Αίτημα πρόσκλησης σχετικά με την πορεία των ερευνών για υδρογονάνθρακες

Αίτημα πρόσκλησης για ενημέρωση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, σχετικά με την πορεία των ερευνών για υδρογονάνθρακες και άλλα συναφή ζητήματα

12/02/2014
Προς τον
Πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου
κ. Γεώργιο Βλάχο

Κοινοποίηση
Προς τον Πρόεδρο της Βουλής
κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη

Κύριε Πρόεδρε,
Την 30.01.2014, από το γραφείο Τύπου του ΥΠΕΚΑ, εξεδόθη Δελτίο Τύπου, στο οποίο αναφέρεται ότι οι κ.κ. Ι. Μανιάτης, Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Ε. Βενιζέλος, Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών, προέβησαν σε δηλώσεις για την πορεία των ερευνών που έλαβαν χώρα σε περιοχές του Ιονίου Πελάγους και νοτίως της Κρήτης, αφού μάλιστα έχουν πλέον παραδοθεί τα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών.

Παράλληλα, την ίδια ημέρα, σε ημερίδα που διοργανώθηκε από το ΕΛΙΑΜΕΠ, το ΙΟΒΕ και άλλους φορείς, με τίτλο «Το ενεργειακό δίλημμα της χώρας – Αναπτυξιακό και Γεωπολιτικό» έγιναν σχετικές ανακοινώσεις από την πρόεδρο της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων κα Σ. Σταματάκη, καθηγήτρια Ε.Μ.Π.

Η κατάρτιση και υπογραφή των συμβάσεων για έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων, που προκηρύχθηκαν με τη διαδικασία open door για τις περιοχές Ιωαννίνων, Πατραϊκού και Κατάκωλου έχει καθυστερήσει πολύ, και επιπλέον εμφανίζονται ειδήσεις και πληροφορίες για διαφωνίες μεταξύ της Πολιτείας και των επικείμενων συμβασιούχων, διαφωνίες μάλιστα εν πολλοίς απτόμενες δημοσιονομικών πολιτικών των κυβερνήσεων της επόμενης 25ετίας.

Σε παλαιότερες δημόσιες δηλώσεις του ο κ. Μανιάτης αναφέρθηκε σε διαδικασίες εκχώρησης των περιοχών του Θερμαϊκού κόλπου και του κόλπου Ορφανού, για τις οποίες υπάρχει ενδιαφέρον από ξένες εταιρείες για την προώθηση επενδυτικών σχεδίων έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων.
Επειδή πιστεύουμε ότι τα θέματα που άπτονται της έρευνας υδρογονανθράκων σε Ελληνικές περιοχές παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον,
Παρακαλούμε κύριε Πρόεδρε,
Να προσκαλέσετε:
– τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών κο Ε. Βενιζέλο,
– τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κο Ι Μανιάτη
– την καθηγήτρια του ΕΜΠ κα Σ. Σταματάκη, πρόεδρο της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων
Για να ενημερώσουν την Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου πάνω σε θέματα αρμοδιότητας τους, όπως:

  • Η πορεία των ερευνών σε Ιόνιο Πέλαγος και νοτίως της Κρήτης.
  • Η πορεία της παραχώρησης περιοχών με τη διαδικασία «open door».
  • H πορεία της ανάλογης διαδικασίας για την περιοχή του Κατάκωλου.
  •  Η πορεία για την παραχώρηση περιοχών στις περιοχές του Θερμαϊκού κόλπου και του κόλπου του Ορφανού.
  •  Τα περιβαλλοντικά προβλήματα που πιθανόν ανακύπτουν στις ως άνω περιοχές.
  • Τα πιθανά δημιουργούμενα προβλήματα λόγω της έντονης σεισμικότητας της περιοχής και μάλιστα υπό το πρίσμα της πρόσφατης δραστηριότητας της Κεφαλονιάς και σε περιοχές της Δ. Ελλάδας.

Οι υπογράφοντες βουλευτές:
Χαρά Καφαντάρη
Δημήτρης Παπαδημούλης
Απόστολος Αλεξόπουλος
Ευαγγελία (Λίτσα) Αμμανατίδου-Πασχαλίδου
Ευάγγελος Αποστόλου
Ηρώ Διώτη
Αφροδίτη Θεοπεφτάτου
Δημήτρης Κοδέλας
Ευγενία Ουζουνίδου
Αθανάσιος Πετράκος
Γιώργος Σταθάκης
Νίκος Συρμαλένιος

 
Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις