ΣΥΡΙΖΑ: “Πρόσκληση για ενημέρωση της Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος”

Προς την
Πρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος
κα Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου

Κοινοποίηση
Προς τον Πρόεδρο της Βουλής
κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη

Θέμα: Αίτημα πρόσκλησης για ενημέρωση της Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος σχετικά με την υπόθεση της καταστροφής του χημικού οπλοστασίου της Συρίας και της απόρριψης τοξικών αποβλήτων σε θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κρήτης

Κυρία Πρόεδρε,
Πυκνώνουν τις τελευταίες ημέρες οι ανησυχίες και οι αντιδράσεις επιστημόνων, φορέων, οικολογικών οργανώσεων, καθώς και βουλευτών και ευρωβουλευτών, σχετικά με τις επικίνδυνες συνέπειες της τουλάχιστον αμφιλεγόμενης απόφασης καταστροφής των τοξικών χημικών της Συρίας πάνω στο αμερικανικό πλοίο Cape Ray, σε περιοχή της Μεσογείου Δυτικά της Κρήτης. Το σχέδιο προβλέπει απομάκρυνση των χημικών ουσιών μέσω υδρόλυσης και στη συνέχεια βύθισή τους σε διεθνή ύδατα, μεταξύ Κρήτης, Λιβύης, Σικελίας και Μάλτας.

Κοινή συνισταμένη των αντιδράσεων είναι οι μεγάλοι κίνδυνοι που εγκυμονεί η προαποφασισμένη μέθοδος καταστροφής, η οποία έχει δοκιμαστεί μόνο μία φορά στο παρελθόν και μάλιστα επί εδάφους.
Επειδή:
– Η κοινή γνώμη, ιδιαίτερα στην Κρήτη, βρίσκεται σε συναγερμό, φοβούμενη οιαδήποτε εμπλοκή στη διαδικασία καταστροφής που θα προκαλέσει ανυπολόγιστες περιβαλλοντικές και όχι μόνο συνέπειες.
– Τα χημικά όπλα της Συρίας θα μπορούσαν να υποστούν επεξεργασία επί εδάφους, όπου οι διαθέσιμες τεχνικές είναι ασφαλέστερες, πλην όμως σειρά κρατών υποδοχής που τους προτάθηκε το αρνήθηκαν κατηγορηματικά, αναδεικνύοντας αν μη τι άλλο τους κινδύνους του εγχειρήματος.
– Τα θέματα αυτά είναι εξόχως σημαντικά και άπτονται ζητημάτων που αφορούν, εκτός των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, την εθνική κυριαρχία.
Παρακαλούμε κα Πρόεδρε,
να προσκαλέσετε τους κ. κ.
– Ε. Βενιζέλο, Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Εξωτερικών,
– Δ. Αβραμόπουλο, Υπουργό Εθνικής Άμυνας
– Ι. Μανιάτη, Υπουργό Περιβάλλοντος. Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής &
– Μ. Βαρβιτσιώτη, Υπουργό Ναυτιλίας

Για να ενημερώσουν τον Ελληνικό Λαό, μέσω των συμμετεχόντων βουλευτών της Ειδικής Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος, για θέματα των αρμοδιοτήτων τους.

Οι υπογράφοντες βουλευτές, μέλη της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος:

Χαρά Καφαντάρη

Ηρώ Διώτη

Απόστολος Αλεξόπουλος

Αφροδίτη Θεοπεφτάτου

Κώστας Ζαχαριάς

Κατερίνα Ιγγλέζη

 
Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις