Ξεχωριστό Δήμο ζήτησε με ψήφισμα στο Δημοτικό Συμβούλιο το Ληξούρι

Άλλο ένα “παραγωγικό” Δημοτικό Συμβούλιο έλαβε χώρα χθες το βράδυ με πολλά θέματα στην ημερήσια διάταξη που ως συνήθως δεν συζητήθηκαν με αποτέλεσμα το Δημοτικό Συμβούλιο να ξανασυνεδριάσει σήμερα την ίδια ώρα στο Δημοτικό Θέατρο.

Αυτά που ακούσαμε χθες το βράδυ ήταν εξωπραγματικά θα λέγαμε καθώς το βασικό θέμα συζήτησης ήταν, τι άλλο από την λαχτάρα κάποιων να σπάσει ο Δήμος Κεφαλονιάς σε πολλούς, με τους κ.κ. Ιωσήφ Λουκέρη και Ηλία Παρίση να καταθέτουν στο Δημοτικό Συμβούλιο προς έγκριση ψήφισμα με 2800 υπογραφές κατοίκων της Παλικής οι οποίοι επιθυμούν την δημιουργία Δήμου Παλικής όπως και πριν τον Καλλικράτη. Ο κ. Λουκέρης τόνισε μεταξύ άλλων ότι: “Η μόνη πραγματική και τελέσφορη πολιτική λύση είναι η επανασύσταση του Δήμου Παλικής”.

Η συνέχεια όπως φαντάζεστε ήταν άκρως διασκεδαστική και ενδιαφέρουσα, με το Δημοτικό Συμβούλιο να έχει χωριστεί στα δύο, με τους Ληξουριώτες από τη μία και τους όχι Ληξουριώτες, Κεφαλονίτες μεν από την άλλη, με τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Νίκο Ανουσάκη, τον Αντιδήμαρχο Τουρισμού, Ευάγγελο Κεκάτο και τον Δημοτικό Σύμβουλο Παναγή Ρασσιά, να υπερασπίζονται την τιμή του Δήμου Κεφαλονιάς, ενώ οι υπόλοιποι μοίραζαν στο …χάρτη. ο Δήμαρχος Αλέξανδρος Παρίσης σχετικά με αυτό το θέμα, ανέφερε ότι είχε καταθέσει πρόταση στην ΚΕΔΕ και στηρίζει τη δημιουργία τεσσάρων Δήμων και όχι τριών που ήθελαν κάποιοι, αλλά η ΚΕΔΕ ήταν ανένδοτη για το σπάσιμο των Δήμων.

Ο κ. Μιχαλάτος παίρνοντας τον λόγο απάντησε ότι: “Πίσω από τους τέσσερις Δήμους κρύβονται αυτοί που θέλουν έναν”. Σε απάντησή του ο κ. Παρίσης είπε: “Ο Δήμος έχει μία φάτσα και ένα πρόσωπο, ψάξε το δικό σου πρόσωπο που έχει 7 πρόσωπα”. Με αποτέλεσμα να αρχίζουν οι φιλοφρονήσεις εκατέρωθεν, με τον Πρόεδρο της Δημοτικής Ενότητας Παλικής, Νίκο Αραβαντινό Ζαφείρη να δηλώνει: “Δεν θεωρώ ότι το θέμα των Δήμων έχει κλείσει, και δεν είναι ούτε φετίχ ούτε τοπικισμός μια κοινωνία να ζητάει ξεχωριστή αυτοδιοίκηση”.

Ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Σπύρος Ματιάτος πήρε τον λόγο: “Πιστεύετε ότι όποια απόφαση και να πάρουμε θα υλοποιηθεί; Θα συμφωνήσω με τον φίλο μου τον Ανουσάκη. όλοι μαζί πρέπει να στηρίξουμε τον Δήμο Κεφαλονιάς. Από τη μεριά μας κάναμε ότι μπορούσαμε για να έχουμε όσο γίνεται καλύτερα αποτελέσματα για το Δήμο Παλικής”. O Νεστορας Βεντούρας από την μεριά του πρότεινε να γίνουν μόνο δύο Δήμοι, ενώ οι Δημοτικοί Σύμβουλοι των άλλων περιοχών ζήτησαν τη δημιουργία τεσσάρων Δήμων.

Ο επικεφαλής της Νέας Εποχής, Μάρκος Κοτσιλίνης δήλωσε: “Η συνάντηση που έγινε στο Ληξούρι είναι αποτέλεσμα αυτών που ζούμε σε σχέση με τον Καλλικράτη, έχουμε πει κατ’ επανάληψη ότι αυτός ο συγκεντρωτισμός, αυτή η φεουδαρχική αντίληψη είναι από τα αρνητικά αυτού του συστήματος. Η βασική έννοια της Κεφαλονιάς ήτανε ο ένας Δήμος να σπάσει με τα κριτήρια όπως τα είχαμε πει. Θεωρώ υγιές το συγκεκριμένο ψήφισμα και υπερθεματίζω”.

Η Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, Ελπίδα Κατσαϊτη σε έντονο ύφος δήλωσε: “Η δήλωση όλοι μαζί θα πεθάνουμε ή όλοι μαζί θα ζήσουμε, συγνώμη αλλά εμένα δεν με καλύπτει. Όταν όλες αυτές τις μέρες έρχονται παράγοντες τουρισμού και προσπαθούν με μανία να βγάλουν την Κεφαλονιά από την τηλεόραση, όταν έδειχναν τις εικόνες του σεισμού και να βάλουν τη λέξη Ληξούρι, για να μην συμπαρασύρει το Ληξούρι την τουριστική περίοδο στην υπόλοιπη Κεφαλονιά. Άρα δεν μπορώ να δεχτώ ότι είμαστε όλοι ίδιοι και όλοι αντιμετωπιζόμαστε με τον ίδιο τρόπο”.

Η Λαϊκή Συσπείρωση κατέθεσε τη δική της πρόταση, να καταργηθεί ο Καλλικράτης, κάνοντας επίθεση σε όλο το Δημοτικό Συμβούλιο καθώς όπως είπε ο κ. Γκισγκίνης όλοι υλοποίησαν τον Καλλικράτη, ενώ δεν είναι διαφορετική πολιτική από τις άλλες πολιτικές, καθώς τα προβλήματα που υπήρχαν και πριν Καλλικράτη υπάρχουν και τώρα. Δεν μπορούμε να λέμε ότι φταίνε τα πρόσωπα αλλά η κυβερνητική πολιτική που δίνει αυτές τις κατευθύνσεις. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γκισγκίνης: “Εμάς δεν μας ενδιαφέρει αν θα γίνει ένας Δήμος ο Δήμος Κεφαλονιάς, ή δύο, ή τέσσερις, το έχουμε πει από την αρχή ότι δε είναι χωροταξικό το θέμα”.

Ο Αντιδήμαρχος Παλικής, Ευάγγελος Θεοφιλάτος ζήτησε να στηριχθεί το Ληξούρι και η γύρω περιοχή με πόρους για να έρθει σιγά σιγά η ανάπτυξη στην περιοχή και ένας καλός τρόπος να γίνει αυτό είναι με τη δημιουργία μπαστουνιού υποδοχής κρουαζιερόπλοιων.

Αυτό που αποκομίσαμε από το χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο είναι το γεγονός ότι ο καθένας ενδιαφέρεται για το χωριό του και όχι για την Κεφαλονιά σαν οντότητα και μετά μας φταίει η Ζάκυνθος και η Κέρκυρα που είναι αιώνες μπροστά και εμείς μένουμε πάντα πίσω σε πολλά ζητήματα. Αντί αυτός ο σεισμός να μας φέρει πιο κοντά μας απομάκρυνε ακόμα περισσότερο και για να δανειστούμε τα λόγια του κ. Σπύρου Σπαθή, το εγώ, δεν είναι καλό, πρέπει να προτάξουμε το εμείς.

Θα μου πείτε πoιο ήταν το αποτέλεσμα μετά από τέσσερις ώρες συνεδρίασης, σας απαντώ, το απόλυτο μηδέν, γιατί τι απόφαση να πάρεις όταν κατατίθενται τέσσερις διαφορετικές προτάσεις και καμία να μην παίρνει την ανάλογη πλειοψηφία.

 

S S S S S S S S S S

 
Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις