Μιχάλης Χρυσοχοϊδης: “Καθορίστηκαν πιστωτικές διευκολύνσεις για την αποκατάσταση των ζημιών”

Σχετικά με το σεισμό στην Κεφαλονιά, θέλω να σας ανακοινώσω τα εξής: καθορίστηκαν οι επιδοτήσεις για την κάλυψη δαπανών στέγασης των κατοίκων. Η συνολική δαπάνη για τη στέγαση, είναι της τάξεως των 16 εκατομμυρίων ευρώ. Αναφέρομαι στο ποσό το οποίο αφορά την επιδότηση ενοικίου και τίποτε άλλο. Οι ιδιοκτήτες για δυο χρόνια και οι ενοικιαστές για τους επόμενους 6 μήνες, θα λαμβάνουν μηνιαία από 300 ευρώ για τα μεμονωμένα άτομα, έως 500 ευρώ για οικογένειες πάνω από 4 άτομα.
Καθορίστηκαν πιστωτικές διευκολύνσεις για την οριστική αποκατάσταση των ζημιών στα κτήρια. Η συνολική δαπάνη θα ανέλθει στα 47 περίπου εκατομμύρια ευρώ. Οι δικαιούχοι θα λάβουν 80% κρατική αρωγή και 20% άτοκο δάνειο. Είναι φανερό ότι οι Έλληνες μέσω της πολιτείας και της κυβέρνησης, συμπαραστεκόμαστε στους συμπατριώτες μας της Κεφαλονιάς, παρά την κρίση και τη γνωστή οικονομική κατάσταση, προτεραιότητα έχουν οι άνθρωποι που επλήγησαν.
Οι Έλληνες έχουμε αλληλεγγύη και την δείχνουμε. Από τα λεφτά για τους σεισμόπληκτους ούτε ένα ευρώ δεν θα πάει χαμένο. Και προσέξτε, ούτε ένα ευρώ επίσης δεν θα μείνει κρυμμένο. Με εντολή μου από Δευτέρα συνεργείο της ΕΔΕΛ –της Επιτροπής Δημοσιονομικού Ελέγχου- μαζί με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, μαζί με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών, συνεπικουρούμενο και από άλλους ειδικούς, εγκαθίστανται στο Υπουργείο Υποδομών.
Θα κάνουμε κάθε μέρα έλεγχο εξόδων και δαπανών. Οι δαπάνες και τα έξοδα θα μπούνε επίσης σε καθεστώς ανοιχτών δεδομένων. Θα δημοσιεύονται στο Διαδίκτυο και θα επικαιροποιούνται καθημερινά με βάση το γνωστό ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Ο καθένας θα μπορεί να μάθει πού πήγαν τα λεφτά των φορολογουμένων.
Θέλω να συγχαρώ δημοσίως την ΕΥΔΑΠ. Οι άνθρωποι έκαναν κάτι ξεχωριστό και μοναδικό. Σε δυο μέρες αποκατέστησαν το δίκτυο ύδρευσης στο Ληξούρι, περίπου κατά 80% αυτή τη στιγμή που μιλάμε, από βλάβες που ήθελαν μήνες να επιδιορθωθούν. Είναι κάτι γενικότερο, πολύτιμο, αυτό που συμβαίνει στην Κεφαλονιά. Είναι ένας άλλος «σεισμός» της αλληλεγγύης και της προσφοράς. Από αυτούς τους τόσο συκοφαντημένους δημοσίους υπαλλήλους των υπηρεσιών του δημοσίου.
Και στο νησί και στην Αθήνα. Δεν κάνουν απλώς τη δουλειά τους, το 8ωρο τους που κοροϊδεύουν μερικοί, οι άνθρωποι ξενυχτάνε, τα συνεργεία δουλεύουν με κίνδυνο και αυταπάρνηση. Δεν εργάζονται, προσφέρουν. Είμαι περήφανος που τους συντονίζω.
Την ίδια υπευθυνότητα ζητάμε απ’ όλους τους δημόσιους λειτουργούς. Η μάχη της Κεφαλονιάς, η ανακούφιση των πληγέντων δεν γίνεται στις τηλεοράσεις. Πρέπει να σημειώσω ότι μεγάλη πλειοψηφία, για παράδειγμα, των Ελλήνων σεισμολόγων φέρθηκαν με μεγάλη υπευθυνότητα. Όμως τέτοιες στιγμές που στις εξαιρέσεις του κανόνα υπάρχουν ορισμένοι που στέκονται σε αυτές, πρέπει να τις καταδικάζουμε πολύ αυστηρά και αυτό έκανα πριν από λίγες μέρες όταν καταδίκασα τους μετά σεισμών σεισμοπροφήτες οι οποίοι αντί να πάνε στις δουλειές τους και να πέσουν με τα μούτρα στο έργο της έρευνας και να σκύψουν στο πρόβλημα και το φαινόμενο του σεισμού στη συγκεκριμένη περιοχή και σε άλλες περιοχές της χώρας, κάνουν εκτιμήσεις κινδύνου στα κανάλια. Αυτούς καταδίκασα, αλλά αυτή η καταδίκη δεν περιλαμβάνει λαμπρούς επιστήμονες που είναι στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών, που είναι στον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, στον ΟΑΣΠ. Που είναι στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στο Πανεπιστήμιο Πατρών.
Με πολλούς σοβαρούς, επαναλαμβάνω, ανθρώπους που έχουν αναλώσει τη ζωή τους σε αυτό. Γι’ αυτό αποφασίσαμε από εδώ και πέρα όποτε είναι αναγκαίο, η επίσημη Πολιτεία μέσα από τα συντεταγμένα νομοθετημένα και υπεύθυνα όργανα, θα διατυπώνει με ανακοινώσεις, όπως σήμερα, ή με γραπτές ανακοινώσεις, την εκτίμησή της, την επιστημονική άποψη για τα ζητήματα του σεισμικού φαινομένου, έτσι όπως εξελίσσεται είτε στην Κεφαλονιά, είτε οπουδήποτε αλλού.
Αυτή τη στιγμή λοιπόν υπάρχουν δυο σημαντικά όργανα που ασχολούνται, τα υπεύθυνα δημόσια όργανα, πέραν επαναλαμβάνω, των τριών πανεπιστημίων και του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, υπάρχει ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας ο γνωστός ΟΑΣΠ, που το έργο του είναι προληπτικό και ταυτόχρονα συμπαράστασης και κινητοποίησης του μηχανισμού κάθε φορά που συμβαίνει το φαινόμενο του σεισμού και δεύτερον, είναι νομοθετημένη η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, της οποίας πρόεδρος είναι ο καθηγητής, σεισμολόγος κ. Μακρόπουλος.
Συμμετέχει σε αυτή την επιτροπή ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ ο κ. Στυλιανίδης, ο καθηγητής από τη Θεσσαλονίκη, συμμετέχει επίσης ο κ. Ευθύμιος Λέκκας που βρίσκεται δίπλα μου, ο οποίος θα κάνει μια ανακοίνωση σχετικά με το σεισμικό φαινόμενο και το πώς εξελίσσεται τις τελευταίες μέρες.
Επίσης είναι παρόν, εκτός από τον Γενικό Γραμματέα τον κ. Στράτο Σιμόπουλο και ο Γενικός Διευθυντής του ΟΑΣΠ, ο κ. Νικήτας Παπαδόπουλος, ένας λαμπρός δημόσιος λειτουργός, από αυτούς που έχουν πολύτιμη εμπειρία από το φαινόμενο του σεισμού στη χώρα μας.

ΠΗΓΗ www. chrisohoidis.gr
Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις