Παναγής Ρασσιάς: “Τον φόβο θα τον κάνουμε κινητήριο δύναμη να πάει μπροστά το νησί”

Συνεχίστηκε σήμερα το απόγευμα το Δημοτικό Συμβούλιο που είχε διακοπεί το περασμένο Σαββάτο, για να ενημερωθούν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι για τι μέλλει γενέσθαι με πολλά πράγματα που χρειάζονται ακόμα διευθέτηση δεκαπέντε μέρες μετά το σεισμό.

Ως γνωστόν ο Κρατικός Μηχανισμός αργεί, μπορεί να κινήθηκε γρήγορα όσον αφορά τις εξαγγελίες και τους φορείς που βρίσκονται αυτές τις μέρες στην Κεφαλονιά και προσφέρουν νυχθημερόν τις υπηρεσίες τους, αλλά ακόμα μένει να δούμε αυτές τις εξαγγελίες να γίνονται πράξη.

Με πρώτο και κυριότερο το δίκτυο ύδρευσης που μετά και τον δεύτερο ισχυρό σεισμό διαλύθηκε στην κυριολεξία, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, Σπύρος Κουνάδης, σε έντονο ύφος, με αρκετή πικρία στα λόγια του, δήλωσε την απογοήτευσή του για την μη αναγνώριση των υπηρεσιών που προσφέρουν οι εργάτες στην Υπηρεσία ύδρευσης, όλες αυτές τις μέρες, που παλεύουν υπό αντίξοες συνθήκες να διορθώσουν τις βλάβες και να αποκαταστήσουν το δίκτυο που στην πλειοψηφία του ήταν από αμίαντο. Ευχαρίστησε τον επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αγαπημένης Κεφαλονιάς, Θεόφιλο Μιχαλάτο, λέγοντας ότι είναι ο μόνος που βγήκε δημόσια και ευχαρίστησε τους εργάτες της Υπηρεσίας για το έργο που προσφέρουν.

Αμέσως μετά ο επικεφαλής της Νέας Εποχής, Μάρκος Κοτσιλίνης, χαρακτήρισε για άλλη μία φορά το Δημοτικό Συμβούλιο ως παρωδία, με τον Δήμαρχο να έχει επιφορτιστεί με πολλές ευθύνες ενώ θα έπρεπε να κάνει διαμερισμό και να αναθέτει πόστα στους Δημοτικούς Συμβούλους έτσι ώστε η δουλειά να γίνεται σωστά και με συντονισμό.

Όπως δήλωσε ο κ. Κοτσιλίνης: “Φάνηκε ότι δεν μπορείτε να συντονιστείτε, στο Ληξούρι υπάρχει η διαπίστωση ότι δεν υπάρχει συντονισμός. Μετά από 15 μέρες η κατάσταση έχει να κάνει με πρώτον, την αποκατάσταση των αστέγων και το καράβι δεν θεωρείτε στέγαση. Το Γηροκομείο: προτείνουμε να παραμείνει εκεί, στον Άγιο Ανδρέα μέχρι να τελειώσει το κτίριο και να μην ξαναγυρίσουν σε άλλο κτίριο οι τρόφιμοι. Το Γηροκομείο της Παλικής, πρέπει να φύγουν από το Κλειστό οι τρόφιμοι. Μία λύση θα ήταν το πλοίο, εντελώς προσωρινά. Η λύση θα είναι να στεγαστούν είτε σε προκάτ είτε να επισκευαστεί το κτίριο. Πρέπει να κλείσει ο καταυλισμός με τις σκηνές, έπρεπε να είχε κλείσει χθες. Δεύτερον, τα σχολεία θέλουν τουλάχιστον τρεις βδομάδες με πολύ αισιόδοξο πρόγραμμα. Δεν μπορούν οι μαθητές και ιδίως αυτοί που θα δώσουν πανελλήνιες να περιμένουν δύο βδομάδες για να έρθουν οι αίθουσες. Τρίτον, η βοήθεια που έρχεται από όλα τα μέρη δεν μπορείτε να την διαχειριστείτε, πρέπει να αξιολογούνται τα αιτήματα και πρέπει να βάλουμε πλάτη σε αυτό”.

Ο κ. Δήμαρχος απάντησε ότι οι τρόφιμοι στο Γηροκομείο είναι πολύ καλά και τους έβαλαν και aircondition, για την Παλική οι τρόφιμοι δεν θέλουν να φύγουν από το Κλειστό και να πάνε στο πλοίο. Για τις σκηνές έχει δώσει εντολή να ξηλωθούν αλλά είναι κάποιοι που δεν θέλουν να μεταφερθούν αλλού. Για το θέμα των εργατικών κατοικιών που τέθηκε από την αντιπολίτευση ο κ. Παρίσης ανέφερε ότι θα γκρεμιστούν όλες, ενώ στον Αθέρα μέχρι την Παρασκευή θα έχει καθαρίσει ο δρόμος από τις πέτρες. Για το θέμα των σχολείων που καίει, γονείς και μαθητές, εννιά σχολεία είναι στην Γ κατηγορία, ενώ τα υπόλοιπα είναι Α και Β. Το αργότερο μέχρι την Πέμπτη αναμένονται να μπουν στα ταμεία του Δήμου 3.800.000 ευρώ από τα 6.000.000 ευρώ που έχει ζητήσει ο Δήμαρχος. Τα χρήματα αυτά θα καλύψουν το κόστος των οικοσκευών και το επίδομα των 585 ευρώ που θα δοθεί στους σεισμόπληκτους.

Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Σάββας Σαββαόγλου, μίλησε για έλλειψη επικοινωνίας που υπάρχει με τους αρμόδιους φορείς όσον αφορά τις αίθουσες που περιμένουν για να στεγάσουν τους μαθητές, καθώς δεν ξέρουν το μέγεθος και την διαρρύθμιση για να τις τοποθετήσουν, εκτός αυτού θα χρειαστεί να γίνει μελέτη για την εγκατάσταση αποχέτευσης, ύδρευσης και ηλεκτροδότησης.

Ο κ. Μιχαλάτος από τη μεριά του τόνισε το γεγονός ότι δεν υπάρχει σωστός συντονισμός των κινήσεων στο Ληξούρι. Αναφερόμενος στα πρόσφατα γεγονότα, εκθείασε το πολύ σημαντικό έργο που προσφέρουν οι εθελοντές. Στάθηκε στο γεγονός ότι δεν έχει γίνει καμία καταγραφεί των αστέγων ενώ ο ρόλος του Δημάρχου θα έπρεπε να είναι διεκδικητικός απέναντι στις υποσχέσεις που έχουμε πάρει από την κυβέρνηση. Οι επαγγελματίες στην Παλική, βρίσκονται σε απόγνωση, όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Μιχαλάτος.

Ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού και Πολιτισμού, Ευάγγελος Κεκάτος αναφέρθηκε στο πόσο σημαντικό είναι για τον τουρισμό και τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο, αυτό να βγει ένα θετικό μήνυμα προς τα έξω, έτσι ώστε να μην πληγεί η τοπική οικονομία που στηρίζει στον Τουρισμό. Ο κ. Κεκάτος τόνισε: “Ο Δήμαρχος είναι αποτελεσματικός. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε το θέμα της υπερπροσφοράς αλλά αυτό είναι καλύτερο από την μηδενική προσφορά. Προσπαθήσαμε να δώσουμε το μήνυμα ότι η Κεφαλονιά άντεξε και να διώξουμε τον φόβο από τους επισκέπτες που θέλουν να έρθουν και φέτος στο νησί μας”.

Ο Δημοτικός Σύμβουλος, Σπύρος Σαμούρης έκανε λόγο για υποχρέωση της κυβέρνησης σε πρωτοβάθμιο επίπεδο να βοηθήσει και να σταθεί πλάει στους πληγέντες, “αλίμονο όπως τόνισε, όλη αυτή η κινητοποίηση να ήταν για χάρη του Δημάρχου”.

Ο κ. Γκισγκίνης πήρε το λόγο και είπε ότι όλα αυτά γίνονται για την μπίζνα και όχι για το καλό του λαού, ενώ θεωρεί γλοιώδη και ανεπίτρεπτα τα σαλιαρίσματα σε βάρος του Κεφαλονίτικου λαού, πρέπει να σταματήσουν.

Το λόγο πήρε Δημοτικός Σύμβουλος, Παναγής Ρασσιάς, ο οποίος μίλησε με πάθος και είπε μεταξύ άλλων: “Ο πρώτος σεισμός έβγαλε το πανωφόρι της Κεφαλονιάς και ο δεύτερος το μεσοφόρι και την είδαμε γυμνή, αλλά δεν θα επιτρέψουμε να ασελγήσει κανείς πάνω στο νησί μας. Ακούω για ρήγματα στο Φισκάρδο, ρήγμα εδώ ρήγμα εκεί, αλλά το μεγαλύτερο ρήγμα που υπάρχει είναι αυτό ανάμεσα στην κοινωνία και στην εξουσία. Η εξουσία είναι ανύπαρκτη, δεν συμβιβάζομαι εγώ  αυτή τη στιγμή που έχεις πάρει επάνω σου εσύ όλο το φορτίο, γιατί είχα πει κάποτε, Δήμαρχε, όποιος πατάει πάνω στο μικρό σου το δαχτυλάκι, πατάει στέρεα, αυτό το απέδειξες σήμερα γιατί αυτό το δαχτυλάκι ένα νεύμα να κάνει για να κατεβάσει κάτω την Κυβέρνηση, ακόμα και τον Αρχιεπίσκοπο. Τον φόβο θα τον κάνουμε κινητήριο δύναμη να πάει μπροστά το νησί. Εγώ είμαι αποφασισμένος να ξεσηκώσω όλη την Κεφαλονιά και απαιτώ εδώ και τώρα να στείλεις τελεσίγραφο στον Σαμαρά και να απαιτήσεις να διαγραφεί το χρέος του Δήμου Κεφαλονιάς”.

S S S

S
Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις