Ανησυχία για τα σχολεία από γονείς και εκπαιδευτικούς

Ένα δύσκολο απόγευμα για τον Δήμαρχο ήταν η σημερινή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και αφορούσε την ασφάλεια των σχολικών μονάδων, αφού δέχτηκε τα πυρά εκπαιδευτικών και γονέων που ανησυχούν για τα παιδιά τους.
Στην κατάμεστη αίθουσα του ΤΕΙ συγκεντρώθηκαν γονείς και εκπαιδευτικοί για να ενημερωθούν για την στατικότητα και την ασφάλεια των σχολείων με τον εγκέλαδο να έχει στην κυριολεξία κατασκηνώσει στο νησί μας και τους δυνατούς μετασεισμούς να μην έχουν σταματημό.
Στην συγκέντρωση παραβρέθηκαν και ο Δήμαρχος, Αλέξανδρος Παρίσης, ο Αντιδήμαρχος Σάββας Σαββαόγλου, ο καθηγητής καθηγητής Αντισεισμικής Τεχνολογίας, Παναγιώτης Καρύδης , η διευθύντρια Λειτουργίας και Ανάπτυξης του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων, Τζούλια Βελισσαράτου και η τοπογράφος μηχανικός του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Αναστασία Ιωακειμίδου.
Όσο και να προσπαθούσε ο καθηγητής Καρύδης να διαβεβαιώσει για την ασφάλεια των σχολείων τόσο ανήσυχοι ήταν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί που πλέον αμφισβητούν κάθε λέξη που βγαίνει από τα χείλη των επισήμων φορέων. Η συγκέντρωση κράτησε πάνω από τρεις ώρες, ενώ το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι παρόλο που είμαστε σεισμογενές νησί δεν υπάρχει σωστή ενημέρωση για το πώς να συμπεριφερθεί σε ένα σεισμό και σίγουρα κανείς δεν έχει τη κατάλληλη εκπαίδευση, ούτε οι εκπαιδευτικοί ούτε οι μαθητές. Ένα καλό παράδειγμα που αναφέρθηκε και στη συγκέντρωση ήταν τα όσα διαδραματίστηκαν κατά τη διάρκεια του πρώτου μεγάλου σεισμού μέσα στο Κλειστό Γυμναστήριο, που μην ξεχνάμε είναι προκάτ, που σημαίνει 100% αντισεισμικό, αλλά πάνω στον πανικό ο κόσμος και οι παίχτες έτρεξαν προς την έξοδο, χωρίς να σκεφτούν ότι μπορεί να τους έρθει κάτι στο κεφάλι βγαίνοντας έξω.
Όπως δήλωσαν οι εκπαιδευτικοί τα σχολεία είναι κάθε άλλο παρά ασφαλή καθώς όλα αυτά τα χρόνια δεν έγινε τίποτα για την επισκευή τους και την σωστή θωράκιση ενάντια στους σεισμούς. Μην ξεχνάμε ότι τα περισσότερα σχολεία στο νησί μας κτίστηκαν μετά το σεισμό του ’53 και από τότε δεν έχει γίνει το παραμικρό. Θα μου πείτε τώρα το ανακαλύψαμε, όχι αυτό είναι το κακό ότι τόσα χρόνια εθελοτυφλούμε θεωρώντας ότι είμαστε άτρωτοι. Μιλάμε συνεχώς για δωρεάν παιδεία, σε σχολεία που είναι ντροπή, για μία χώρα που τη θαυμάζουν για τον Πολιτισμό της. Αυτή την παιδεία περνάμε στα παιδιά μας και μετά αναρωτιόμαστε γιατί σαν χώρα έχουμε φτάσει στον πάτο.
Με τόσα εκατομμύρια που έχουν περάσει από τα χέρια των πολιτικών και δη των τοπικών αρχόντων , θα έπρεπε τα σχολεία μας να είναι πρότυπα εκπαίδευσης για τους άλλους λαούς. Ένα είναι σίγουρο ότι τη Δευτέρα ανοίγουν τα σχολεία, αυτά τουλάχιστον που ανήκουν στην Α και Β κατηγορία έτσι ώστε τα παιδιά να μην χάσουν άλλα μαθήματα, ενώ για τα σχολεία που ανήκουν στην Γ κατηγορία, οι μαθητές θα βρουν προσωρινή στέγη σε άλλες μονάδες, ενώ αρχές Μάρτη αναμένεται να έρθουν και οι αίθουσες ελαφρού τύπου, όπου θα μεταστεγαστούν. Βέβαια με αυτά που είδαμε και ακούσαμε σήμερα αμφιβάλουμε αν τα μαθήματα θα γίνουν κανονικά.
Μία πολύ καλή πρόταση που έγινε ήταν η κατάργηση των τωρινών σχολικών κτιρίων και η στέγαση των μαθητών σε προκάτ, ισόγεια, με μεγάλο προαύλιο, έτσι ώστε σε περίπτωση σεισμού τα παιδιά να μπορούν να βγουν έξω χωρίς να ανησυχούν για το αν θα τους πέσει κανέναν σοβάς ή τούβλο στο κεφάλι, ή αν θα σπάσουν τα τζάμια από τα παράθυρα, ή αν θα καταρρεύσει η σκάλα και θα εγκλωβιστούν.
Ας ελπίσουμε ότι όλα θα πάνε καλά και στο μέλλον θα δούμε πιο καθαρά το θέμα των σχολείων που χρήζει άμεσα διευθέτηση πριν συμβεί το κακό.

S S S S S S S S
Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις