντηση αυτή παραβρέθηκαν πολιτικοί μηχανικοί και Προέδροι των Τοπικών Κοινοτήτων για να ενημερωθούν πάνω σε σημαντικά ζητήματα όπως τι θα γίνει με τις επισκευές και τις δανειοδοτήσεις με τη σύσταση φακέλου όπου θα περιέχονται τα κατάλληλα δικαιολογητικά για να μπορέσουν όσοι συμπολίτες μας δικαιούνται να πάρουν δάνειο για να φτιάξουν τα σπίτια τους ή επιδότηση ενοικίου για αυτούς που θέλουν να νοικιάσουν.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης η κα Κλεάνθη έκανε αναφορά με πίνακες στην κάθε Δημοτική Ενότητα και το ποσοστό των ζημιών που υπέστησαν, έτσι λοιπόν είχαμε ζημιές σε 2770 σπίτια, με τις περισσότερες να τις έχει όπως είναι φυσικό η Παλική, με 157 σπίτια να έχουν πάθει ζημιά ή να έχουν καταρρεύσει και να είναι κόκκινα, δηλαδή ακατάλληλα.

Οι μόνες περιοχές που δεν είχαν ούτε ένα ακατάλληλο ήταν η Πύλαρος και ο Ελειός-Πρόννων, με το Αργοστόλι να έχει 16 κόκκινα, την Λειβαθώ με 4 και τις υπόλοιπες περιοχές από ένα. Από το διάστημα 27-1-2014 έως 28-2-2014 πραγματοποιήθηκαν 6442 αυτοψίες και ελέγχθηκαν 4865 κτίρια, από τα οποία τα 3360 κρίθηκαν κατάλληλα ενώ τα 1505 ακατάλληλα προς χρήση.

Υπήρξαν βέβαια και διαφωνίες από τους μηχανικούς για κάποια πράγματα όπως η τιμή του τσιμέντου που έχει υπολογιστεί από το Υπουργείο και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα καθώς είναι πολύ χαμηλότερη από ότι πουλιέται στην αγορά της Κεφαλονιάς και άλλα σημεία που χρειάζονται περαιτέρω αποσαφήνιση και ίσως διορθώσεις.

S S S SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC
Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις