Μόνο οι πληγέντες δεν θα καταβάλλουν εισφορές-Σε πεδίο μάχης παραλίγο να μετατραπεί το ΙΚΑ

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν από κοινού ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Βασίλης Κεγκέρογλου και ο υποδιοικητής του ΙΚΑ, Διονύσης Πατσούρης που βρέθηκαν σήμερα στην Κεφαλονιά.

Η συνέντευξη έγινε στο Διοικητήριο του ΙΚΑ και συγκεκριμένα στο γραφείο της Διευθύντρια του υποκαταστήματος, Ευτυχίας Αυγουστάτου. Ο κ. Πατσούρης αναφέρθηκε στην εγκύκλιο που αναμένεται να αναρτηθεί στη Διαύγεια και αφορά τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης για το θέμα της αναστολής πληρωμής των δόσεων για ένα εξάμηνο και οι οποίες θα αρχίσουν να καταβάλλονται κανονικά από αρχές Οκτώβρη. Έγινε διευκρίνηση καθώς ο πολύς κόσμος νομίζει ότι η αναστολή θα ισχύσει για όλη την Κεφαλονιά, ενώ αυτό δεν είναι αλήθεια, αναστολή θα γίνει μόνο για τους πληγέντες από το σεισμό με την προσκόμιση των κατάλληλων πιστοποιητικών. Αυτή τη στιγμή έχουν καταγραφεί 340 πληγέντες περίπου σε σύνολο 420 που έχουν ζητήσει να γίνει καταγραφή και εκτίμηση των ζημιών. Σε αυτό τον αριθμό συμπεριλαμβάνονται και αυτοί που έχουν πάθει ζημιά στον εξοπλισμό της επιχείρησής τους και όχι μόνο στην οικία τους.

Ο Υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου τόνισε μεταξύ άλλων: “Το Υπουργείο Εργασίας έχει ένα σημαντικό μέρος από τις δράσεις που απευθύνονται στους σεισμόπληκτους. Το εφάπαξ βοήθημα ο οποίος δίδεται μέσω του Δήμου έχει διατεθεί σε 900 σεισμόπληκτες οικογένειες και απομένει ακόμα περίπου στις 100 να δοθεί. Η διαδικασία που αφορά την οικοσκευή επιλέχθηκε να γίνει με τη μέθοδο της προκαταβολής για όλα όσα έχουν χαρακτηριστεί μη κατοικήσιμα προσωρινά από την Πρωτοβάθμια Επιτροπή και αυτό για να υπάρξει σύντομα η προκαταβολή η οποία είναι στο 50% του ύψους του μεγαλύτερου ποσού που δικαιούται κάποιος που ανήκει σε συγκεκριμένη κατηγορία”.

Και συνέχισε ο κ. Κεγκέρογλου: “Αυτό σημαίνει ότι την Τετάρτη που θα έρθει ο Επίτροπος θα εγκρίνει τα ποσά και την Παρασκευή θα είναι κατατεθειμένα στους λογαριασμούς των πρώτων δικαιούχων, το 50% που αφορά την αποζημίωση της οικοσκευής”. “Για τα σπίτια που κρίθηκαν κατοικήσιμα, ανέφερε ο Υφυπουργός, οι επιτροπές του Δήμου θα βαθμολογούν τις ζημιές και θα προχωρήσουν οι καταβολές και για αυτά”.

Ο κ. Κεγκέρογλου μίλησε και για την μεταφορά των χρημάτων που παρόλο που υπέγραψε την επομένη την πρώτη δόση, καθυστέρησαν να πιστωθούν στο λογαριασμό του Δήμου, για αυτό το λόγο άλλαξαν όπως είπε την διαδικασία και τώρα τα χρήματα μπήκαν απευθείας. Και αυτή τη στιγμή ο Δήμος διαθέτει τα απαραίτητα χρήματα για να τις οικοσκευές αλλά και για να πληρώσει τα επιδόματα.

Μετά και από επισήμανση και παραδοχή του ίδιου του υφυπουργού, δεν εντάσσονται όλοι οι μακροχρόνιοι άνεργοι στο πρόγραμμα, αλλά εντάσσονται όσοι ολοκληρώνεται η 12 επιδότηση και έχουν ένα συγκεκριμένο εισόδημα. Για αυτό το λόγο οι 350 μακροχρόνιοι άνεργοι που είναι καταγγεγραμένοι στον ΟΑΕΔ Κεφαλονιάς, θα ενταχθούν σε ένα πρόγραμμα εφάπαξ βοηθήματος, εφόσον βέβαια δεν έχουν λάβει βοήθημα από άλλη πηγή. Ενώ όσοι συνάνθρωποί μας δεν μπορούσαν αυτές τις μέρες να ανανεώσουν την κάρτα ανεργίας λόγω του ότι ήταν κλειστός ο ΟΑΕΔ στο Ληξούρι, θα μπορούν πλέον να ενταχθούν και αυτοί στο πρόγραμμα των μακροχρόνιων ανέργων.

Μία σημαντική είδηση είναι ότι το ΙΚΑ θα εξετάσει όλες τις αιτήσεις των ανθρώπων με αναπηρία που εκκρεμούν με την δημιουργία επιτροπών στην Κεφαλονιά. Η Διευθύντρια του ΙΚΑ κα Αυγουστάτου πάνω σε αυτό, ανέφερε ότι έχουν ενημερωθεί όλοι οι ενδιαφερόμενοι έτσι ώστε να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα.

Αμέσως μετά το λόγο πήρε ο κ. Πατσούρης ο οποίος τόνισε: “Η Διοίκηση του ΙΚΑ για να βοηθήσει τη σεισμόπληκτη περιοχή πήρε την πρωτοβουλία να συγκροτήσουμε άμεσα υγειονομικές επιτροπές προκειμένου από τις 18 έως τις 20 του μηνός να εξεταστούν όλα τα περιστατικά τα οποία είναι σε εκκρεμότητα και αφορούν πιστοποίηση αναπηρίας σε Κεφαλονιά και Ιθάκη. Είναι περίπου 240 περιστατικά, εκκρεμούν αιτήματα προκειμένου να πάρουν αναπηρικές συντάξεις για πρώτη φορά, να πάρουν παράταση αναπηρικών συντάξεων και να πάρουν διάφορα επιδόματα. Βρέθηκαν 9 πρόθυμοι γιατροί που θα στελεχώσουν αυτές τις επιτροπές, θα λειτουργήσουν το τριήμερο που προανέφερα, θα επισκεφθούν όσους έχουν δηλώσει αδυναμία, κατ οίκων για να τους εξετάσουν”. Ακόμα ο κ. Πατσούρης, μίλησε και για τις ασφαλιστικές εισφορές που θα βεβαιωθούν μετά τη λήξη της παράτασης πληρωμής. Ο Υποδιοικητής του ΙΚΑ αναφέρθηκε στα στοιχεία που έχουν συλλέξει και οι οφειλέτες του νησιού είναι 2195 συνολικά και χρωστάνε μαζί και με τις προσαυξήσεις 28.557.000 ευρώ.

Σε πεδίο μάχης κόντεψε να μετατραπεί το γραφείο της διευθύντρια του ΙΚΑ όταν μετά το τέλος της συνέντευξης Τύπου έκανε παρέμβαση ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Γιώργος Γαβρίλης, ο οποίος κατήγγειλε την στάση του Υπουργείου Εργασίας που αρνήθηκε να συναντηθεί με εκπρόσωπο του Εργατικού Κέντρου Κεφαλονιάς και Ιθάκης και άφησε μήνυμα μέσω της γραμματέας του υφυπουργού, ότι όλα τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση προωθούνται κανονικά. Από το σημείο αυτό και μετά άναψαν τα αίματα και δημιουργήθηκε ένταση ανάμεσα στον υφυπουργό Εργασίας και τον κ. Γαβρίλη.

Ο κ. Γαβρίλης διευκρίνισε ότι ήρθε σε επαφή με τον κ. Δρούτση για να κουβεντιάσουν τα προβλήματα που έχει η Κεφαλονιά, και όχι με τον κ. Κεγκέρογλου,  από το σημείο αυτό και μετά ο υφυπουργός σηκώθηκε και πλησίασε τον Πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου και με όργιλο ύφος τον αποκάλεσε ψεύτη, συκοφάντη και σταλινικό, ενώ ο κ. Γαβρίλης του είπε ότι τραμπουκίζει. Ο κ. Γαβρίλης αποχώρησε λέγοντας ότι δεν μπορεί ο υφυπουργός να ακούσει καμία άλλη άποψη όσον αφορά τον εργαζόμενο, ενώ ο κ. Κεγκέρογλου τον αποκάλεσε για άλλη μία φορά ψεύτη, συκοφάντη και ότι είναι ενάντια στους εργαζόμενους.

S S S S S

 
Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις