Μάκης Στρίντζης: “Η Κεφαλονιά εκπέμπει εικόνα βομβαρδισμένου τοπίου”

Συνεδρίασε η Τουριστική Επιτροπή απόψε στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων παρουσία πολλών επαγγελματιών και φορέων του Τουρισμού με πέντε θέματα ημερησίας διάταξης. 

όλοι όσοι παραβρέθηκαν στην συνεδρίαση της Τουριστικής Επιτροπής όπως είναι φυσικό επισήμαναν την άσχημη εικόνα του νησιού μας στο εξωτερικό, με όλα τα κανάλια να μιλάνε για μεγάλη καταστροφή. Ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού Ευάγγελος Κεκάτος σαν Πρόεδρος της Επιτροπής πήρε πρώτος το λόγος και χαριτολογώντας είπε ότι, “δεν κρύβουμε πτώματα, πρέπει να προχωρήσουμε και να αντιστρέψουμε το αρνητικό κλίμα που υπάρχει, πρέπει να γίνουν διορθώσεις και πρέπει να γίνουν γρήγορα”, στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Μάκης Στρίντζης, οποίος τόνισε την ανάγκη να αναστραφεί αυτή η εικόνα του βομβαρδισμένου τοπίου που εκπέμπει η Κεφαλονιά, έτσι ώστε ο πρώτος τουρίστας που θα πατήσει το πόδι του στην περιοχή να φύγει με τις καλύτερες εντυπώσεις και όχι με φόβο και αγωνία. Κατέθεσε επιστολή με 21 σημεία που χρειάζονται επειγόντως διευθέτηση, συγκεκριμένα ο κ. Στρίντζης είπε: “Είναι 19 σημεία για την ανάπτυξη της Παλικής, από τα 21, η επιστολή αυτή έχει συνταχθεί εδώ και 18 μήνες, με δύο από αυτά να έχουν γίνει”. Και συμπλήρωσε ο κ. Στρίντζης: “Το Ληξούρι είναι απών από τα δρώμενα της Κεφαλονιάς. Που είναι ο Αντιδήμαρχος Θεοφιλάτος; Είμαστε απόντες, αλλά θα προσπαθήσουμε εξαιτίας όσων περνάμε να κάνουμε αισθητή την παρουσία μας. Πρέπει να φύγουμε από την μιζέρια μας και την κακομοιριά μας”.

Στην αρχή έγινε αναφορά στις ακυρώσεις που υπάρχουν από την μεριά της Σερβίας, ενώ η Ρωσία ζητάει μειώσεις στις τιμές προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί την κατάσταση που υπάρχει. Ο κ. Κεκάτος αναφέρθηκε σε ένα περιστατικό που συνέβηκε κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στο Ληξούρι όπου δέχτηκε φραστική επίθεση από τον κ. Σπύρο Φαρακλό και απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο της Κοινότητας Ληξουρίου, Νίκο Αραβαντινό Ζαφείρη, είπε χαρακτηριστικά: “Να μαζέψετε τους καραγκιόζηδες που κάνουν ζημιά και αναφέρομαι στον Σπύρο τον Φαρακλό”.

Ο κ. Ζαφείρης από τη μεριά του δήλωσε: “Πρέπει η Τουριστική Επιτροπή να συνεδριάσει και στο Ληξούρι. Το Ληξούρι έχει μείνει πίσω τουριστικά σε σχέση με την υπόλοιπη Κεφαλονιά και πρέπει να γίνουν άλματα για την αναβάθμιση της περιοχής. Καταδικάζω την οποιαδήποτε ενέργεια. Υπάρχει κακή ψυχολογία σε αυτή την περιοχή και ο σεισμός ενέτεινε αυτή την κακή ψυχολογία. Έχουμε τις ιδιαιτερότητές μας και πρέπει να τις ξεπερνάμε. Δικαιολογώ τους συμπατριώτες μου διότι περάσαμε δύσκολα όλες αυτές τις μέρες”.

Αμέσως μετά ξεκίνησε η κυκλική διαδικασία με τους καλεσμένους να μιλούν ο καθένας από το πόστο που εκπροσωπεί για τα προβλήματα που υπάρχουν και για τις λύσεις που πρέπει να βρεθούν άμεσα, ο κ. Γεροντάκης μίλησε για το αεροδρόμιο το οποίο διαθέτει σχέδιο εκτάκτων αναγκών του 1996, και για την ευκαιρία που έχουμε χάρη του σεισμού να δώσουμε μια πινελιά πολυτέλειας χωρίς ιδιαίτερο κόστος. Η easyjet αναμένεται από πρώτη Απριλίου, ενώ η Ryanair από αρχές Ιούνη με ότι αυτό συνεπάγεται.

Όλοι μίλησαν για την άσχημη εικόνα της Κεφαλονιάς που βγαίνει προς τα έξω, με τον διάσημο συγγραφέα Ζόζε Μίτινγκερ να παίρνει τον λόγο: “Θα ήταν καλό να καλέσουμε κάποιους δημοσιογράφους από τη Γαλλία και την Γερμανία για να τους δείξουμε ότι δεν είναι όλο το νησί που έχει πληγεί και ότι η ζωή συνεχίζεται και μπορούν να μας επισκεφθούν χωρίς ανησυχία. Καλό θα ήταν επίσης να καλέσουμε και κάποιες προσωπικότητες και να δείξουμε ότι αυτή η εικόνα της γκρεμισμένης Κεφαλονιάς δεν είναι η πραγματικότητα”.

Ο κ. Λευκαδίτης έθεσε πρωτεύον θέμα το αεροδρόμιο και την απομάκρυνση των μπάζων από το λιμάνι του Ληξουρίου, ενώ όπως τόνισε είναι σημαντικό να δοθούν χρήματα από την Περιφέρεια στους επαγγελματίες που πλήγηκαν από το σεισμό.

Στην συνεδρίαση παραβρέθηκε και ο Δημοτικός Σύμβουλος, Δημήτρης Φιοραβάντες ο οποίος μίλησε γεμάτος αισιοδοξία για το γεγονός ότι η Κεφαλονιά άντεξε, δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι το νησί μας είναι πανέμορφο, ο κόσμος το αγαπάει και για αυτό θα το επισκεφθεί και φέτος.

Από την μεριά του ΕΟΤ ο κ. Κοκόλης μίλησε για τις ζημιές που έχει πάθει και το δικό μας λιμάνι καθώς με τους σεισμούς έχει κάτσει και περιμένουν ξύλινα προκάτ για να στεγάσουν το γραφείο. Η διευθύντρια του ΕΟΤ επισκέφθηκε το νησί μας για να ελέγξει τις επιχειρήσεις που πλήγηκαν από το σεισμό, ενώ ένα σημαντικό πρόβλημα έχει δημιουργηθεί με όσους είχαν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και έχουν πάρει προκαταβολές και έχουν δώσει το ποσοστό που τους αναλογεί για να αναβαθμίσουν την επιχείρησή τους και τώρα αντιμετωπίζουν δυσκολία καθώς με τους σεισμούς η επιχείρησή τους έχει καταστραφεί.

Ο κ. Κοκόλης ανέφερε ότι το σχέδιο που ήθελε το κλείσιμο του ΕΟΤ στην Κεφαλονιά είναι σε διαβούλευση και αν περάσει θα υπαγόμαστε πλέον στην Πάτρα. Ο κ. Σκλαβούνος δήλωσε ότι έχει γνωριμίες με τον Πρόξενο της Σερβίας και μπορεί να μεσολαβήσει με την άδεια του κ. Κεκάτου και του Δημάρχου έτσι ώστε να αναστραφεί το κλίμα. Μάθαμε ότι θα έρθουν στην Κεφαλονιά μέλη του Παναθηναϊκού για να βοηθήσουν αλλά και εφοπλιστές που ενδιαφέρονται για την αναβάθμιση της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού.

Αυτές τις μέρες έγινε μία έκθεση στην Στοκχόλμη με αφιέρωμα στην Ελλάδα, η Greek Panorama, αλλά όπως τόνισε ο κ. Καραπέτσας υπήρχε παντελής απουσία των Επτανήσων, η εν λόγω έκθεση είχε μεγάλη επιτυχία και θα πραγματοποιείται κάθε χρόνο, οπότε κρίνεται απαραίτητη η παρουσία της Κεφαλονιάς. Πάρα πολλά ειπώθηκαν και στην αποψινή συνεδρίαση, πράγματα που ακούμε χρόνια αλλά ακόμα βρισκόμαστε στο μηδέν, η κα Μεσσάρη από τον Ελληνοιταλικό Σύλλογο άσκησε κριτική σε όσους μπλέκονται στο ζήτημα της Ryannair για έλλειψη συντονισμού και αποτυχίας, με την εταιρεία να φέρνει κόσμο αρχές Ιούνη, καθώς δεν έχει πληρωθεί για τις προηγούμενες χρονιές, με συνέπεια το νησί μας φέτος να έχει μειωμένη κίνηση από Ιταλούς επισκέπτες. Σε απάντηση της κας Μεσσάρη, ο κ. Τιμοθεάτος είπε: “Έχουμε βάλει και από την τσέπη μας και δεν μπορώ να ακούω ότι φταίμε εμείς από πάνω”.

Στο τέλος της συνεδρίασης πέρασε ομόφωνα το πρώτο θέμα ημερήσιας διάταξης που είχε να κάνει με την έγκριση των κωδικών για τα έξοδα προβολής της Κεφαλονιάς, ενώ το δεύτερο που αφορούσε το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για την στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσουμε σαν νησί και το χωροταξικό, δύο πολύ σημαντικά θέματα λόγω πίεσης χρόνου θα συζητηθούν σε επόμενες συνεδριάσεις.

S S S S S S
Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις